Защо метадон е изключително опасен наркотик?

Преглед на съдържанието

Метадон дрога, въпреки че е психоактивно вещество, понякога се използва за управление и лечение на симптомите на криза на отнемане на опиати. Поради тази причина това вещество понякога се нарича метадон лекарство. Независимо от това, лекарството метадон е опасен химикал, който има потенциал за пристрастяване и може да причини множество здравословни проблеми.

Метадон дрога - какъв всъщност е проблемът с това вещество?

Метадон лекарство е едно от най-спорните вещества, използвани в съвременната медицина. Това е така, защото метадон лекарство може да има определени положителни ефекти, ако се използва по терапевтичен начин. Но другата страна на монетата е, че по химичен състав метадонът е наркотик!

Метадонът е генеричен синтетичен опиат, който често се използва за лечение на пристрастяване към други опиати (най-често хероин). Това е медицинска практика, наложила се от 70-те години на миналия век. По същия начин метадон лекарство е аналгетик, което означава, че се използва за лечение на хронична болка, откакто е одобрено за употреба за тази цел през 1947 г. Метадонът може да се намери в неговата генерична форма, както и под различни търговски марки като Dolophin и Metadoza.

Ето защо, в процеса на лечение на опиатната зависимост, метадон лекарство често се използва като заместителна терапия. Това е лечение, което позволява на индивида да преодолее зависимостта от опиати, тоест служи за облекчаване на симптомите на хероинова криза. Метадон лекарство се счита за безопасно за употреба, когато се използва под строг лекарски контрол.

Въпреки това, метадон лекарство първоначално крие два проблема. Като такова, метадон лекарство, дори когато се използва терапевтично, може да причини редица сериозни здравословни проблеми. Става дума за забавено дишане, сексуална дисфункция, психическа възбуда, сърбеж, обриви, гадене, повръщане и други подобни. Освен това употребата на метадон може да причини значителни проблеми с дихателната система.

Друг и още по-голям проблем по отношение на метадон наркотик е, че метадонът е пристрастяващо вещество! По-точно, употребата на метадон може лесно да се трансформира в злоупотреба, тъй като метадонът, като опиат, има незначителен потенциал за пристрастяване. Метадон наркотик може да предизвика както психологическа, така и физическа зависимост. В тази връзка мнозина смятат, че лечението с метадон е никакво лечение, защото една зависимост всъщност се заменя с друга.

Какво точно представлява метадон лекарство?

Видяхме, въз основа на уводната част, че метадон лекарство по същество е същото като метадонов дрога. Единствената разлика е терминологична, но има и разграничение по отношение на целта на употребата на това вещество.

Ако се използва за лечение на пристрастяване към опиати или хронична болка, тогава това вещество се нарича метадон лекарство. Ако се злоупотребява с него и се използва, за да накара човек да изпита „high“ ефект на еуфория, тогава това вещество се нарича метадон наркотик.

За целите на този текст ще използваме термините „метадон лекарство“ и „метадон наркотик“ взаимозаменяемо, за да разберем по-добре природата на това вещество.

Какво точно представлява метадон дрога?

На първо място, метадон лекарство е синтетично произведен опиат, който се предписва за лечение на умерена до силна болка. Освен това, както споменахме, метадон лекарство се използва за лечение на зависимост от опиати, особено от хероин.

Като вещество, което принадлежи към опиатните наркотици, метадон дрога действа върху същите опиоидни рецептори в мозъка като хероина или морфина. Така, ако човек изпитва силна, умерена или хронична болка, метадон лекарство стабилизира пациента, благодарение на наркотично-аналгетичното си действие.

По химичен състав метадон лекарство е хидрохлорид и е от групата на аналгетиците дифенилпропиламин. Метадон лекарство често се използва като по-силен заместител на морфина (морфин), ако последният не дава желаните резултати. С други думи, само един милиграм метадон може да замести и постигне същия ефект като четири милиграма морфин.

