Лечение на опиатна зависимост

Преглед на съдържанието

Лечение по световно признати методи

Бързата детоксикация от опиати в център “MedTiМ” е най-надеждното и ефективно решение за прочистване на организма от следи от опиати. Освен че е бърз в областта на лечението на опиатни зависимости, този метод е и безболезнен. В крайна сметка пациентът не изпитва неприятни симптоми на абстиненция от опиати. 

Трябва да се отбележи, че опиатите (често наричани опиоиди) са мощни психоактивни вещества, свързани с химикалите, присъстващи в цветето на опиумния мак. По-точно опиатите са вещества, т.е. производни, получени по химичен път от растения. Освен това някои опиати се използват в медицината и клиничната практика за лечение на хронична болка, често умерена до силна болка. От друга страна, някои опиоиди са незаконни и употребата им е забранена под всякаква форма (напр. хероин).

Поради интензивния им седативен ефект трябва да се отбележи, че злоупотребата с опиатите е изключително висока. Те неминуемо водят до опиатна зависимост. По-точно опиатите имат изключително голям потенциал за развитие на зависимост. Хората, които използват опиати като аналгетици, са изложени на висок риск от опиатна зависимост. Само 3 до 5 дни употреба на опиати са достатъчни, за да се създаде зависимост. Понякога дори една консумация, тоест една употреба, е достатъчна, за да се пристрасти човек към определен опиат (например хероин).

Средно 75% от злоупотребяващите с хероин са използвали „леки“ опиати като аналгетици. Приемът на голяма доза опиати за кратък период от време или използването на изключително силни опиати може да доведе до отравяне (предозиране). Може да доведе до смърт.

Бърза детоксикация от опиати
Как възниква опиатната зависимост

За да разберем защо бързата детоксикация от опиати е ефективно решение, първо трябва да открием причината за опиатната зависимост. Основно опиатната зависимост най-често започва, когато на човек се предпише специфичен аналгетик (вид опиат) от лекар. След това пациентът получава инструкции от лекаря и препоръчителната доза. В повечето случаи пациентите нямат намерение да злоупотребяват с тези вещества. Въпреки това, след известно време на употреба на това лекарство, т.е. опиат, човек може да има впечатлението, че това вещество вече няма същите ефекти, както преди. Така се развива повишена толерантност към опиати. 

Освен това толерантността кара човек да консумира опиати по-често и в по-високи дози от препоръчваните, за да постигне желания ефект. Този модел на консумация на опиати със сигурност ще доведе до физическо пристрастяване към опиати, при което човек продължава да ги използва, за да се чувства нормално.

Следователно физическата зависимост от опиати предизвиква силна и важна нужда от тези упойващи вещества, психологическа зависимост от опиати. В допълнение, психологическата зависимост се характеризира със силно желание за продължаване на консумацията, въпреки всички негативни последици, които причинява. 

Когато процесът на търсене на опиати стане напълно неконтролиран, започне да застрашава физическото и психическото здраве, социалния живот, семейните отношения, работата, приятелството и финансовите отношения, можем спокойно да кажем, че е налице зависимостта от опиати!
А именно пристрастяването е по-сериозна патология от силното желание за консумация на опиати: това е неврохимично и неврологично разстройство, преживяно от човек като ситуация, от която не може да избяга!

Поради тази причина човек, който се бори с проблеми с употребата на опиати, често ще иска да спре употребата, но няма да се чувства способен да го направи сам. Единственият начин човек напълно да преодолее и разреши този проблем е чрез лечение на зависимост от опиати. Това лечение включва бърза детоксикация за отнемане на опиати. Само оторизиран, професионален и квалифициран детокс център, какъвто е клиника “MedTiM”, може да извърши това лечение и процедура.

Какви видове опиати има?

Както вече подчертахме, повечето опиати се предписват на пациентите за медицински цели. Освен легалните опиати, има и нелегална категория опиати, чиято употреба е забранена, като хероинът (опиатите) със сигурност е най-известният сред тях. 

