Лечение на кокаинова зависимост

Преглед на съдържанието

Кокаиновата зависимост е лечима, благодарение на изобретателни и модерни методи за лечение. 

Кокаинът е бял кристален прах с горчив вкус, който се разтваря във вода. Оставя усещане за изтръпване на езика и може да се намери в други форми като паста или камък. Това е силно пристрастяващ стимулант, който може да се шмърка, пуши или инжектира.

С кокаина се злоупотребява заради присъщите му стимулиращи ефекти, тъй като има силен ефект върху лимбичната система на мозъка, създавайки силно чувство за удоволствие.

Произвежда се от листата на растението кока, което расте в Южна Америка. Крайният продукт от екстракцията на листа от кока е 99% кокаин под формата на кокаинов хидрохлорид, който дилърите допълнително смесват с други вещества, подобни на цвят на кокаина (нишесте, захар, амфетамини…). Достига до крайния потребител в концентрация между 30 и 60 процента.

Независимо от формата на използвания кокаин, трябва да се отбележи, че това психоактивно вещество е силно пристрастяващо. Еднократна употреба на кокаин понякога е достатъчна, за да стане човек зависим. Дори случайната употреба на кокаин може да предизвика зависимост. Възможно е обаче и лечение от кокаин, както и връщане към нормален, здрав и щастлив живот. Лечението на зависимостта от кокаин и пълното медицинско лечение е специално разработено, за да направи отказването от този наркотик възможно най-удобно и безпроблемно.

Какво точно е кокаиновата зависимост?

Хората, които имат проблем с кокаиновата зависимост, започват да използват този наркотик предимно от любопитство, по начин, който може да бъде описан като натрапчив. С други думи, кокаиновата зависимост се създава, когато човек изпитва неописуемо и непреодолимо желание да употребява кокаин, дори и да е наясно, че това може да причини вредни последици. 

Серотонинът и допаминът са химически вещества в нашия мозък, които са отговорни за чувството за добро настроение, щастие и удовлетворение. В същото време, благодарение на тези невротрансмитери, се избягват чувствата на депресия, тъга и лошо настроение. Злоупотребата с всяка дрога, включително кокаин, увеличава количеството на тези невротрансмитери, което прави усещането за блаженство и удоволствие още по-голямо.

Кокаиновата зависимост се причинява от начина, по който този наркотик засяга невротрансмитерната система на мозъка. Независимо от начина на приемане на кокаин, това психоактивно вещество много бързо навлиза в кръвния поток и достига до мозъка, предизвиквайки натрупване на високи дози допамин. Поради това човек изпитва голям прилив на еуфорични емоции и иска да изпита отново същите тези емоции.

Желанието да изпитате отново еуфорията увеличава нуждата, тоест желанието на човек да консумира кокаин, когато започват да се проявяват отрицателни физически, психологически и социални ефекти. Тялото реагира по-слабо на кокаин, поради което е необходима консумация на по-големи дози за постигане на същия ефект (толерантност). По-точно, тогава човекът започва редовно да употребява кокаин, за да избегне неприятните симптоми на абстинентната криза.

Когато човек не може да устои на това желание за консумация, което пречи на ежедневието му, тогава можем да кажем, че човекът е пристрастен към кокаина.

Кокаинова зависимост и симптоми на тази зависимост

Кокаиновата зависимост унищожава не само зависимия, но и хората около него. 

Продължителната употреба на кокаин има отрицателно въздействие не само върху психическото здраве, но и върху физическото здраве, особено на сърдечно-съдовата система. Кокаинът бързо развива психологическа зависимост, което означава, че употребяващият трябва да го консумира постоянно и непрекъснато за дълъг период от време, за да се чувства нормално. Когато се развие психологическа зависимост, същевременно се развива и толерантност, докато симптомите на отнемане ще се появят, когато се спре консумацията.

Кокаинът се консумира орално, назално, интравенозно или чрез вдишване. След шмъркане предизвиква силна еуфория, човек изпитва сила и нужда от постоянна активност, стимулира клетките на нервната система, сърцето и кръвоносните съдове, повишава секрецията на допамин.

Симптомите на кокаинова зависимост ще варират от човек на човек, какъвто е случаят със злоупотребата с всяко психоактивно вещество. Съществуват обаче определени психологически, физически и поведенчески симптоми, за които емпирично е доказано, че са признаци на употреба на кокаин.

