Симптомите на хероинова зависимост са лечими – За живота, който заслужавате!

Преглед на съдържанието

Хероинът е вид опиоидна дрога, получена от морфин, естествено вещество, извлечено от шушулките на различни растения опиумен мак, отглеждани в Югоизточна и Югозападна Азия, Мексико и Колумбия. Хероинът може да бъде под формата на бял, кафяв прах или като черно лепкаво вещество, известно като хероин от черен катран. Пристрастяването към хероин се развива много бързо, а симптомите на хероиновата зависимост са многобройни.

Хероинът може да се консумира по различни начини. Хората си инжектират, смъркат или пушат хероин. Освен това някои хора смесват хероин с крек кокаин и по този начин получават вещество, наречено speedball. То има още по-силен ефект.

Хероинът бързо навлиза в мозъка и се свързва с опиоидните рецептори на клетките в много области, особено тези, които участват в болката и удоволствието и контролират сърдечната честота, съня и дишането.

Симптомите на хероинова зависимост се появяват бързо и могат да бъдат различни в зависимост от това колко тежка е зависимостта. Симптомите на пристрастяването към хероин се проявяват по различни начини при различните хора.

Употребата на хероин може да има опустошителен ефект върху живота на потребителя и околната среда. Може да е трудно да се приеме, че употребата на хероин се е превърнала в зависимост и разкриването на проблема пред близките може да бъде донякъде трудно.

Идентифицирането на признаците на хероиновата зависимост е жизненоважна стъпка по пътя към възстановяването. Ако сте загрижени за любим човек, важно е да се запознаете с типичните физически, психологически и поведенчески признаци на хероинова зависимост. След като разберете проблема, можете да предложите възможно най-добрата подкрепа за възстановяването на вашия любим човек.

Хероинът е силно пристрастяващо вещество и симптомите на хероинова криза също са силни. След многократна употреба тялото развива толерантност и по този начин пристрастяване, което кара потребителите да увеличат употребата си, за да постигнат същия ефект. С течение на времето ефектите на хероина върху ума и тялото водят до колапс.

Симптоми при употребата на хероин - Краткосрочни ефекти върху тялото

Симптомите на употребата на хероин могат да бъдат краткосрочни или дългосрочни. Хората, които употребяват хероин, съобщават, че изпитват така наречения „прилив“ на удоволствие или еуфория. Има обаче и други често срещани ефекти.

Краткосрочните ефекти, т.е. симптомите на приема на хероин са:

Краткосрочните симптоми на употреба на хероин могат да варират в зависимост от това колко дълго човек е употребявал хероин, както и от приетото количество. 

Като депресант на централната нервна система, хероинът може да причини летаргия, липса на енергия и прекомерна сънливост. Симптомите на употребата на хероин обаче могат да се проявят и да причинят периоди на безсъние и други нарушения на съня. Безсънието също е често срещан симптом на абстиненция от хероин.

Замъгленото и двойно виждане са сред най-честите ефекти, свързани с очите от злоупотребата с хероин. Изследванията също така предполагат, че продължителната злоупотреба с хероин може да доведе до състояние, известно като екзотропия, което се характеризира с неволно обръщане на едното или двете очи навън.

Симптоми след употребата на хероин - Дългосрочни ефекти върху тялото и живота на употребяващия

Симптомите след приема на хероин могат да се проявят в продължение на много месеци и дори години. Ако човек употребява този опасен наркотик за дълъг период от време, има голяма вероятност той сериозно да застраши не само здравето, но и живота си.

Симптомите след прием на хероин за дълъг период от време причиняват следните състояния:

Хероинът често съдържа добавки, като захар, нишесте или мляко на прах, които могат да запушат кръвоносните съдове, водещи до белите дробове, черния дроб, бъбреците или мозъка, причинявайки трайни увреждания. Симптомите след прием на хероин могат да се проявят и в резултат на споделяне на оборудване за инжектиране на наркотици. Нарушената преценка поради употребата на наркотици може да увеличи риска от инфекции като ХИВ и хепатит.

Хероиновата зависимост може да се появи заедно с редица други психични заболявания:

Хората, които инжектират наркотици като хероин, са изложени на висок риск от заразяване с ХИВ и вируса на хепатит С (HCV). Тези заболявания се предават чрез контакт с кръв или други телесни течности, което може да се прояви при споделяне на игли или друго оборудване за инжектиране на наркотици. HCV е най-честата инфекция, предавана по кръвен път. ХИВ (и по-рядко HCV) може да бъде придобит и по време на незащитен секс, което употребата на наркотици прави по-вероятно.

Симптоми на хероиновата зависимост - Как да разберете дали човек е станал зависим?

