Лечение на депресия

Защо лечението на депресията е важно?

Лечението на депресията е единственият начин за решаване на този най-разпространен психологически проблем днес. По официални данни се смята, че 5% от всички възрастни в света страдат от депресия, тоест 5,7% от хората над 60 години. Средно 280 милиона души по света страдат от депресия. 

Депресията е много различна от обичайните промени в настроението и краткотрайните емоционални реакции към ежедневните предизвикателства. Ако депресивните епизоди продължават, с умерена или силна интензивност, тогава депресията се превръща в сериозен здравословен проблем, който нарушава начина на функциониране на човека. С други думи, човек, страдащ от депресия, ще има лошо представяне на работа, в училище и със сигурност ще има прекъсване на семейните и приятелските отношения.

В най-лошия случай депресията може да доведе до самоубийство. За съжаление статистиката е доста категорична в това отношение. Повече от 700 000 души се самоубиват всяка година и самоубийството е четвъртата водеща причина за смърт сред 15–29-годишните. 

Следователно депресията е много сериозен психологически проблем, който изисква професионална помощ. Затова, ако се чудите „как да се отървете от депресията“, имайте предвид, че лечението на депресията е единственият изход от това толкова коварно състояние и заболяване.

Какво представлява депресията?

Въпросът, който получаваме всеки ден от семейства и приятели, притеснени за своите близки, е „какво е депресия“. Като цяло, депресията може да се опише като сериозно медицинско заболяване и психологически проблем, който влияе негативно върху начина, по който човек се държи, мисли и преживява нещата около себе си. Следователно, това е заболяване или хронично разстройство на настроението, характеризиращо се с постоянно чувство на тъга, безнадеждност и загуба на интерес. 

Чувството на тъга трябва да се разграничава от депресията. Тъгата е една от нормалните реакции на различни стресови ситуации и помага да се преодолее лошото, което се е случило. Друга разлика между тъгата и депресията е интензивността и продължителността на тези състояния. Докато тъгата е краткотрайно чувство, депресията е постоянна и интензивна, като по този начин засяга когнитивните и емоционални преживявания и интерпретация.

Депресираните хора се чувстват самотни, безнадеждни, засрамени, неразбрани и отхвърлени от обществото, с чувство за по-малка стойност или пълна безполезност. Последицата от депресията е пълна загуба на интерес към всички дейности и хобита, които преди това са изпълвали човека и са били източник на удоволствие и щастие. 

Смята се, че депресивното състояние е свързано с намаляване на активността на някои невротрансмитери (серотонин, норадреналин и допамин), които имат естествена антидепресивна функция. Друг фактор за депресия е прекомерната секреция на хормони на стреса, като кортизол. Излагането на хроничен стрес променя функционирането на мозъка, така че много видове депресия могат да се обяснят с натрупването на вредните ефекти от стреса.

Симптоми на депресия и първи признаци на депресия

За да бъде ефективно лечението на депресията, е необходимо да се открият признаците на депресия. Ето често срещаните симптоми на депресия:

Въпреки това, за да се потисне депресията в основата, е необходимо да се обърне внимание на предупредителните признаци на това заболяване. По-точно първите признаци на депресия са най-важни, защото разпознаването им навреме може да предотврати това състояние да стане хронично и сериозно. 

За съжаление, първите признаци на депресия често са незабележими, тоест по-голямата част от хората не обръщат внимание на тези първоначални симптоми на депресия. В тази начална фаза на депресия човек често се сблъсква с неразбиране от обкръжението и обществото и дори когато се оплаче от проблем, може да чуе отговори като „не ти е нищо”, „ще го преодолееш”, „това случва се понякога, задръж „, и подобни.

Върнете живота си на правилния път

Обадете ни се и си насрочете разговор с нашите лекари

РАННИТЕ ПРИЗНАЦИ НА ДЕПРЕСИЯ ВКЛЮЧВАТ, НО НЕ СЕ ОГРАНИЧАВАТ ДО:

Всички изброени симптоми варират от човек на човек и тяхната интензивност може да бъде различна. Ако обаче продължават повече от 10-14 дни, тогава е необходимо лечение на депресията.

Клинична депресия

Клиничната депресия може да се характеризира като постоянно чувство на безнадеждност и отчаяние (тежка депресия). Когато човек страда от клинична депресия, ежедневието и дейностите (работа и ходене на работа, учене, сън, хранене, излизане с приятели и др.) стават много трудни и изморителни. 

