Лечение на алкохолна зависимост

Преглед на съдържанието

Лечението на алкохолната зависимост ви дава шанс да започнете здравословен и нов живот!

Защо е важно лечението на алкохолна зависимост? Алкохолната зависимост, т.е. алкохолизъм, е най-разпространената зависимост днес. Това е проблем, който засяга всички аспекти от живота на зависимия от алкохол, както и хората, които са близки до него. 

Алкохолната зависимост всъщност е непрекъснатото желание на зависимия за алкохолни напитки и невъзможността да спре да пие, въпреки всички негативни ефекти, които това психоактивно вещество предизвиква. Смята се, че 10 до 15% от възрастното население има проблем с алкохола. Според всички изследвания злоупотребата на алкохол напълно уврежда както физическото, така и психическото здраве. Ако не се лекува и лекува с доказани медицински методи, алкохолизмът скъсява живота до 15 години, така че продължителността на живота на човек, който е зависим от алкохол, се скъсява до 55-60 години.

Поради факта, че е легален, лесно достъпен и евтин, алкохолът често не се класифицира като наркотик. От друга страна, ако се злоупотребява с него, се развива силна физическа и психологическа зависимост. След развитие на алкохолизма, като разстройство, отказването от алкохола е много трудно, но не и непостижимо. Причината за това се крие в абстинентната криза, която възниква, когато зависимият от алкохол се опита да спре да го пие.

Поради тези причини лечението на алкохолизма изисква цялостно медицинско лечение в клиника за лечение на зависимости.

Лечение на алкохолизъм - С какво се характеризира това заболяване?

Има 3 основни фактора, които определят алкохолизма.
Разглеждайки тези три фактора заедно, за индивида е много трудно да реши проблема, който има, и да преодолее зависимостта. Преди да потърсят лечение от алкохолизъм, сами или от близките си, зависимите обикновено се опитват сами да спрат да пият, но често неуспешно. Причината се крие в това, че психологическата зависимост ги връща към болестта и т.нар. омагьосан кръг“, от който не успяват да излязат сами и да спрат да пият алкохол.

Лечение на алкохолна зависимост - Какви са признаците и симптомите на алкохолната зависимост?

Алкохолизмът или разстройството, свързано с употребата на алкохол, възниква, когато химически промени, дължащи се на дългосрочна и хронична употреба на това психоактивно вещество, карат мозъка да се промени и да коригира нормалните си функции. Тогава възниква зависимостта.
Факт е, че алкохолизмът е придружен от определени признаци, по които може да се разпознае индивид, зависим от алкохол:
Алкохолизмът е прогресивно заболяване. Това означава, че въздействието на това заболяване и рискът от здравословни проблеми се влошават при продължителна употреба на алкохол. Ето защо е необходимо да се лекува алкохолизъм в най-ранния стадий на тази зависимост.

Върнете живота си на правилния път

Обадете ни се и си насрочете разговор с нашите лекари

АЛКОХОЛНА ЗАВИСИМОСТ И ФАЗИ НА АЛКОХОЛИЗМА

Хората първо започват да консумират алкохол от любопитство и удоволствие. Поради въздействието си върху мозъка, алкохолът само привидно облекчава психологическите проблеми на хората и подобрява настроението им. Това обаче е само началото на злоупотребата. 

Ако човек продължи да пие алкохол, тази консумация се превръща в навик, след това в нужда, която прераства в алкохолна зависимост. В тази връзка има четири етапа на алкохолизъм, които унищожават човека.

Какви са патологични механизми при алкохолизма?

Патологичните механизми се развиват заедно с етапите на алкохолна зависимост. Тези механизми насърчават и засилват зависимостта, поради което е много трудно човек да излезе от този „омагьосан кръг” и болест без професионална помощ.
Патологичните механизми са:

Какви са последствията от алкохолната зависимост?

Една от основните причини, поради които хората пият и поради които, следователно, възниква зависимост, е желанието за ефектите (последствията), които алкохолът причинява. Всички последици от алкохолизма могат да бъдат разделени на краткосрочни и дългосрочни ефекти. 

Въпреки че и двете форми на последствия са вредни за зависимия и неговата среда, трябва да се обърне специално внимание на дългосрочните последици от алкохолизма, които определено изискват лечение на алкохолизъм.

Краткосрочни последици от алкохолизма
Има многобройни краткосрочни последици от алкохолизма, тоест злоупотребата с алкохол, които са особено изразени при лице в нетрезво състояние. Освен това тези ефекти варират в зависимост от степента на пиянство на лицето.
Когато се консумира в много високи дози, алкохолът може да бъде смъртоносен. Ето защо още веднъж подчертаваме, че лечението на алкохолна зависимост е необходимо дори в най-ранните стадии на това заболяване. Някои от последиците от алкохолната интоксикация включват намален пулс, дихателни проблеми, задушаване в областта на стомаха, загуба на памет за всички нови събития и в екстремни ситуации смърт.
Дългосрочни последици от алкохолизма
След консумация на алкохол за сравнително дълъг период от време има дългосрочни негативни последици от алкохолизма. Алкохолът, като психоактивно вещество, уврежда целия организъм.