Хероинът е опасен наркотик, който е силно пристрастяващ и засяга хората, които го консумират, както и хората около тях. Потребителите си инжектират, смъркат или пушат хероин, за да постигнат първоначално високо ниво, чувство на еуфория и усещане за дълбока релаксация. Симптомите на хероинова зависимост са разнообразни и потенциално трудни за разпознаване в началото, но след известно време те ще станат по-видими. Трябва обаче да знаете върху какво да обръщате внимание. Учените са идентифицирали няколко генетични и екологични фактора, които могат да увеличат риска от пристрастяване към хероина:

Търсенето на високо ниво на спокойствие, което следва консумацията на хероин, кара много хора да се пристрастят към наркотика. Някои хора дори успяват да поддържат привидно нормален живот, докато се борят с пристрастяването към хероин. За да направят това, те крият своята зависимост от приятели и близки. Това изисква прикриване на следи от хероин, прикриване на атрибути и конструиране на изтощителна гама от лъжи, за да се прикрие употребата на наркотици.

Симптоми на хероиновата зависимост - Какви са следите?

Симптомите на пристрастяването към хероин се забелязват първо като физически признаци под формата на белези по кожата на зависимия. Употребяващите хероин, които приемат лекарството интравенозно, ще трябва да се научат да си инжектират сами, обикновено в ръката.

Честите или непрофесионални инжекции на хероин на едно място оставят силно изразено кожно раздразнение, наречено „белези“ или „следи от игла“. Следите по ръцете или която и да е друга част от тялото в крайна сметка могат да оставят трайно видимо увреждане на тази област.

Според статистиката повече от 50 милиона души по света употребяват хероин, кокаин и други синтетични наркотици. Освен това се изчислява, че около 23 процента от хората, които са употребявали хероин, са станали зависими от него.

Белезите изглеждат като обезцветени, повдигнати области на вената, заедно с прободни рани (които изглеждат като малки дупки), които в даден момент ще започнат да се превръщат в лезии и струпеи. При продължителна употреба на хероин кожата около мястото на инжектиране може да се инфектира. Вените ще започнат да изглеждат по-тъмни и по-сини, преди да се образуват белези. Те са известни като „хероинови белези“ и са ясен знак, че има симптоми на хероиновата зависимост.

Симптоми на пристрастяването към хероин - начини за разпознаване на хероинозависим

За някой, който е нов в наркотиците, може да бъде много трудно да забележи издайническите признаци на пристрастяване към хероин. Има обаче неща и детайли, на които трябва да обърнете внимание, за да идентифицирате проблема.

Скриване на белези от хероин: За да скрият следите от игли по ръцете или друга част на тялото, зависимите от хероин често покриват тази част от тялото. Те носят дълги ръкави, панталони, чорапи или ботуши, дори в топло време. За да попречат на белезите да станат твърде ясно изразени в една област, те могат да започнат да инжектират хероин в крака, между пръстите на ръцете или краката или дори в слабините или врата. В тези части на тялото следите от хероин може да са по-малко видими, тъй като хероинът се инжектира там по-рядко.

Прикриване на следи от игли с татуировки: Употребяващите хероин може да се опитат да прикрият следи от игли с татуировки. Чрез татуиране върху най-често използваното място за инжектиране на хероин, потребителите могат да скрият всички следи.

Предприемане на отчаяни финансови мерки: Употребяващите хероин често имат парични проблеми. Повечето хора със сериозна хероинова зависимост създават мрежа от лъжи, за да скрият паричните си проблеми. Те често прибягват до кражби или други незаконни методи, за да получат пари.

Никога не употребяват хероин на публично място: Хероинозависимите избягват хероина там, където хората могат да ги видят. Това е важно да се отбележи, защото зависимите от хероин ще положат големи усилия, за да скрият своята зависимост. За да скрият пристрастяването си, употребяващите хероин могат да измислят различни професии и задачи, които трябва да изпълняват. Извинението да „изчезнат“ някъде им дава шанс да се сдобият с хероин и/или да го употребят.

Симптомите на пристрастяването към хероин могат да бъдат поведенчески, физически, когнитивни и психосоциални. Важно е да разпознаете проблема и да помогнете на човека да получи подкрепа в лечението. В клиникаMedTiM“ предлагаме ефективна рехабилитация от хероинова зависимост. Обадете ни се, консултациите са напълно безплатни.

Симптоми на пристрастяването към хероин - начини за разпознаване на хероинозависим

Поведенческите симптоми на хероиновата зависимост са:

Физическите симптоми на хероиновата зависимост са:

Когнитивните симптоми на хероиновата зависимост са:

Психосоциалните симптоми на хероиновата зависимост са:

Колкото по-рано се разпознаят симптомите на хероинова зависимост, толкова по-лесно и бързо ще бъде лечението. Имайте предвид, че пристрастяването към хероин може да се развие след първата или втората употреба на този наркотик. Ако подозирате, че близкият Ви човек или Вие имате проблем със зависимостта, не се колебайте да се свържете с нас днес. Консултациите в клиника „MedTiM“ от Белград са напълно безплатни.