Метадон лекарство може да се намери под формата на таблетки. Освен в твърдо агрегатно състояние, метадон лекарство може да бъде и в течно състояние, зелено или бледожълто на цвят.

Предвид цената на много болкоуспокояващи с рецепта и сравнително ниската цена на метадона, лекарите предписват метадон като болкоуспокояващо (особено хронично) от години. Това позволи на много повече хора да бъдат изложени на метадон, отколкото преди, включително много хора, които никога преди не са употребявали опиати. Това доведе до увеличаване на броя на зависимите от метадон, както и до по-лесен достъп до това вещество, с което се злоупотребява за развлечение.

Метадон дрога, кратка история и предистория на тази дрога

Метадон дрога не е нов наркотик. Метадон има сравнително дълга история, която започва през 20 век. За първи път е разработен от екип немски учени през 30-те години на миналия век в опит да намерят алтернатива на морфина. Всъщност те искаха да намерят лекарство с подобни на морфина ефекти (облекчаване на болката), без да предизвиква пристрастяване.

До Втората световна война морфинът и другите болкоуспокояващи са били в дефицит. Така Германия от онова време започва отново да синтезира метадон, за да „запълни“ тази фармакологична празнина.

Едва когато пристрастяването към хероин се появява отново в Ню Йорк през 60-те години на миналия век, метадон наркотик получава пълното си практическо приложение. И това е лечението на пристрастяването към споменатия опиат. До 1964 г. беше разработено лечение с метадон, за да се намали или елиминира употребата на хероин. Общата цел на такова лечение е да се „поддържат“ или предотвратят страничните ефекти от абстинентната криза при хора, които са пристрастени към хероин.

През 70-те години на миналия век правителството на САЩ създава правила за употребата на метадон при лечението на хероинова зависимост. През последните години правителството на САЩ промени тези разпоредби, за да увеличи ефективността на лечението с метадон за пристрастяване към опиати.

Как действа метадон лекарство?

Метадон лекарство действа върху мозъка, като се свързва със същите рецептори като другите опиати, като хероин или оксиконтин (оксикодон). По принцип, след приема, метадон наркотик остава в тялото за дълъг период от време, обикновено от 1 до 3 дни. Това е дългодействащият ефект на метадона, който помага да се блокират еуфоричните ефекти от злоупотребата с други опиати и да се облекчат болезнените симптоми на отнемане от тези наркотици.

Тъй като метадонът има по-дълготраен ефект, това вещество е предназначено да облекчи симптомите на хероинова криза при зависими в рамките на един до два дни. През този период метадон дрога може бързо да се натрупа в тялото и да остане в кръвта за дълго време.

Ако човек има рецепта за метадон, важно е да използва метадона точно както е предписано. С други думи, човек не трябва самостоятелно да променя и адаптира дозата и честотата на приема на това вещество без консултация и наблюдение на лекар. Само една по-силна доза е достатъчна, за да предизвика лесно предозиране с метадон, за което ще говорим по-късно.

Метадоновата заместителна терапия не е пълно решение за лечение на зависимости!

Метадон лекарство променя начина, по който мозъкът и нервната система реагират на болка. Метадон ефекти, както и тези на другите опиати, се свеждат до облекчаване на болковите симптоми. Метадон ефект е по-бавен от този на други силни болкоуспокояващи, като морфина. По принцип лекарят може да предпише метадон лекарство като терапия, ако човек страда от силна и интензивна болка в резултат на нараняване, операция или хронично заболяване.

В допълнение към всичко това, метадон дрога блокира еуфоричните („high“) ефекти на други опиати, като кодеин, хероин, хидрокодон, морфин и гореспоменатия оксикодон. Вече споменахме, че метадон дрога действа и като лекарство при лечението на хероинова зависимост, като облекчава симптомите на абстинентна криза и жажда. Това се нарича заместителна терапия с метадон.

