Зависимост от бензодиазепини

Преглед на съдържанието

Бензодиазепините принадлежат към групата на психоактивните вещества, които действат като депресанти на централната нервна система. Бензодиазепините принадлежат към групата на анксиолитиците, седативите и хипнотиците. 

Що се отнася до видовете бензодиазепини, най-често използваните бензодиазепини са диазепам (бенседин, апаурин), бромазепам (лексилиум, лексаурин), лоразепам, алпразолам (ксалол, ксанакс). Хората много често ги приемат в стресови ситуации, сами, тоест без консултация с лекари, без да знаят, че могат да развият зависимост.

Ефектът на бензодиазепините е седативен, анксиолитичен, успокояващ, хипнотичен, мускулен релаксант и антиконвулсивен. Всеки тип бензодиазепин е различен на практика. Това е така, защото основното предназначение на всеки отделен бензодиазепинов препарат е декларирано според най-силно изразеното му действие.

С други думи, бензодиазепините са вид седативно лекарство, което хората употребяват за облекчаване на симптоми на тревожност, истерия, гърчове или мускулни спазми.

Причини за тревожност - Основната причина за приемане на бензодиазепини

Както посочихме, бензодиазепините са анксиолитици. Най-често се приемат за облекчаване на симптомите на тревожност. В противен случай тревожността представлява неопределен страх, тоест опасение. Страхът се отнася до очевидна заплаха, но в случай на тревожност този страх се отнася до предположението за някаква заплаха, тоест като предчувствие, че ще се случи нещо лошо. 

Ето защо тук възниква въпросът – какви са причините за тревожността?

Както всички други психологически проблеми, тревожността няма една единствена причина, а комбинация от няколко фактора (генетика и среда). Някои хора се раждат с по-чувствителна нервна система. От друга страна, човек може да преживее някакво травматично преживяване през живота си, което може да бъде причина за тревожност.

Фактори за възникване на тревожност

Човек често, без медицински съвет, приема бензодиазепини, мислейки, че са лекарства за тревожност. Но дългосрочната, компулсивна и прекомерна употреба на тези вещества причинява неврологични промени и развитие на толерантност. Това означава, че човек се нуждае от по-високи дози бензодиазепини, за да постигне същия ефект. Увеличаването на дозите на бензодиазепините води до пълна физическа и психологическа зависимост.

Върнете живота си на правилния път

Обадете ни се и си насрочете разговор с нашите лекари

БЕНЗОДИАЗЕПИНИ И ТЯХНОТО ДЕЙСТВИЕ

Предимствата на бензодиазепините са бързото им действие, което се забелязва още след първия прием на лекарството. Ето защо често се чува, че бензодиазепините действат като успокоителни. 

Въпреки това, хроничната употреба на бензодиазепини може относително бързо да доведе до пристрастяване и синдром на отнемане. Поради това се препоръчва да се ограничи времето на терапия с бензодиазепини до максимум 4 седмици непрекъснато и след това постепенно да се намали дозата до пълното спиране на лекарството.

В допълнение, бензодиазепините, при прекомерна и неконтролирана употреба, могат да причинят обратен ефект, т.е. повишена тревожност, възбуда, раздразнителност или агресивно поведение. Описани са и случаи на депресия, суицидно поведение или, от друга страна, еуфория.
Бензодиазепините могат бързо да доведат до зависимост, поради което е необходимо лечение от бензодиазепини.

Какви са признаците на злоупотреба с бензодиазепини и зависимост?

Има определени показатели, които показват, че човек злоупотребява с бензодиазепини. Някои от признаците на злоупотреба с бензодиазепини са:

Успокоително ли е? Бензодиазепини и абстинентна криза

Най-честата злоупотреба с бензодиазепините е по време на безсъние и при стресови ситуации. Човек третира бензодиазепините като успокоително тогава. Често в началото човек сам определя дозите. В началото се приема при необходимост, без лекарски контрол и за по-дълъг период от време, дори до шест месеца. След известно време се наблюдава повишаване на толерантността към бензодиазепините, което означава, че е необходима по-висока доза от лекарството за получаване на същия ефект.

Симптоми на абстинентна криза от бензодиазепини

След като се прекъсне приемът на бензодиазепини, се появяват симптоми на абстинентна криза, които първоначално не се разпознават като липса на бензодиазепини. Ако се появят симптоми на абстинентна криза, това означава, че лицето е развило зависимост и трябва да се обърне към специалист за помощ. 

Физическите симптоми на абстинентна криза включват: учестен пулс, трептене, стеснение в гърдите, стомашни спазми, гадене, повръщане, въртене на главата, загуба на апетит, чувствителност към светлина, на допир, главоболие, епилептични припадъци.

Психическите симптоми на абстинентна криза включват: увеличена раздразнителност, тревожност, панически атаки, загуба на концентрация, лоша памет, безсъние, а като най-тежко психическо последствие може да се появи параноя. Симптомите са много неприятни и интензивни. Те започват след 1-2 дни и продължават до три седмици след спирането на приема на лекарствата.

Потребителите на психоактивни вещества, най-често зависими от опиати и алкохол, злоупотребяват лекарства от групата на бензодиазепините, за да постигнат ефект или състояние, подобно на това, което веществото, от което зависят, би дало (компенсация).

Лечение од бензодијазепина

Лечението от бензодиазепини е дългосрочен и професионално ръководен процес. То включва намаляване на дозите на бензодиазепините при едновременно приемане на анти-абстинентна терапия, която не е от групата на бензодиазепините. Спирането на бензодиазепините, от друга страна, крие сериозен риск, който трябва да се вземе предвид при избора на метод за детоксикация. 

Детоксикацията от бензодиазепини се извършва чрез намаляване на дозите на бензодиазепините по схема, създадена на базата на дозата, с която пациентът е дошъл и е започнал лечение. В същото време се използват лекарства, които не са от групата на бензодиазепините (антиконвулсанти за профилактика на пристъпи, невростабилизатори, В блокери, спазмолитични лекарства, аналгетици…).

Тези лекарства имат за задача да намалят или премахнат симптомите на криза, която възниква поради дефицит на лекарството. Поради тази причина е невъзможно да се реши проблемът с бензодиазепиновата зависимост вкъщи. Внезапното спиране на употребата на бензодиазепин може да причини тежки психологически и физически последствия, особено когато дозата на бензодиазепина е висока.

Медицинскп лечение на зависими от бензодиазепини продължават 14 дни

Ако човек е зависим от бензодиазепини от дълго време, това е знак, че е време за лечение с най-новите световно признати методи. С нашите методи на лечение човек ще се отърве от лошите навици, ще си възвърне здравето и ще възвърне контрола над живота си.

Или се свържете с нас по имейл отдолу.