Основно всички опиати могат да бъдат разделени на две основни групи: антагонисти и агонисти.

Първо, антагонистите са опиатни вещества, които блокират или значително намаляват ефектите на опиатите (известни като блокиращи лекарства). Един от най-известните опиатни антагонисти е Налтрексон (налоксон). Използва се при лечение на опиатна зависимост. След бърза опиатна детоксикация пациентът получава Налтрексон като допълнителна терапия. Помага за поддържане на абстиненция и спира злоупотребата с опиати.

Що се отнася до агонистите, те са вещества, които имат противоположно действие на антагонистите. По-конкретно, агонистите имитират ефектите на ендорфините, които се произвеждат естествено в тялото. Освен това те създават опиатен ефект чрез взаимодействие със специфични опиатни рецептори в мозъка. Агонистите включват лекарства като морфин и фентанил. Те се използват най-често в медицината и имат най-силен ефект.

Много вещества от категорията на агонистите имат изключително висок потенциал за злоупотреба и развитие на пристрастяване (хероин, бупренорфин, хидрокодон, оксикодон, метадон…).

Разбира се, има и други опиати като Darvocet/Darvon, Demerol и Dilaudid.

Разбиране на сериозността на този проблем

Всички опиатни вещества имат обща характеристика: При много кратък период на консумация те предизвикват зависимост. 

Зависимостта от опиати е хронично заболяване, което продължава дълго време. Освен това може да причини сериозни здравни, социални и икономически проблеми. Опиатите принадлежат към клас вещества, които действат върху централната нервна система, като предизвикват чувство на удоволствие и облекчават болката.

Опиатната зависимост се характеризира със силно, неконтролирано и компулсивно желание за консумация на опиатни лекарства, дори когато няма медицинска необходимост да се приемат. За разлика от много други психоактивни вещества, опиатите имат висок потенциал за развитие на зависимост, дори когато се използват по лекарско предписание (разбира се, говорим за легални опиати). Точно поради тази причина в много случаи често се злоупотребява с предписаните опиати.

Зависимите дават приоритет на консумацията на тези упойващи вещества пред всички други дейности и отговорности в живота. Поради това пристрастяването към опиати също се характеризира със злоупотреба с тези вещества, въпреки всичките им вредни ефекти.

Опиатите променят химическата структура на мозъка и водят до толерантност, което означава, че човек се нуждае от по-висока доза с течение на времето, за да постигне желания ефект. Когато опиатната абстинентна криза настъпи внезапно, физическите и психологическите симптоми и синдромите на опиатната абстиненция са много неприятни.

В допълнение към сериозните здравословни проблеми, които може да причини, зависимостта от опиатите често може да доведе до предозиране.

Лечение за отвикване от опиати - колко дълго продължава?

Трябва да се отбележи, че дозата опиати, която причинява предозиране (отравяне), възниква, когато човек злоупотребява с висока доза опиати за кратък период от време. Това може да доведе до забавено дишане или пълен респираторен колапс (спиране на дишането). Ако в този случай не се проведе незабавно спешна опиатна детоксикация и лечение в подходящ център за детоксикация, рискът от смърт е много висок. 

Законните и нелегалните опиати носят риск от предозиране, ако човек приема твърде много от тези вещества или ги комбинира с други наркотици (например бензодиазепини).

Опиатите могат да унищожат човек и да доведат до смърт

Злоупотребата с опиати причинява множество странични ефекти.

Бърза детоксикация от опиати и симптоми

За да се извърши бърза детоксикация от опиати, първо е необходимо да се познават всички симптоми на зависимост към този вид вещества. Важно е да се отбележи, че бързата детоксикация от опиати напълно почиства тялото на зависимия от следи от опиати, но пътят към лечението на зависимостта не свършва дотук. 

Именно поради тази причина центърът за детоксикация, като първа решаваща стъпка в лечението на опиатната зависимост, провежда бързо прочистване на организма. Има редица признаци, които показват, че човек е зависим от определен опиат. Това обаче не означава, че тя ще прояви или развие всички тези симптоми едновременно.