Въпреки това, дори ако се използва по този начин, заместителната терапия с метадон е само част от плана за лечение на зависимост. Именно защото самото лекарство метадон води до пристрастяване и има пристрастяващ потенциал, то само по себе си не е лекарство за зависимост.

Защо се злоупотребява с метадон дрога?

Въпреки че метадон лекарство може да се използва (легално) за лечение на гореспоменатите медицински състояния, никога не трябва да забравяме, че метадонът е наркотик!

Това означава, че метадонът, като се има предвид неговата опиатна природа и свойства, има потенциал за пристрастяване. В интерес на истината, този потенциал е по-слаб като интензитет от пристрастяващия потенциал на други опиати, като хероина. Това обаче не означава, че метадонът е по-малко опасен или безвреден наркотик. Напротив, потенциалът му за злоупотреба и пристрастяване е изключително голям, а метадон наркотикът е мощен опиат!

Хората, които започват да използват метадон наркотик, за да преодолеят пристрастяването си към хероина, са изложени на по-висок риск от злоупотреба с това вещество. Причината е проста – защото тези хора вече имат история на зависимост от опиати. Освен това някои пристрастени всъщност избират метадона като предпочитано вещество. Всеки път, когато някой използва метадон в дози, по-високи от предписаните, или го използва без лекарско предписание, той злоупотребява с метадон. Тогава на практика метадон лекарство се превръща в метадон дрога.

Между другото, метадон дрога не предизвиква същите еуфорични ефекти като хероина или морфина, защото е предназначено да прави точно обратното. А именно, метадон лекарство е формулирано така, че да блокира приятните и еуфорични усещания на други опиати. Например, ако човек, лекуван с метадон, се опита да усети еуфоричните ефекти на хероина, метадон ще блокира тези ефекти (както и същите ефекти на други опиати).

Рискът от злоупотреба с метадон е по-малък, отколкото с други опиати, тъй като той действа по-бавно и е по-малко ефективен. Но все пак това е нещо, което пациентите трябва да знаят. Проблемът е, че наркотикът метадон, когато се злоупотребява, предизвиква еуфорични ефекти. Единствената разлика в сравнение с други опиати е, че тези ефекти са по-слаби от хероина и другите споменати опиати.

Метадон лекарство и последствия от злоупотребата с това вещество

Понякога се казва, че наркотик метадон е „необходимо зло“. Именно през последните две десетилетия лекарство метадон се предписва все по-често като част от терапията за лечение на умерена до хронична болка. Но, както казахме, в много медицински кръгове употребата на метадон е контроверсна, тъй като това е опиат, който причинява както физическа, така и психологическа зависимост.

Освен пристрастяване, (зло)употребата на метадон причинява много други странични ефекти. Подценяването на тези метадон ефекти е основен проблем и причина за безпокойство. Например, някои от странични ефекти на метадона включват седация, еуфория, намалено време за реакция и внимание и сънливост. Или дрога метадон може да причини увиснали клепачи, сухота в устата, мускулна слабост, понижена телесна температура и кръвно налягане.

Вече споменахме, че метадон наркотик може да предизвика еуфоричен ефект като хероина, но този ефект е по-слаб от хероина. На практика обаче е доказано, че метадон лекарство във високи дози може да предизвика почти същия „high“ еуфоричен ефект като хероина. По същия начин, еуфоричните ефекти на метадона също могат да бъдат увеличени и засилени в зависимост от начина на употреба, като например интравенозна употреба.

Лекарство метадон най-често се приема през устата – под формата на хапчета или таблетки. Някои незаконни употреби на метадон може да включват смачкване и поглъщане на хапчето или приемане на метадон чрез инжектиране. Интравенозното използване на метадон може да доведе до ужасни странични ефекти като колапс на вените и предаване на други инфекциозни заболявания, включително ХИВ и хепатит.

Някои странични ефекти на метадона могат дори да бъдат фатални. По същия начин някои от симптомите на злоупотреба с метадон могат да бъдат същите и/или подобни на тези на хероин и други опиати.

