Делириум тременс може да бъде избегнат – Ето КАК да го направите

Преглед на съдържанието

Делириум тременс е най-тежката форма на проява на алкохолна зависимост. Проявява се чрез променено психично състояние (общо объркване) и симпатиково претоварване (автономна хиперактивност), което може да прогресира до сърдечно-съдов колапс.

По-леките симптоми на алкохолна абстиненция се характеризират с треперене, безпокойство, гадене, повръщане и безсъние. По-тежките признаци и симптоми на алкохолизъм включват зрителни и слухови халюцинации, треперене на цялото тяло, повръщане, диафореза и хипертония (високо кръвно налягане).

Алкохолизмът е термин, използван за описване на най-сериозната форма на алкохолен проблем в степен, която причинява вреда на здравето. Алкохолизмът е силно и често неконтролируемо желание за алкохолни напитки. Алкохолизмът е известен също като алкохолна зависимост или злоупотреба с алкохол.

Медицински е признат като вид „разстройство, свързано с употребата на алкохол„, което може да бъде лекувано. Различава се от „вредно пиене“ (друг вид разстройство при употреба на алкохол), което е модел на тежко пиене, което уврежда здравето, но без действителна зависимост.

Някой, който е пристрастен към алкохола, често поставя пиенето над всички други отговорности, включително работа и семейство, и изгражда физическа толерантност. Това означава, че той пие все повече и повече, за да изпита ефекта на интоксикация, както в началото на консумацията на алкохол, и изпитва симптоми на абстиненция, ако спре.

Делириум тременс е една от проявите на алкохолизъм и дълготрайна тежка алкохолна интоксикация. Опитът да се прекъсне дългогодишната зависимост към алкохола може да бъде плашещ, рискован и дори фатален! Остри симптоми на абстинентна криза могат да се появят в рамките на часове след последното питие, причинявайки значителен дискомфорт и потенциално животозастрашаващи последици за здравето.

Делириум тременс е необичайно, но потенциално животозастрашаващо заболяване, което може да възникне, след като алкохолик, който се бори, спре да пие алкохолни напитки. Поддържането на контрол върху делириум тременс и симптомите на абстинентна криза от алкохол може да бъде проблематично, ако не потърсите професионална помощ навреме.

Какво е делириум тременс?

Делириум тременс е един от най-трудните симптоми на алкохолна абстиненция, т.е. лечение на алкохолизъм. Често се появява след период на тежко пиене, при хора, които имат анамнеза за хронична консумация на алкохол или които преди това са имали тежки симптоми на алкохолна абстиненция. Делириум тременс е известен още като алкохолен делириум.

Делириум тременс е рядко, потенциално фатално състояние, което не засяга всички, които внезапно спрат да пият.

Само няколко души, които злоупотребяват с алкохол, ще изпитат симптоми на абстиненция и само няколко (до пет процента) могат да изпитат делириум тременс.

Делириум тременс симптоми се различават от симптомите на отнемане на алкохол и се появяват по различно време. Най-типичните симптоми са:

Делириум тременс се причинява от прекомерно пиене за дълъг период от време. Алкохолен тременс е състояние, причинено от обилно и тежко пиене, което се случва в продължение на няколко дни и за по-дълъг период от време; за разлика от прекомерното пиене, което включва консумация на големи количества алкохол (пет или повече напитки за мъже и четири или повече напитки за жени) за период от два часа. Делириум тременс е най-вероятно да се появи при хора, които пият редовно за дълъг период от време (поне няколко месеца). Колкото по-дълго човек пие алкохолни напитки всеки ден, толкова по-висок е рискът от делириум тременс.

Делириум тременс или делириум при отказване от алкохол е тежък симптом на алкохолна абстиненция. Обикновено започва около два до три дни след като някой, който е пристрастен към алкохола, е изпил последното си питие. Това състояние може да продължи няколко дни, но симптомите на делириум тременс могат да продължат до една седмица.

Според изследване около пет процента от хората, които се откажат от алкохола, изпитват алкохолен тременс. Ако не се лекува, делириум тременс може да причини инфаркт, инсулт и дори да бъде фатален.