Зависи от различни фактори, като вида на опиата, приетата доза, периода на приемане на опиата, честотата на консумация, психическите предразположения, общото здравословно състояние на човека и др.

Симптоми, които влияят на настроението на човек
Симптоми, които влияят на поведението на човек (повторни симптоми на пристрастяване)
Физически симптоми
Психологически симптоми

Опиатна абстинентна криза
Колко време трае отвикването от опиати?

В повечето случаи хората, зависими от опиати, знаят, че имат проблем, но просто не искат да го признаят пред семейството или приятелите си. Ето защо, в желанието си да се освободи от зависимостта, която вече контролира живота му, човекът ще се опита сам да се „освободи“ от опиатите. Затова зависимите питат: Колко време трае абстинентната криза от опиати? Колко време точно трябва да спра да приемам опиати? 

Това означава, че хроничната и компулсивна злоупотреба с опиати води освен до психологическа, и до физическа зависимост. Тялото се нуждае от все по-високи дози опиати, във все по-кратки интервали от време, за да постигне желания ефект.

Когато човек внезапно спре да използва опиати, настъпва опиатна абстинентна криза, чиито симптоми могат да бъдат изключително болезнени и неприятни. За да избегне тези симптоми, човекът консумира веществото отново, като по този начин влиза в порочен кръг на пристрастяване.

В състояние на болка и агония, причинени от опиатна абстинентна криза, може да се случи човек да приеме прекомерна доза от тези психоактивни вещества, което може да доведе до отравяне или предозиране. Смъртта е една от най-сериозните и жестоки последици от предозиране с опиати. Статистиката показва, че броят на смъртните случаи от предозирането се е увеличил значително.

Какви са симптомите на отвикване от опиати?

Върнете живота си на правилния път

Обадете ни се и си насрочете разговор с нашите лекари

Опиатна абстинентна криза - Колко дълго продължава?

Отговорът на въпроса „колко време продължава опианата абстинентна криза?“ на първо място, това зависи от вида на опиата, консумиран от лицето. Някои опиати могат да причинят симптоми и синдром на отнемане веднага, докато други ще го направят по-късно. Някои опиати отнемат повече време, за да човек се освободи от тях отколкото другите.
В допълнение, продължителността на опиоидното въздържание зависи от следните фактори:

Първите симптоми на абстинентна криза от хероин се появяват 8 до 12 часа след последната употреба. Най-силният ефект настъпва от 1 до 3 дни след последната консумация и може да продължи до 7 дни. 

Първите симптоми на абстинентна криза от опиати с кратко действие, като морфин, и бързодействащи химически вещества, като оксикодон, хидрокодон и фентанил, се появяват 8 до 24 часа след последната употреба. Това отвикване на тези опиоиди може да продължи до 10 дни.

От друга страна, има дългодействащи опиоиди. Те включват метадон, както и контролираните вещества морфин, оксикодон, хидрокодон и фентанил, които са фармакологично проектирани да освобождават веществата си постепенно.

Симптомите на опиатната абстинентна криза започват в рамките на 36 часа от последната употреба и могат да продължат 14 дни или повече.

С други думи, ако се чудите „колко време отнема спирането на опиатите“, отговорът може да се обобщи в три точки:

Метадонова зависимост и детоксикация от метадон

Един от най-често употребяваните опиати е метадонът. Човек може да стане зависим от него за много кратък период от време. Първата стъпка към лечението на опиатната зависимост е детоксикацията от метадон. 

Метадонът е, наред с други неща, синтетичен опиоид, който лекарите предписват за лечение на умерена до силна болка. Освен това метадонът често се използва като заместителна терапия за лечение на хероинова зависимост. Метадоновата терапия в този случай обаче не е надежден медицински метод. Метадонът НЕ МОЖЕ да лекува опиатна зависимост и освен това има пристрастяващи свойства!