Някои хора страдат от клинична депресия само веднъж в живота си, докато други може да я имат повече от веднъж в живота си. Клиничната депресия или тежката депресия може да бъде наследствена и да се предава от поколение на поколение. Често обаче се случва клиничната депресия да засяга и хора, които нямат този наследствен ген, тоест анамнеза за клинична депресия в семейството.

Въпреки че всеки човек се чувства тъжен от време на време, клиничната депресия се проявява с потиснато настроение през целия ден, особено сутрин. Когато човек има клинична депресия, един от най-разпознаваемите симптоми е абсолютната загуба на интерес към нормалните дейности и взаимоотношения.

Други симптоми на клинична депресия включват:

В случай на клинична депресия е необходима професионална медицинска помощ. С други думи, лечението на депресията е единственият начин за преодоляване на този психологически проблем.

Лечение на депресия и тежка депресия

По принцип тежката депресия и клиничната депресия са наименования на едно и също заболяване. Ето защо този тип депресия е свързана със същите симптоми като клиничната депресия. 

Не е лесно да се конкретизира и даде точна дефиниция на тежката депресия. Но най-общо казано, тежката депресия е, както подсказва името, по-тежка форма на депресия (тежко депресивно разстройство). Това, което характеризира тежката депресия, е постоянно и продължително лошо настроение, чувство на тъга, както и липса на интерес към всякакъв вид дейност или друг външен стимул.

Тежката депресия е т.нар. униполярно разстройство и е много различно от биполярно депресивно разстройство. За разлика от биполярната депресия, която се характеризира с промени в настроението и поведението (от тъга към радост, от депресия към мания), при тежката депресия има постоянно и непроменено чувство на летаргия, безнадеждност, отчаяние, депресия, униние, потиснатост, умора и разочарование.

Въпреки че съществува терминът „голяма депресия“, трябва да се отбележи, че това не е формална диагноза на психическото състояние на човек. Концепцията за тежка депресия помага на лекарите да определят нивото, тоест степента, до която симптомите на тежка депресия засягат и пречат на ежедневния живот на човека.

Тежки симптоми на депресия

Както посочихме, симптомите на тежка депресия съответстват на признаците и симптомите на клиничната депресия. Ако човек изпита 5 от горните симптоми в рамките на период от две седмици, може да се каже, че страда от тежка депресия. Лечението на депресията е единственият метод, въз основа на който човек може да застане на пътя на това коварно заболяване.
Ако не се лекува, тежката депресия може да има фатален изход! Трябва да се подчертае, че тежката депресия не е свързана със стресиращо събитие в живота, като смърт на близък човек и други подобни.

Депресия при жени и мъже

Преди периода на юношеството депресията е изключително рядка и рискът от заболяването е еднакъв при момчетата и момичетата. Но, навлизайки в пубертета, рискът от депресия при момичетата нараства драстично – с 50%!

Смята се, че жените са по-податливи на депресия поради хормоналните промени, които се случват през целия живот на всяка жена. Тези промени са особено очевидни по време на пубертета, бременността, менопаузата, както и след раждане или аборт. Интересна статистика е, че депресията често засяга успешни бизнес жени, известни жени (ВИП личности), както и съпруги на бизнесмени.

Депресия - симптоми при жените

Депресия при мъжете

Депресията при мъжете е сериозен психологически проблем, но повечето мъже отказват да признаят, че имат проблем или че се нуждаят от лечение на депресия. Депресията не познава дискриминация, тоест може да засегне както мъжете, така и жените, но симптомите, в зависимост от пола, могат да варират. 

Вместо да се чувстват тъжни, депресираните мъже често могат да изглеждат и да се държат ядосани, раздразнителни и агресивни, което кара семейството или приятелите им да не разпознават, че човекът всъщност е депресиран.

Депресията засяга милиони мъже от всички възрасти, засягайки начина, по който мъжете се държат, мислят и чувстват в ежедневието си. За съжаление, депресията при мъжете често се пренебрегва, тъй като на повечето мъже им е трудно да говорят за чувствата си. Вместо това мъжете се фокусират върху физическите симптоми, които често съпътстват мъжката депресия, като болки в гърба, главоболие, сексуални проблеми и проблеми със съня. Това може да доведе до депресия при мъжете без лечение, което може да има сериозни последици.

Според статистиката мъжете, страдащи от депресия, са четири пъти по-склонни да посегнат на живота си, отколкото жените. Депресията засяга всеки осем мъже. Ето защо разпознаването на симптомите, поставянето на диагноза и лечението на депресията при мъжете са от ключово значение, за да може човек да се върне към нормален, здрав и щастлив живот възможно най-скоро.

