Лечение на тревожност

Освободете се от страховете си

Това е най-често срещаното психично разстройство, което засяга хора от всички възрасти. Смята се, че около 30% от хората страдат от тревожно разстройство в даден момент от живота си. Това се случва по-често при жените. Ето защо лечението на тревожността е единственият начин за преодоляване на този психологически проблем, който за съжаление става все по-често срещан. 

Важно е да знаем, че страхът и тревожността са неразделна част от живота ни. Въпреки че тези усещания са неприятни, те същевременно са полезни: позволяват ни да преценим по-бързо опасните ситуации, в които се намираме, и ни подготвят за бърза реакция.

Неопределен страх и безпокойство, които ви спират в живота

Чувството, което понякога възниква като реакция на различни ситуации, като нови преживявания, полагане на изпити, чакане на резултати и т.н., е нормална реакция, която всички изпитваме. Въпреки това, ако тя е често присъстваща и интензивна и ако пречи на ежедневното ни функциониране, тогава става дума за патологична тревожност, която трябва да се лекува. 

Това обаче не бива да Ви тревожи, защото лечението носи дълготрайни резултати, отнемайки страховете и тревогите Ви.

Какво е тревожност?

Сигурно поне веднъж в живота си сте се чудили какво е това. Накратко, тревожното разстройство е страх, който, метафорично казано, ви връзва ръцете. 

Това е неопределен страх или опасение, за разлика от страха, който е свързан предимно с очевидна заплаха. Отнася се до (предишно) постоянно чувство, че нещо лошо ще се случи. Когато е ирационално или патологично, т.е. когато се появи тревожно разстройство, тогава рационалният източник на страх е изключен или източникът съществува, но тревожната реакция е по-интензивна и по-честа от нормалното.

Всъщност това е състояние, при което човек изпитва определени неприятни и дискомфортни емоции като страх, напрежение, безпокойство, чувство на несигурност. Човек, който страда, не е сигурен относно изхода от бъдещо събитие.

В такива ситуации човек свръханализира, тревожи се, мисли, занимава се с мисли, които не може да контролира, постоянно се страхува, тоест има „пристъпи“ на страх, че ситуацията може да се усложни в бъдеще. В резултат на това човекът става много чувствителен, фокусиран дори върху най-малките детайли, които смята за знак за опасна или непосредствено смъртоносна ситуация. 

Следователно, това е психически и физически изключително тежко състояние за човек, страдащ от това разстройство. Ето защо не е изненадващо, че много хора питат „може ли да се излекува“ или „как да се излекува“.

Симптоми на тревожност

За да определите дали трябва да започнете лечение на тревожност, първо трябва да видите какви са симптомите на този психологически проблем. Всички признаци и показатели на тревожно разстройство могат да бъдат разделени на две групи: физически и психологически.

Физически симптоми:

Психични симптоми:

Тревожността възниква като реакция на силен стрес или опасност или може да бъде резултат от дългосрочно натрупване на по-малко интензивен стрес, който продължава.

Върнете живота си на правилния път

Обадете ни се и си насрочете разговор с нашите лекари

Как се лекува и какви са рисковите фактори за развитие на тревожност?

Има редица фактори, които могат да предизвикат появата и развитието на тревожност. Много е важно да разпознаете тези фактори, за да знаете как да ги лекувате най-ефективно. 

Това могат да бъдат преживени травматични преживявания като злоупотреба, насилие, пътнотранспортни произшествия, смърт на близък човек и др. Човек може да развие тревожност, ако стане свидетел на травматично събитие, случило се наблизо.

Хората са изложени на по-голям риск от развитие на тревожно разстройство в даден момент от живота си поради следните причини:

Видове тревожни разстройства:

По време на най-интензивната фаза човекът обикновено чувства, че е в непосредствена опасност и че животът му виси на косъм. Тогава човекът често си мисли, че му се случва нещо ужасно, като инфаркт или инсулт, вярва, че ще се задуши, ще припадне или ще полудее.

Видове тревожност

Агорафобия – страх, който най-често възниква след предишни панически атаки или травматична ситуация. Основната характеристика е страхът от влизане в определени ситуации или, ако влезе в ситуация и се появи страх, човекът бяга от тези ситуации. 

Причинени от медицинско състояние – хронични заболявания, рак, автоимунни заболявания.

Предизвикана от ПАВ – тогава се появява и доминира при кризи на психологическо отвикване.

Обсесивно-компулсивно разстройство – най-сериозното тревожно разстройство, характеризиращо се с обсесии и компулсии. Обсесиите са натрапчиви и неприятни мисли, образи и импулси, които се прокрадват и прекъсват нормалния поток на мислите. Това са много неприятни съдържания и най-често неприемливи за човек. Следователно тези мисли водят до силно напрежение и страх, че това, за което мислят, няма да се случи, така че те се опитват да спрат и потиснат тези мисли.

Как тялото реагира на паническа атака?

За да се отговори на повишените нужди на организма по време на борба или бягство от „опасни“ ситуации, е необходимо по-голямо количество кислород, поради което човек диша по-бързо. Също така, сърдечната честота се увеличава и кръвното налягане също се повишава за кратък период от време. Всичко това се случва, за да осигури кръвта с необходимите вещества във възможно най-голямо количество до онези части от тялото, които са най-необходими на човек в даден момент. 

Освен това има преразпределение на кръвта, така че притокът на кръв намалява в частите, от които не се нуждаем в момента на опасност, докато се увеличава в други части.

Медицински терапии с продължителност 14 дни

Въпреки че тревожността може да завладее живота на човек, а следователно и живота на членовете на семейството му, важно е да знаете, че има изход от този порочен кръг, защото той е временен!
Така че, ако се чудите „как се лекува“ или „как да се излекува“, “MedTiМ” е решението за вас. 

Нашите доказани и световно признати подходи за лечение ще ви помогнат да се отървете от тревожността и да мсхнете завинаги чувството на неоснователен страх. С помощта на психолози и психотерапевти от “MedTiM” ще научите как да разпознавате страховете си и начините за тяхното преодоляване.

При лечението на тези разстройства чрез психотерапия обучаваме пациентите на техники за самопомощ, като дихателни техники при панически атаки, прекъсване на потока от негативни мисли и други техники.

Или се свържете с нас по имейл отдолу.