Хората, които започват да използват метадон за преодоляване на пристрастяването към хероин, са изложени на по-голям риск от злоупотреба с това вещество, като се има предвид, че вече имат история на опиатна зависимост. Всеки път, когато човек консумира повече метадон от предписаното, без рецепта, или злоупотребява с него, той се излага на риск от развитие на зависимост. 

Подобно на морфина и хероина, метадонът действа върху същите опиоидни рецептори в мозъка. Поради високия си потенциал за пристрастяване, метадонът, въпреки че е предписвано вещество, често е обект на злоупотреба.

Страничните ефекти от злоупотребата с метадон включват: седация, еуфория, намалено време за реакция и внимание, сънливост. Те включват също: увиснали клепачи, сухота в устата, мускулна слабост, ниско кръвно налягане, ниска телесна температура и слаба или никаква реакция на светлина. При по-високи дози метадонът предизвиква усещане за „еуфория“. Употребата на метадон интравенозно засилва това усещане.

Само клинично надежден и контролиран метадонов детокс може да избави тялото от всяка следа от този опиоид.

“MEDTIM” ЦЕНТЪР ЗА ДЕТОКСИКАЦИЯ ОТ НАРКОТИЦИ
Бърза, безопасна и безболезнена детоксикация от опиати

Както видяхме, детоксикацията, провеждана „самостоятелно“, е изключително болезнен и опасен процес. Увеличава риска от рецидив. От друга страна, “MedTiM”, като модерен, акредитиран и сертифициран център за детоксикация, е професионален институт, в който се извършва бърза, медицински доказана, безболезнена и безопасна детоксикация от опиати. 

Нашият екип от международно признати лекари, в процеса на лечение на опиатната зависимост, прилага най-модерния метод за прочистване на тялото от всяка следа от тези вещества: Ултра бърза опиатна детоксикация (UROD процедура).

Ултрабързата опиатна детоксикация е изключително ефективен метод за спиране. Неговата цел и ефект е да ускори процеса на прочистване на организма от следи от опиати. В същото време процедурата UROD в нашата клиника намалява или съкращава интензивността на неприятните симптоми и синдрома на отнемане на опиати.

Ултра бърза опиатна детоксикация (UROD) в нашата клиника

Ултра-бързата опиатна детоксикация (UROD) напълно и бързо изчиства опиатните рецептори и по този начин нормализира нивото на излъчвателите в мозъка. Важно е да се отбележи, че процедурата UROD се провежда в случаите, когато няма противопоказания за прилагането на този вид детоксикация. Преди да се предпише процедурата UROD, пациентът трябва да премине серия от диагностични тестове, за да се гарантира, че няма противопоказания. Тези диагностични тестове включват, но не се ограничават до кръвни изследвания, електрокардиография и други мерки, свързани със здравето на пациента. 

След като пациентът бъде диагностициран, следващата стъпка в лечението на зависимостта от опиати е ултра-бързата детоксикация от опиати. Тази процедура представлява жизненоважна и неразделна част от цялостната ни програма за лечение на зависимост от опиати.

Процедурата UROD е с продължителност от 6 до 8 часа. През този период пациентът е под постоянното наблюдение на анестезиолога, като лекарите следят всички жизнени параметри на пациента. Тази процедура се извършва под обща анестезия. По време на процедурата UROD пациентът постепенно получава опиатни антагонисти (лекарствени инхибитори) – Налтрексон или Налоксон. С тях пречистваме, тоест елиминираме опиатите от опиатните рецептори. 

Често се налага пациентът да премине две или три процедури от този тип, за да успее цялостният процес на детоксикация. Понякога е достатъчна само една процедура. По време на ултрабързата опиатна детоксикация медицинският персонал наблюдава пациентите 24 часа в денонощието.

Докато се събудите, повечето от неприятните, болезнени и стресиращи симптоми и синдромът на отнемане на опиати са изчезнали. Конвенционалните лекарства лесно облекчават останалите симптоми. Освен това веднага след събуждане пациентите признават, че усещат вълна от енергия. Тъй като химическият баланс в мозъка започва да се връща и стабилизира до нормални нива.

Защо процедурата UROD в нашата клиника?