Кой може да получи делириум тременс?

Не всички хора с алкохолна зависимост изпита делириум тременс. Употребата на алкохол променя режимите на възбудителна и инхибиторна активност на нервната система, което води до забавяне на мозъчната функция, което се проявява като сънливост и намалена тревожност. Мозъкът компенсира постоянното присъствие на алкохол, като променя взаимодействието на тези две системи с продължителна употреба на алкохол. В резултат на това човек ще почувства нужда да пие повече алкохол. Терминът за тази мозъчна адаптация е алкохолна толерантност.

Докато човек продължава да пие, мозъкът му се адаптира с времето. Когато човек развие пристрастяване към алкохола, мозъкът продължава да произвежда възбудителни импулси, за да компенсира инхибиторните ефекти на веществото. Поради тази свръхкомпенсация на възбудните импулси се придава повече мощност.

Въпреки че специфичната етиология на делириум тременс е неизвестна, има някои рискови фактори, които трябва да се имат предвид.

Делириум тременс рискови фактори

Ако осъзнаете, че имате някои от рисковите фактори за делириум тременс и искате да спрете да пиете, жизненоважно е да получите професионална помощ за спиране на алкохола. Ако не потърсите медицинска помощ, това може да бъде фатално.

Злоупотребата с алкохол е често срещано състояние, свързано с тежки увреждания в социалното функциониране и здравословни проблеми. Беше отбелязано, че около 20 процента от населението показва някаква форма на злоупотреба с алкохол през живота си. Повече от 50 процента от тези с анамнеза за злоупотреба с алкохол могат да получат симптоми на абстинентна криза след спиране или намаляване на консумацията на алкохол. Въпреки това, само няколко (три до пет процента) показват симптоми на тежка алкохолна абстиненция с дълбоко объркване, автономна хиперактивност и сърдечно-съдов колапс. Това се определя като алкохолен делириум, известен също като алкохолен делириум.

Делириумът тременс е признат за първи път като разстройство, приписвано на прекомерна злоупотреба с алкохол през 1813 г. Днес е общоизвестно, че то се появява още 48 часа след внезапното спиране на приема на алкохол при хора с хронично злоупотреба и може да продължи до пет дни. Има очаквана смъртност до 37 процента в случаи без подходящо лечение. От решаващо значение е да се идентифицират ранните признаци на алкохолна абстиненция, тъй като това може да стане фатално.

Делириум тременс симптоми - Как човек да разбере какво се случва с него?

Делириум тременс симптими обикновено се появяват два до четири дни след последното питие. Някои симптоми обаче може да не се появят до десет дни след като спрете да пиете.

Делириум тременс симптоми включват:

Делириум тременс може да причини бързи промени в телесната температура, дишането и кръвообращението. Това може да доведе до животозастрашаващи състояния като сепсис. Също така са възможни неравномерен сърдечен ритъм, проблеми с дишането, гърчове или електролитен дисбаланс – когато минералите, които контролират функциите на тялото, са в дисбаланс.

В допълнение, симптомите на делириум тременс, които могат да се появят, са болка в гърдите или стомаха, но също и загуба на апетит.

Кои състояния могат да увеличат шансове за развитие на делириум тременс

Алкохолът е депресант. Това означава, че забавя мозъка и нервната система. Когато човек изведнъж спре да пие след дълъг период на употреба на алкохол, мозъкът и нервната система не могат да се адаптират бързо. Мозъкът се свръхстимулира. Тогава може да възникне състояние на тялото, известно като делириум тременс.

Хората с разстройство, свързано с употребата на алкохол, които внезапно спират да пият, могат да получат прилив на аминокиселина, наречена глутамат, която причинява някои от симптомите, често срещани при делириум тременс. Тези симптоми на делириум тременс се разпознават като внезапно, изключително високо кръвно налягане, треперене, силна раздразнителност и гърчове.

Делириум тременс може, но не нужно, се развие при всяко лице, което внезапно спре с консумацията на алкохол след дълъг период от време.