Всички ефекти или последствия от злоупотребата с метадон могат да бъдат разделени на краткосрочни и дългосрочни.

1) Метадон наркотик и краткосрочни странични ефекти от злоупотребата с това вещество

Един от симптомите, че дадено лице злоупотребява с метадон, може да бъде, че посещава множество лекари, за да получи множество рецепти за него. Както казахме, когато метадон лекарство се използва в по-големи дози за постигане на „high“ ефект, това е знак, че лицето злоупотребява с метадон наркотик.

Други симптоми на злоупотреба с метадон може да включват продължаване на употребата на метадон извън предписаното от лекаря. Въпреки че метадон обикновено се дава само в контролирани медицински и амбулаторни условия, за съжаление той може да бъде получен незаконно и на черния пазар.

Така или иначе, страничните ефекти от злоупотребата с метадон могат да бъдат сериозни. Например, ако се приема в големи дози, може да настъпи предозиране с метадон и в резултат на това смърт. Всъщност, тъй като метадонът е дългодействащо лекарство, той може да се натрупа в тялото на човек, излагайки го на по-голям риск от предозиране.

Някои от често срещаните краткосрочни странични ефекти от злоупотребата с метадон включват:

2) Метадон наркотик и дългосрочни странични ефекти от злоупотребата с това вещество

При хронична и продължителна злоупотреба с метадон наркотик могат да се появят определени дългосрочни последствия и странични ефекти. На първо място, това могат да бъдат постоянни и хронични проблеми с белите дробове и дихателните пътища.

Дългосрочната експозиция на метадон също може да причини психологическа и физическа зависимост. Психическата зависимост от метадон включва неконтролируемо желание да се използва отново това лекарство, за да се изпитат желаните ефекти.

От друга страна, физическата зависимост от метадон означава, че тялото на човека е изградило толерантност към метадон. Това допълнително означава, че човек ще се нуждае от по-високи и по-чести дози метадон, за да изпита първоначалните ефекти на този наркотик. Ако човек се опита сам да се откаже от този наркотик, ще открие, че метадон спиране (абстинентна криза) изобщо не е приятно преживяване. Ще говорим за това по-късно.

Други дългосрочни ефекти от злоупотребата с метадон включват:

Метадон и първите признаци на пристрастяване към това вещество

Видяхме, че наркотик метадон може да предизвика зависимост. Признаците на пристрастяване към метадон са много подобни на признаците на зависимост от други опиати. Метадонозависимият ще продължи да използва това вещество, дори когато знае, че резултатът от тази употреба ще бъде отрицателен за него и че ще изпита сериозни странични ефекти.

Ако човек се излага на опасни и рискови ситуации, само за да може да вземе метадон – това е повече от ясен признак за пристрастяване. Когато метадон лекарство на дадено лице е пред всички останали житейски приоритети, това може ясно да показва наличието на зависимост от метадон.

Приоритизирането на метадона, както и неговата натрапчива и неконтролирана употреба, показват, че човек се нуждае от медикаментозно спиране на метадона. Не е необичайно пристрастените към метадон да се чувстват така, сякаш искат да спрат или намалят дозата на този наркотик. Въпреки това, без професионална помощ и медицинска детоксикация, почти всеки опит да се откажат от метадона сами ще завърши с неуспех.

Пристрастен към метадон може да загуби контакт с приятели и семейство. Отношенията с други хора ще се влошат поради метадоновата зависимост. Изпълнението на ежедневните задачи у дома, в училище или на работа стават трудни и проблематични, без никаква работна ефективност.

Просто казано, пристрастяването към метадон може да превърне здравите и щастливи хора в зависими, депресирани версии на себе си. Медицинското метадон спиране и детоксикацията са единственият сигурен начин човек да възвърне контрола над живота си.

Колко време е необходимо, за да някой стане зависим от метадон?

Няма определено, стандартно или обичайно време, което е необходимо на метадон да предизвика зависимост. Всъщност дали някой ще се пристрасти към метадона зависи от редица фактори като:
Като цяло, при някои хора зависимостта може да се развие бавно, докато при други може да се появи сравнително бързо.