Пациентите на нашата клиника, благодарение на ултра-бързата детоксикация от опиатната абстиненция, преодоляват повечето неприятни симптоми и абстинентния синдром под обща анестезия. Това означава, че бързата опиатна детоксикация в център “MedTiM” е безболезнена и безопасна от медицинска гледна точка. Пациентът избягва всички неприятни симптоми и синдроми на опиатната абстиненция, като болка, стрес, тревожност… 

Следователно процедурата UROD помага на тялото да елиминира опиатите по-бързо и безболезнено. След като пациентът се събуди от упойка, най-важната и интензивна част от кризата е преминала. В случай, че след събуждането останат минимални симптоми на отнемане на опиати, тяхната сила и интензивност значително намаляват. Те могат лесно да бъдат елиминирани с неопиоидни аналгетици.

Споменахме, че самостоятелното отказване от опиати без медицинска помощ е опасно и рисковано. Страхувайки се от симптоми на абстиненция, пациентите продължават да използват опиати. Ултрабързата детоксикация на организма от опиати обаче прави целия процес на отвикване поносим, ​​без болка и неприятни симптоми.

Затова бързата опиатна детоксикация и лечение в нашата клиника е най-ефективният начин. Не само избягва неприятните физически и психологически симптоми на абстинентна криза, но и е най-доброто решение за лечение на опиатна зависимост.

Сънна терапия за детоксикация медицински сън - изкуствен сън

При противопоказания за ултрабърза детоксикация или ако смятаме, че кратка детоксикация би могла да постигне желания резултат, прилагаме лечение, известно като детокс сънна терапия (медицински сън). 

Медицинският сън или изкуственият сън е кратка детоксикираща процедура, която се постига чрез използване на успокоителни средства. Когато терапията на медицински сън е ефективна, пациентът проявява липса или намаляване на нивото на съзнание и потискане на рефлексите и чувствителността към болка.

Сънят продължава от 1 до 3 часа. По време на съня мозъкът и тялото на пациента почиват, възстановяват се от стреса, болката и други неприятни симптоми и синдрома на отнемане на опиати по време на абстинентната криза. 

По време на кратка детоксикираща терапия се възстановява балансът на невротрансмитерите, нарушен от злоупотребата с опиати. Когато упойката изчезне, пациентът се събужда няколко минути по-късно. Балансът е напълно възстановен и пациентът може да ходи самостоятелно и безопасно.

Детокс сънната терапия или медицинският сън премахва раздразнителността, намалява или напълно премахва мислите за наркотици. Симптомите на отнемане на опиати липсват или са значително намалени. По време на изкуствения сън в мозъка се натрупват липсващи количества ендорфин, допамин и серотонин (хормони, „отговорни“ за усещането за благополучие, удовлетворение и добро настроение).

Кратката детоксикационна терапия е един от най-важните методи в процеса на лечение на опиатната зависимост. Благодарение на нея постигаме изключителни резултати.

БЪРЗАТА ДЕТОКСИКАЦИЯ ОТ ОПИАТИТЕ КАТО РЕШЕНИЕ ЗА ЩАСТЛИВ И ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ

След UROD детоксикация в нашата клиника на пациента се предписват лекарства против абстинентна криза и витаминна подкрепа. Те намаляват желанието за опиати, възстановяват и ревитализират здравето на органите, които са били засегнати от злоупотребата с опиати. 

Въпреки това, докато UROD е бърза детоксикация от опиати, целият процес на прекратяване на опиатната зависимост никога не е бърз.

Освен болничното лечение, висок процент от успеваемостта на център “MedTiM” при лечението на опиатни зависимости и прочистването на организма от тези вещества се дължи на прилагането на допълнителни амбулаторни лечения. Те наблюдават развитието на пациентите в продължение на една година след изписването им.

Ние ще ви помогнем да започнете отначало и да продължите живота си без наркотици и да се върнете на пътя към нормален живот! 
Защото “MedTiM” се грижи за вас!

Или се свържете с нас по имейл отдолу.