Всички дългосрочни вредни последици от алкохолизма могат да бъдат разделени на физически, психологически и социални.

Физическите последици от алкохолизма включват:

Психичните последици от алкохолизма включват:

Социалните последици от алкохолизма включват:

Алкохолна зависимост и абстинентна криза

Абстинентната криза при зависимите от алкохол е състояние, което възниква, когато зависимият внезапно спре да пие алкохол или намали количеството му. С други думи, абстинентната криза се проявява чрез влечението на зависимия към алкохола, което възниква като следствие от придобита физическа зависимост. В екстремни случаи абстинентната криза може да доведе до смъртта на зависимия. 

Индивид, зависим от алкохол, чрез синдрома на абстинентна криза, чувства комбинация от психологически, физически и емоционални симптоми – от лека тревожност до умора и гадене. Симптомите на абстинентна алкохолна криза се появяват в периода от 12 до 48 след спиране на алкохола.

Според изследвания, признаците на абстинентна криза обикновено включват поне два от следните симптоми:

Освен това, абстинентната криза се изразява и в по-ниска интелектуална и трудова ефективност, агресивност, затруднения в общуването, напрежение и депресия. Всички тези симптоми могат да се влошат през следващите 2 до 3 дни от деня на началото на абстинентната криза. В някои случаи те могат да продължат до няколко седмици. 

По-тежките форми на абстинентна криза включват алкохолна халюциноза и епилептични припадъци. Най-тежкият симптом, тоест следствие от абстинентна криза, е делириум тременс.

КАКВО Е ДЕЛИРИУМ ТРЕМЕНС?

Делириум тременс (алкохолна лудост) е най-тежкото усложнение на алкохолизма. За съжаление, това е рядка психоза при алкохолиците, която възниква в резултат на токсичния ефект на алкохола. 

Делириум тременс възниква в резултат на внезапно спиране на приема на алкохол в рамките на 48 до 96 часа, което е предшествано от постоянно продължително пиене на големи количества алкохол. Възможността за поява на делириум при хронични алкохолици се оценява на 5% до 10%. По-често се среща при по-възрастните хора, тъй като те вече имат структурно увреждане на мозъка.

Клиничната картина на делириум тременс е объркване, дезориентация във времето и пространството, халюцинации (като мишки, буболечки и др.), психомоторна възбуда, силен страх, безсъние, нарушение на паметта, тремор, изпотяване, повишена телесна температура, ускорен пулс, повишено кръвно налягане и разширени зеници.

В допълнение към тези симптоми са налице дехидратация и електролитен дисбаланс. Симптомите се появяват вечер и се влошават през нощта.

Рисковите фактори за появата на делириум тременс са:

Делириумът е спешно и тревожно състояние с висока смъртност. Ранното разпознаване на симптомите е от решаващо значение, поради което е необходимо да се лекува алкохолизъм или делириум тременс възможно най-скоро.

ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЛИРИУМ ТРЕМЕНС

Лечението включва парентерално приложение на бензодиазепини и хипнотици с рехидратираща, антибиотична, мултивитаминна, кардиопротективна, антикоагулационна и друга необходима терапия. Лечението се провежда в болнични условия, като най-адекватното алкохолно лечение се провежда в интензивно отделение. 

Усложненията на делириум тременс включват: дихателна недостатъчност, спиране на дишането, пневмония, сърдечна аритмия, остър миокарден инфаркт, чернодробна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и епилепсия.

Въпреки интензивното лечение, смъртността на пациентите, страдащи от делириум, варира от 5% до 15%. Днес при съвременни диагностични и лечебни мерки е около 5%. Най-честите причини за смърт са дихателна недостатъчност и сърдечна аритмия. Пациентите в делириум също са изложени на висок риск от късни усложнения на хроничния алкохолизъм, най-честите от които са цироза на черния дроб и увреждане на мозъка (синдром на Wernicke-Korsakoff и деменция, предизвикана от алкохол).

ЛЕЧЕНИЕ НА АЛКОХОЛНА ЗАВИСИМОСТ И ТЕРАПИЯ В ЦЕНТЪР “MedTiМ”

Алкохолната зависимост е заболяване, което представлява сериозен проблем не само за пациента, но и за семейството и най-близките хора на алкохолика. Лечението на алкохолната зависимост включва холистичен интегриран подход, който включва психологическо, фармакологично и социално лечение.

Ако се интересувате от цени за лечение на алкохолизъм, не се колебайте да ни се обадите или да ни изпратите имейл.

Лечението на алкохолно зависими е с продължителност 14 дни

Или се свържете с нас по имейл отдолу.