Симптомите на хероинова криза са много силни и изразени и отвикването от хероина у дома в никакъв случай не е препоръчително. Необходима е помощта на лекари и професионален медицински персонал с опит в работата със зависими. Понякога симптомите на хероинова криза са толкова силни, че зависимият веднага се връща към хероина. В голямото желание да вземе хероин възможно най-скоро, зависимият може да вземе свръхдоза. В този случай лесно възниква предозиране, което често причинява смърт.

Симптоми на хероиновата зависимост - как изглеждат симптомите на предозиране?

Хероинът има толкова дълбок ефект върху тялото, че излага зависимия на риск от сериозна реакция като предозиране. Симптомите на хероинова зависимост са много ясни и изразени при предозиране.

Ако мислите, че някой е предозирал, вземете незабавни мерки. Имат нужда от лечение след няколко минути и незабавно се обадете на лекар!

Лице, което показва следните симптоми след прием на хероин, може да е предозирало. Ако настъпи предозиране, е необходима незабавна медицинска помощ.

Симптоми на предозиране с хероин – Ето някои признаци, че някой е имал предозиране с хероин:

Пристрастените употребяват хероин заради ефектите му на краткотрайна еуфория и блажена апатия. Но ако предозират, стават изключително сънливи и могат да загубят съзнание и да спрат да дишат. Повечето смъртни случаи от хероин са причинени от дихателна недостатъчност.

Предозирането с хероин възниква, когато човек използва достатъчната доза за предизвикване на животозастрашаваща или фатална реакция.

Когато хората предозират хероин, дишането им често се забавя или спира. Това може да намали количеството кислород, достигащо до мозъка, което води до състояние, наречено хипоксия. Хипоксията може да има краткосрочни и дългосрочни отрицателни психологически ефекти, както и отрицателни ефекти върху нервната система, включително кома и трайно увреждане на мозъка.

Симптоми след предозиране с хероин в различни части на тялото

Симптоми след прием на хероин в дихателните пътища и белите дробове:
Очи, уши, нос и гърло:
Сърце и кръвен поток:
Кожа:
Стомах и корем:
Нервна система:
Ако забележите някой от симптомите или няколко симптома, незабавно потърсете помощ и лекар. Необходима е незабавна реакция, за да се предотврати фатален изход.

Симптоми на хероиновата криза

Лечението на хероиновата зависисмост причинява феномен, известен като симптоми на хероинова криза. Също така, ако зависимият не успее да получи необходимата доза от наркотика, симптомите на хероинова криза също ще се появят.

Когато тялото на човек стане зависимо от хероин, опитът да се намали или спре употребата на този наркотик може да причини редица неприятни симптоми на абстинентна криза:

Пристрастените към хероина не само стават физически зависими от веществото, но също така се страхуват да спрат да го използват поради страх от симптомите, които могат да изпитат, когато спрат да го употребяват.

Симптомите на хероинова криза могат да се развият още няколко часа след продължителна употреба. Някой, който се отказва от хероина след години на злоупотреба с този наркотик и зависимост, е изложен на риск от сериозни медицински усложнения и трябва да потърси помощта на медицински специалист.

Симптоми на злоупотребата с хероин – важни неща, които трябва да запомните!

Симптоми на хероинова зависимост – колкото по-рано се забележат, толкова по-добре за хероинозависимия, защото е необходимо да се започне лечение на зависимостта възможно най-рано. Ако лечението на хероиновата зависимост е продължително, процесът на лечение ще бъде по-труден за зависимия.

Ако употребявате хероин или познавате някого, който е пристрастен към хероин, важно е да знаете:

  1. Хероинът е опиоиден наркотик, произведено от морфин, естествено вещество, извлечено от шушулките на растението опиев мак.
  2. Хероинът може да бъде бял, кафяв прах или черно лепкаво вещество, известно като хероин от черен катран.
  3. Хората си инжектират, смъркат или пушат хероин. Някои хора смесват хероин с крек кокаин и получената субстанция се нарича speedball.
  4. Хероинът бързо навлиза в мозъка и се свързва с опиоидните рецептори на клетките, открити в много области, особено тези, които участват в болката, удоволствието и контролирането на сърдечната честота, съня и дишането.
  5. Хората, които употребяват хероин, съобщават, че се чувстват „еуфорични“. Други често срещани симптоми на употребата на хероин включват сухота в устата, усещане за тежест в ръцете и краката и нарушено умствено функциониране.
  6. Дългосрочните ефекти могат да включват колапс на вените, сърдечна обвивка и инфекция на клапи, абсцеси и белодробни усложнения.
  7. Изследванията показват, че злоупотребата с предписани опиоидни болкоуспокояващи е рисков фактор за започване на употреба на хероин.
  8. Човек може да предозира с хероин.
  9. Хероинът може да доведе до зависимост. Симптомите на хероинова криза включват силна болка в мускулите и костите, проблеми със съня, диария, повръщане и силен глад за хероин.
  10. Редица терапии, включително медикаменти и поведенчески терапии, са ефективни в помагането на зависимите да спрат употребата на хероин. Планът за лечение трябва да бъде индивидуализиран, за да отговаря на нуждите на пациента. Лекарите на клиника „MedTiM“ са винаги на разположение на пациентите, като терапията се създава индивидуално за всеки пациент.