Делириум тременс обаче е по-често срещан и по-сигурен при някои групи хора. Това са основно:

Употребата на алкохол променя възбудните и инхибиторните механизми на активност в нервната система, което води до забавяне на функционирането на мозъка, което човек обикновено изпитва като седация и намалена тревожност. При продължителна употреба на алкохол мозъкът компенсира постоянното присъствие на алкохол чрез промяна на взаимодействията на тези два механизма и в резултат на това човек ще трябва да пие все повече и повече алкохол. Тази адаптация се нарича толерантност.

С течение на времето мозъкът продължава да се адаптира, докато човекът продължава да пие. В крайна сметка човек развива алкохолна зависимост, което означава, че когато употребата на алкохол бъде спряна или значително намалена, мозъкът все още произвежда възбуждащи сигнали, за да компенсира инхибиращите ефекти на алкохола. Тази свръхкомпенсация води до по-голяма тежест на възбуждащите сигнали и причинява състояние на свръхвъзбуда, което човекът изпитва като симптоми на абстинентна криза.

Обратим ли е алкохолният делириум и какви са методите за превенция?

Алкохолният делириум не е постоянно състояние, но може да бъде потенциално фатален. Незабавната медицинска помощ за симптоми на алкохолна абстиненция може да помогне да се гарантира, че абстиненцията няма да прогресира до тежестта на алкохолния делириум.

Това състояние обикновено продължава три или четири дни, но може да продължи до осем дни. Въпреки това, тежестта и продължителността на делириум тременс ще варира между отделните индивиди. Въпреки че е важно да получите медицинско лечение, докато човек изпитва симптоми, те все още могат да прогресират и да станат по-сериозни, след като се появят.

Ако човек продължи да пие след детоксикация на организма от алкохол, е по-вероятно да изпита алкохолен делириум в бъдеще.

Най-лесният начин човек да предотврати появата на алкохолен делириум е да избягва употребата на алкохол.

Ако пиете големи количества алкохол и има риск да изпитате симптоми на абстиненция, особено ако имате един или повече рискови фактори за развитие на тежка абстиненция (което включва припадъци и делириум тременс), трябва да се свържете с център за лечение на зависимости, преди да спрете или значително намалите употребата на алкохол. Правилното и навременно лечение и спирането на алкохола може потенциално да намали риска от развитие на делириум тременс симптоми.

Статистически данни:

През 2019 г. 16 милиона души по света на възраст над 12 години са били диагностицирани с разстройство, свързано с употребата на алкохол.

Поне половината от тези хора изпитват симптоми на абстиненция, когато спрат да пият или намалят приема на алкохол.

От хората, които преминават през алкохолна абстиненция, само три до пет процента развиват тежки симптоми на абстиненция, като припадъци и делириум тременс.

Без подходящо лечение делириум тременс може да доведе до смъртност до 37 процента.

Хронология на делириум тременс

Въпреки че протичането на делириум тременс има тенденция да следва обща времева линия, симптомите могат да варират и някои може да продължат по-дълго от други.

Типичната хронология на делириум тременс симптоми изглежда така:

Ако усетите делириум тременс симптоми, трябва незабавно да посетите лекар.

Как изглеждат делириум тременс халюцинации?

Предприемането на тази първа смела стъпка към лечението на алкохолизма може да промени живота ви. Детоксикацията от алкохола е първият етап от възстановяването. По време на детоксикацията тялото се пречиства от останалите алкохолни токсини и се адаптира към липсата им в продължение на няколко дни. Детоксикацията и рехабилитацията подготвят човек за лечение, което е необходимо за постигане на дълготрайна трезвост. Делириум тременс халюцинации са възможни, ако човек, който се лекува от алкохолизъм, не потърси професионална помощ и ако не лекува зависимостта при контролирани условия.

По време на алкохолната абстиненция човек ще изпита симптоми, които варират от леки до тежки, в зависимост от тежестта на алкохолния проблем. Симптомите на абстинентна криза ще бъдат внимателно наблюдавани от обучени специалисти по детоксикация. Това включва внимание за всякакви неблагоприятни здравни събития, които могат да възникнат, като халюцинации и делириум тременс.