Метадон и симптоми на зависимостта от него

Досега успяхме да заключим, че метадон, макар и синтетичен опиат с по-слаб ефект в сравнение с някои други опиати, изобщо не е наивно вещество. Когато някой използва метадон наркотик, тревожен или предупредителен знак може да бъде, когато поведението му/ѝ се промени драстично. Това се отнася особено за случаите на увеличаване на дозата метадон с течение на времето.

Това са само част от признаците, че човек е пристрастен към метадон:

Толерантност към метадона

Когато човек развие толерантност към метадона, това означава, че тялото му е свикнало с наличието на това вещество. Именно поради тази причина първоначалните дози метадон вече не са достатъчни, за да създадат желаните ефекти в човека. Толерантността към метадона основно означава, че сега човекът трябва да приема по-високи дози метадон или на по-чести интервали от време, за да може метадон да постигне желаните ефекти. В началото човекът ще приема метадон наркотик по-често и в по-високи дози, без изобщо да осъзнава, че това е ясен индикатор, тоест индикатор за пристрастяване.

Метадон спиране (симптоми на абстинентна криза)

Абстинентната криза от метадон е повече от ясна индикация, че човек е физически зависим от метадон.

А именно, когато човек внезапно или рязко спре приема на метадон, тогава ще се появят съвсем неприятните и леки симптоми на абстиненция. Като се има предвид, че времето на елиминиране на метадон е относително дълго, може да отнеме няколко дни от момента на последното използване на метадон, за да се появят симптоми на абстинентна криза. Тези симптоми варират от депресия, през спазми и болки в цялото тяло, до безсъние. Ще говорим за това малко по-късно.

Метадон е фокусът и приоритетът в живота на човека

Човек, който се бори с метадоновата зависимост, инвестира голяма част от времето и енергията си в получаването на наркотика. Когато наркотик метадон е по-важен за човек от социалните и семейните задължения, тогава това е един от симптомите на зависимост. Освен това, дадено лице може също да се опита да се снабди с метадон незаконно или да посети множество лекари, за да получи множество рецепти за употребата на това вещество.

Натрупване на метадон

Като се има предвид, че метадон е строго контролирано вещество, зависимите от метадон често започват да трупат запаси от този опиат. Това ще им позволи да имат по-голямо количество метадон „в джоба си“, а след това да приемат по-големи дози от това лекарство наведнъж за по-добър и интензивен ефект.

Това обаче е капан, в който често попадат зависимите от метадон. Това е така, защото предозирането с метадон (интоксикация) е най-честата последица от приема на големи дози от това лекарство наведнъж.

Други симптоми на метадоновата зависимост

Как изглежда метадон предозиране?

Предозирането с метадон е изключително сериозно и опасно състояние, което може да причини значителни здравословни усложнения. Често се случва човек, който иска да изпита най-силния еуфоричен ефект от метадона, да приема големи дози от този наркотик за кратък период от време.

По същия начин пристрастен към метадон може да се опита да засили ефектите на това лекарство, като го приема с алкохол или други опиати. Комбинацията на метадон със споменатите вещества значително повишава риска от предозиране.

Тъй като за кратък период от време в тялото се натрупва голямо количество метадон, което тялото не е в състояние да синтезира, настъпва предозиране с метадон. Всъщност предозирането с метадон възниква, защото метадон остава в тялото за дълъг период от време. Дори след като са минали няколко часа от приемането на това вещество, метадон се освобождава от тялото много бавно.

Има причина програмите за лечение с метадон да дават само една доза на ден. Натрупването на доза след доза метадон може да има фатални последици. Симптомите на предозиране никога не трябва да се пренебрегват. Различните части на тялото могат да реагират различно при предозиране с метадон.