Чести признаци или симптоми на кокаинова зависимост:

Психични симптоми на кокаинова зависимост:

Физически симптоми на кокаинова зависимост:

Поведенчески симптоми на кокаинова зависимост:

Върнете живота си на правилния път

Обадете ни се и си насрочете разговор с нашите лекари

ПОСЛЕДИЦИ ОТ КОКАИНОВАТА ЗАВИСИМОСТ

Факт е, че с кокаина се злоупотребява най-вече заради чувството на еуфория, което предизвиква това психоактивно вещество. Въпреки това, както посочихме, кокаиновата зависимост причинява множество нежелани последствия. 

Поради шмъркането на кокаин се наблюдава загуба на обоняние, кървене от носа, дразнене на носната лигавица, което може да причини хронично възпаление и хрема. При зависимите от кокаин се забелязват поведенчески промени и разстройства, чувствителност към шум, повишено желание за движение и общуване, състояние на обърканост, импотентност и бърза умствена умора.

Интравенозните потребители на кокаин развиват алергични реакции или към наркотика, или към някои добавки, открити в уличния кокаин, което може да доведе до смърт. Инжектирането на кокаин също носи със себе си риск от ХИВ и HCV инфекция. Оралната консумация на кокаин може да доведе до чревна гангрена, последицата от която е намален приток на кръв.

Кокаинът е вещество, което намалява нуждата от храна, така че много хронично употребяващи кокаин губят апетита си, което води до загуба на тегло.

Психическите последици настъпват поради продължителна и прекомерна консумация на кокаин. Най-често могат да се появят параноя, страхове, депресия, повишено кръвно налягане и инсулт или инфаркт. Освен това продължителната употреба на кокаин може да причини раздразнителност, нервност, халюцинации. Кокаиновата зависимост причинява множество други медицински усложнения като сърдечно-съдови, респираторни, храносмилателни и неврологични проблеми. Тези ефекти ще бъдат обсъдени скоро. 

На практика се оказва, че хората често консумират кокаин заедно с други психоактивни вещества и най-често с алкохол. И двете вещества значително влияят върху способността за рационално мислене, променяйки състоянието на съзнанието. Комбинацията от кокаин и алкохол има по-силен ефект от консумацията на някое от тези две вещества самостоятелно и в екстремни случаи може да доведе до смърт.

Speedball е консумация на кокаин и хероин едновременно, като тази комбинация може да доведе до предозиране и смърт, поради спиране на дишането.

Краткосрочни отрицателни ефекти от употребата на кокаин

Директни ефекти, които могат да възникнат веднага или ден след приема на кокаин:

Дългосрочни отрицателни ефекти от употребата на кокаин

Редовната и продължителна употреба на кокаин може да предизвика състояние на толерантност към това психоактивно вещество. Увеличаването на дозата или по-честото приемане на кокаин води до дългосрочни нежелани физически и психологически последици:

Лечение на кокаинова зависимост и абстинентна криза

Следователно, кокаинът е силно пристрастяващо психоактивно вещество и дългосрочната злоупотреба с кокаин уврежда тялото като цяло. Докато човек се адаптира към наличието на кокаин в своята система, т.е. докато мозъкът се адаптира към изблиците на допамин, този невротрансмитер става все по-малко и по-малко чувствителен към кокаина. 

С други думи, внезапното спиране на употребата на кокаин или внезапното отсъствие на кокаин от системата на употребяващия може да причини не толкова приятните симптоми на абстинентна криза. Това състояние може да доведе до това, че лицето вече трябва да използва по-голямо количество кокаин или да го използва по-често, за да избегне неприятните симптоми на абстинентна криза.

Когато спрете употребата на кокаин, след ежедневна консумация, т. нар. кокаинов креш, когато пациентът се чувства тревожен, става агресивен и има непреодолимо желание да го приеме отново, за да функционира „нормално“.

Симптомите на абстинентна криза включват, но не се ограничават до:

За да се избегнат всички тези неприятни симптоми и отвикването от кокаина да протече безпроблемно, е необходимо кокаиновата зависимост да се лекува с нови, доказани и модерни методи.

Ефекти от употребата на кокаин върху качеството на живот

Лечение на кокаинова зависимост - Медицинско лечение за 14 дни

Мозъкът свиква много бързо с кокаина и той бързо се превръща в любимата „играчка“ на младите хора, което още по-бързо ги въвлича в зависимост. Тази адаптация на мозъка към кокаина се нарича невроадаптация. 

Кокаиновата зависимост е сериозен проблем както за пациента, така и за семейството му, а лечението на кокаиновата зависимост включва психологически, социален и фармакологичен подход. За да се осъществи пълноценно лечението на кокаиновата зависимост е необходима промяна в начина на живот и продължаване на лечението през всички фази, които се провеждат в нашия център за лечение на зависимости.

Или се свържете с нас по имейл отдолу.