Делириум тременс халюцинации са най-тежката форма на симптоми на алкохолна абстиненция. Делириум тременс симптоми обикновено се появяват около три дни след последното питие, но са трудни за прогнозиране. Треморът, който започва в ръцете, в крайна сметка прогресира до главата и се разпространява по цялото тяло.

С появата на делириум тременс, човекът ще стане много некоординиран и може да изпита крайно умствено объркване и халюцинации. Делириум тременс халюцинации могат да бъдат много плашещи. Човек може да види изображения на паяци, плъхове, влечуги или други неща, които биха предизвикали страх.

Има и слухови халюцинации, при които в ума могат да се чуят различни звуци. В допълнение към тях при делириум тременс са възможни и нощни страхове и заблуди. Изпотяването става обилно, кръвното налягане се повишава и сърдечната честота бързо се ускорява.

Делириум тременс симптоми се появяват при около пет процента от тези, които са подложени на алкохолна детоксикация и могат да бъдат фатални средно в около 15 процента от ситуациите и състоянията.

Диагностициране на делириум тременс

Диагностициране на делириум тременс се поставя от професионален медицински персонал. Клиника „MedTiM“ е специализирана в лечението на болести на зависимости и събира екип от първокласни лекари с дългогодишен опит.

След като се регистрира в клиниката, лекарят ще започне с физически преглед и медицинска история. Лекарите могат да дадат на вас или на друго лице с вас въпросник, съдържащ въпроси. Отговаряйки на въпросите, лекарят ще може да добие истинска представа за вашето състояние и да постави диагноза. Това може да помогне на лекарите да определят симптомите и да измерят тежестта на симптомите на отнемане.

Освен това лекарят в клиниката „MedTiM“ може да извърши някои други изследвания. Тези изследвания измерват:

Лекарите могат също така да проверят черния дроб, сърцето, нервите на краката и храносмилателната система, за да определят нивото на увреждане, причинено от алкохола в тялото. Възможно е също така на човек да му липсват витамини поради нездравословно хранене.

Доставчик на здравни услуги, обикновено лекар или друг клиницист, може да диагностицира делириум тременс въз основа на комбинация от методи и инструменти. Те включват:

Специализирани контролни списъци с инструменти за оценка, които показват колко вероятни са делириум тременс симптоми.

Повечето тестове за диагностициране на делириум тременс се извършват в лаборатория и включват проби от кръв или урина. Тестовете търсят проблеми със следното:

Възможни са и други тестове в зависимост от вашите симптоми или други здравословни проблеми. Здравният работник в клиниката „MedTiM“ в Сърбия може да ви каже повече за тестовете, които препоръчват или използват за лице, лекувано от алкохолизъм, както и защо се правят тези тестове.

Делириум тременс лечение

Делириум тременс лечение започва в болницата. Бензодиазепините са най-често използваните лекарства за спиране на алкохола и делириум тременс. Те помагат за успокояване на нервната система на пациента. По време на лечението могат да се използват интравенозни течности с витамини и минерали за лечение на дехидратация или възстановяване на електролитния баланс.

Други лекарства, използвани в клиниката за лечение на острите делириум тременс симптоми, включват:

Вероятно пациентът ще трябва да остане в клиниката до една седмица, за да стабилизира здравето си. След това започва самото лечение на алкохолна зависимост.

Делириум тременс не може да се излекува, но може да се контролира. Тъй като объркването е ключов симптом на делириум тременс, хората със заболяването не могат да вземат рационални решения относно грижите си. Може да се наложи семейството или близките да вземат решения вместо пациента.

Един от приоритетите при лечението на това състояние е да се намали активността на нервната система. Медицински специалист ще лекува това с помощта на лекарства, които намаляват активността на централната нервна система. Няколко вида лекарства могат да помогнат за това.