Симптоми на хероинова зависимост - Как да се справим със зависимостта, когато признаците са забелязани?

Когато се забележат първите симптоми на хероинова зависимост, е необходимо незабавно да се започне отказване от хероин и да се потърсят възможности за лечение.

Хероиновата зависимост сериозно ограничава способността на употребяващия да живее живота си, причинявайки големи щети на неговото физическо здраве, работа и социален живот. Специализирано лечение се предлага в клиниката „MedTiM“ в Белград.

Можем да предоставим подкрепа въз основа на богат опит в помагането на хората в техните борби със зависимостта.

В клиника „MedTiM“ се създава специална, индивидуална програма за лечение за всеки отделен пациент. Никое състояние не е еднакво, нито едно пристрастяване не е същото, защото всеки човек е индивидуален за себе си. Именно затова и за да издигнем ефективността на лечението до възможно най-високо ниво, за всеки човек, след пълна диагностика на състоянието и организма, изготвяме план за лечение на зависимостта.

Когато зависимият не употребява хероин за определен период от време, могат да възникнат тежки симптоми на хероинова криза. Абстиненцията или симптомите на хероинова криза могат да бъдат болезнени и неприятни, карайки зависимия да започне отново да използва наркотика, за да избегне дискомфорта.

Симптомите на хероинова криза включват, както казахме, безсъние, силна възбуда и тревожност, мускулни болки и стомашно-чревни проблеми. Ако симптомите на пристрастяването към хероин не се лекуват в медицинско учреждение, отказването от хероин може да причини сериозни увреждания на здравето и да бъде животозастрашаваща. Хероиновата детоксикация никога не трябва да се опитва без медицинско наблюдение.

Медицинската хероинова детоксикация е централна и начална част от лечението на хероинова зависимост. Периодът на детоксикация обикновено продължава от 10 до 14 дни. Лекарят предписва подходящи лекарства, които ще помогнат, когато се появят симптомите на хероинова криза. Детоксикацията на тялото от хероин премахва присъствието на наркотика в тялото, позволявайки на зависимия да се съсредоточи изцяло върху възстановяването.

Лечение на хероинова зависимост в клиниката "MedTiM" в Сърбия

Причините за зависимостта са сложни и често многобройни, но в рехабилитацията от наркотици пациентът е в най-доброто място да идентифицира и преодолее всички първопричини за употребата на хероин. Клиниката „MedTiM“ предоставя най-доброто лечение в подкрепа на хора, които са пристрастени към наркотици като хероин.

Хероинозависимите, не само стават физически пристрастени към веществото, но също така се страхуват да спрат употребата на наркотика от страх да не изпитат симптоми на хероинова криза, когато спрат употребата.

В нашия специализиран център за лечение на зависимости пациентите се възползват от цялостен план за лечение, който включва широк спектър от интервенции, базирани на десетилетия опит.

Най-важното за всяко възстановяване от зависимостта е терапията. Със специализирани терапевтични екипи в клиника „MedTiM“, терапевтични техники като психотерапия, процедури за лечение на психологическа зависимост, ултрабърз детокс (UROD) и други, действат върху източника на зависимостта и дават възможност за разработване на стратегия за дългосрочно възстановяване.

При приемане на пациента екипът на клиника „MedTiM“ диагностицира цялостното състояние на организма на зависимия. След това, въз основа на получените лабораторни резултати и разговори със специалисти, се изготвя програма и план за лечение. Терапията се изготвя индивидуално за всеки пациент. Симптомите на хероиновата зависимост ще бъдат премахнати само за 10 до 14 дни. Това означава, че само след две седмици можете да започнете да връщате живота си обратно.

Обадете ни се днес. Консултациите в клиника „MedTiM“ от Сърбия са напълно безплатни.

Лечението на зависимости в нашата болница е напълно конфиденциално, а лекарите са на разположение 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. Клиниката се намира в спокойна и релаксираща среда, която ще допринесе за пълното възстановяване на организма.

Клиника "MedTiM" - За живота, който заслужавате.

Център за лечение на зависимости “MedTiМ”

Работно време:

Работно време и приемане на пациенти
всеки ден в периода 00-24 ч.

Научете всичко за зависимостите
и други психични проблеми