В допълнение към всички общи симптоми на депресия, които изброихме, има три симптома на депресия при мъжете, които често се пренебрегват: физическа болка, гняв и безразсъдно поведение.

Депресия при деца - Как да извадим детето от депресията?

Възрастните не са единствените, които страдат от депресия. Напротив, тази коварна болест може да засегне и по-младите поколения. Ето защо възниква въпросът – как да извадим детето от депресията? Както при възрастните, единственият начин детето да се справи с този проблем е да лекува депресията. 

За да се лекува депресията при децата обаче, както и да се постави правилна диагноза, е необходимо да се разпознаят симптомите на това психично разстройство при най-малките. В повечето случаи тези симптоми включват:

Ако страда от депресия, детето ви може да има проблеми със съня (твърде малко или твърде много сън) и концентрацията. Депресивното дете е нерешително, общува по-малко със семейството, няма доверие, яде по-малко или повече от обикновено (което води до промени в телесното тегло), не може да се отпусне… Освен това, депресираните деца често говорят за чувство на вина или безполезност, те се чувстват празни и неудовлетворени, склонни към самонараняване и суицидни мисли. 

Ако разпознаете някои от тези симптоми при детето си, не чакайте. Свържете се с нас за професионална помощ по всяко време и ние ще извадим Вашето дете от оковите на депресията, за да може да продължи с нормален живот.

Колко дълго продължава депресията и как да се отървете от депресията?

Много хора искат да знаят колко дълго продължава депресията, тоест дали депресията в крайна сметка ще изчезне сама, както и как да се отърват от депресията веднъж завинаги. За разлика от тъгата, която споменахме в началото, депресията е постоянен проблем, а не преминаващ. Състои се от депресивни епизоди, по време на които симптомите продължават поне 2 седмици. Депресията може да продължи няколко седмици, месеци или години. 

 

Има определени фактори, които влияят върху продължителността на депресията.

Продължителността на депресивните епизоди може да продължи между 6 и 8 месеца. Например зимните депресивни епизоди продължават през този сезон и с настъпването на по-топло време симптомите изчезват. По същия начин, следродилната депресия се появява малко след раждането на дете и обикновено продължава не повече от няколко седмици. 

Въпреки това, депресивните епизоди не трябва да се отъждествяват с депресия, която може да бъде хронична. Например тежката депресия (клинична депресия, тежко депресивно разстройство) може да продължи месеци или дори години, особено ако психическата хигиена е напълно занемарена.

Но ако се чудите дали депресията е лечима, отговорът определено е ДА, ТАКА Е! Ето защо, ако имате съмнения „какво да правите, когато сте в депресия“, най-важното е да не оставяте нещата на случайността и да чакате това заболяване да премине от само себе си.

Лечение на депресия - Медицинско лечение с продължителност 7 до 21 дни

Депресията е състояние, от което човек трудно може да излезе сам. Освен това практиката показва, че е невъзможно. На депресираните хора им е изключително трудно и уморително дори да станат от леглото. Често се изолират в своите четири стени, без никаква воля, желание или мотивация да се движат, както физически, така и психически. 

Следователно по време на депресия тялото и мозъкът на човек са „заключени и затворени“, човекът изобщо не вижда целта и смисъла на живота и вижда единствения изход от това състояние в смъртта и самоубийството. Унищожителна статистика е, че повече от половината от всички опити за самоубийство са причинени от депресия!

Не позволявайте вие ​​или някой ваш близък и скъп човек да бъде част от статистиката. Колкото и да изглежда, че всичко е черно, истината е точно обратното. “MedTiM” доказа със своята експертиза, грижа и връщането на хиляди пациенти по света в правилния път на живот, че ДЕПРЕСИЯТА СЕ ЛЕЧИ!

Първата стъпка в лечението на депресията е правилната диагноза, която поставяме на базата на разговор с пациента. Там проверяваме актуалните симптоми, както и продължителността и интензивността на продължителността на симптомите. 

Рядко се случва депресията да изчезне без психиатрична/фармакологична помощ (антидепресанти), както и без психотерапия, когато са налице условията за това. Причината е именно липсата на воля и оптимизъм, които са изчезнали у пациента и той е безсилен да ги върне до нормално ниво на функциониране.

Най-важното е пациентът или семейството му да се свърже с нас навреме, за да се постави диагнозата и да се назначи адекватна терапия – антидепресанти, психотерапия или друг вид терапия.

Или се свържете с нас по имейл отдолу.