Лечението на алкохолния тременс обикновено започва с успокоителни. Те помагат за намаляване на активността на ЦНС, която е източникът на повечето от опасните проблеми, свързани с делириум тременс. Най-често срещаните успокоителни са бензодиазепините, но са възможни и други видове лекарства. В редки ситуации хората с много висока активност на ЦНС може да се нуждаят от обща анестезия, за да се успокоят напълно и да избегнат най-опасните делириум тременс симптоми.

Много хора с делириум тременс също изпитват дехидратация, електролитен дисбаланс или минерален дефицит. Медицински специалист може да ги лекува, като даде на пациента необходимите витамини и минерали. Някои инфузии идват специално приготвени за тези ситуации.

Какви са усложненията или страничните ефекти от лечението?

Усложненията при делириум тременс лечение до голяма степен зависят от лечението, което получавате. Тъй като има много различни лекарства и подходи за лечение, страничните ефекти могат да варират значително.

Медицинският специалист от „MedTiM“ е най-добрият човек, който може да ви каже повече за възможните усложнения, които може да изпитате, след като симптомите ви се подобрят и объркването изчезне.

Освен това усложненията са сведени до минимум, ако потърсите помощ навреме. Делириум тременс лечение у дома не се препоръчва, но са необходими адекватни грижи в клинични условия. Ако пациентът е под наблюдението на лекар, усложненията и страничните ефекти са сведени до минимум.

Колко скоро след лечението пациентът ще се почувства по-добре?

Основните делириум тременс симптоми често изчезват в рамките на три до седем дни. През това време трябва постепенно да се почувствате по-добре. В тежки случаи може да изпитате някои симптоми в продължение на седмици или месеци.

Въпреки това, ако се лекувате в клиника, специализирана в лечението на зависимости, каквато е клиниката „MedTiM“, делириум тременс лечение и пълният курс на лечение на алкохолизма е възможно за 14 или 21 дни. Точният брой дни на лечение зависи от индивидуалното състояние на пациента.

Най-добре за нас говори опитът на пациенти, които лесно са се преборили с алкохолизма и неговите странични ефекти.

Лечение на делириум тременс и лечение на алкохолизъм в клиника "MedTiM" за 14 или 21 дни

Основният проблем, който причинява делириум тременс, е разстройството, свързано с употребата на алкохол.

Дългосрочната цел след делириум тременс лечение е да се лекува или алкохолизъм. Има много подходи за лечение на разстройството, свързани с употребата на алкохол. Навременното и ефективно лечение на алкохолизма може да помогне за намаляване на вероятността от развитие на делириум тременс или алкохолен делириум в бъдеще.

Алкохолизмът се лекува в клиниката „MedTiM“ за 14 дни, в зависимост от тежестта на зависимостта и състоянието на тялото на пациента.

Лечението в клиника „MedTiM“ започва с диагностика и анализ на проблема със зависимостта, след което най-често се прилага детоксикиращата на организма терапия. С това изключително ефективно лечение се изчиства целият организъм на пациента от всички токсични и нездравословни елементи. Детоксикацията на тялото е напълно безопасна и безболезнена.

Също така, това, което отличава клиника „MedTiM“ е, че нашият професионален и опитен екип от лекари създава индивидуален план за лечение на всеки пациент. По този начин ефективността на лечението се довежда до максимум, като в същото време почти не съществува възможността за рецидив, тоест завръщане на зависимостта.

Ние сме на разположение на пациентите и техните близки 24 часа в денонощието и можете да ни се обадите по всяко време. Консултациите в клиника „MedTiM“ са напълно БЕЗПЛАТНИ.

Винаги сме насреща както за нашите пациенти, така и за техните близки. По време на лечението на пациентите обучаваме и хората, които са в неговата среда. По този начин те са в състояние да разпознаят и разберат състоянието на пациента и следователно могат да му помогнат по време на лечението по най-добрия възможен начин.

Обадете ни се днес за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ. Винаги сме на ваше разположение и знаем, че можем да помогнем.

Клиника "MedTiM" - Ние изграждаме вашето бъдеще заедно.

Център за лечение на зависимости “MedTiМ”

Работно време:

Работно време и приемане на пациенти
всеки ден в периода 00-24 ч.

Научете всичко за зависимостите
и други психични проблеми