Метадон и предозиране с метадон - Симптоми на интоксикация

Когато човек предозира с метадон, е необходимо незабавно да му бъде оказана професионална медицинска помощ, за да не настъпят фатални последици. Предозирането с метадон може да бъде фатално, ако състоянието не се лекува.

Симптомите и признаците на предозиране с метадон могат да включват:

Ако човек, който е предозирал метадон, може да говори, той може да се опита да разубеди човека до себе си да не отиде в болницата. Освен това може да твърди, че не изпитва никаква болка. Това може да са остатъчни ефекти от метадона, които всъщност само прикриват истинския дискомфорт от симптомите на предозиране.

Предозирането с метадон и съпътстващите симптоми могат да се появят веднага или малко след приема на това вещество.

Ето защо е много важно да не стоите със скръстени ръце и да реагирате незабавно, в случай че ваш близък човек предозира с метадон.

Метадон - Каква доза от този наркотик е необходима, за да настъпи предозиране?

Често се задава въпросът колко метадон е необходимо, за да се предизвика предозиране с това лекарство? Хората са различни и съответно, както при другите наркотици, хората могат да имат различни реакции към метадона. Именно поради тази причина е трудно да се каже какво количество метадон е необходимо за предозиране, тъй като то варира в зависимост от редица фактори, като поносимост към метадона и начина, по който се употребява.

Със сигурност, видяхме, че метадон носи със себе си голяма опасност от токсично предозиране. Това се отнася за случая, когато метадон се приема в дози, по-високи от препоръчваните. Употребата на метадон винаги трябва да бъде под наблюдението на лекар, независимо дали метадонът се използва за облекчаване на болката или като заместителна терапия за лечение на пристрастяване към опиати.

Количеството метадон, което е смъртоносно за дадено лице, ще зависи от толерантността или дозата, с която тялото му е свикнало. Типичната терапевтична доза метадон е 60 милиграма на ден. Понякога хората намират ефективно лечение с по-ниски дози.

Но независимо от индивидуалната доза, много хора, които приемат лекарство метадон, в крайна сметка стават зависими от него. Това може да накара човек да използва метадон наркотик заедно с други опиати. Зависимостта от множество психоактивни вещества (полинаркомания) увеличава риска от предозиране. Метадон не прави изключение от това.

Как изглежда метадон спиране (метадонова криза)?

Фактът, че метадонът е наркотик, към това въобще не безвреден наркотик, се вижда от много неприятните симптоми на абстинентната криза, когато настъпи метадоновата абстиненция. Това дори е само доказателство, че наркотик метадон, освен психологическа зависимост, предизвиква и тежка физическа зависимост.

Когато зависимият от метадон внезапно спре да приема това лекарство или намали дозата, тялото му ще се опита да възстанови баланса. По-точно, до този момент тялото е изградило толерантност към метадона и е свикнало да функционира само когато метадонът е в системата на човека.

Рязкото спиране или намаляване на дозата на метадон поставя тялото в състояние на шок, когато тялото се опитва да възстанови хомеостазата, която е имало преди толерантността. Тялото прави това чрез метадонова абстиненция, т.е. чрез симптоми на метадонова абстиненция. Тези симптоми „казват“ на тялото да намери повече метадон, защото човекът е пристрастен към него.

Както посочихме, лекарство метадон често се използва за лечение на пристрастяване към опиати. За съжаление, някои хора в крайна сметка разчитат на метадон вместо на опиати, поради което са влезли на метадонова терапия. А метадоновата терапия има за цел да облекчи симптомите на абстиненция от хероин и други опиати.

Метадон спиране симптоми се появяват, когато тялото започне да се справя с липсата на метадон, от който е било зависимо. Метадон спиране може да причини на човек сериозен дискомфорт, което увеличава риска от рецидив. Тези симптоми са наистина интензивни и тежки. Ако човек си мисли, че най-лесният начин да се откаже от метадона всъщност е просто да спре да приема това лекарство, много бързо ще се окаже, че силно се заблуждава.

В този смисъл най-лесното спиране на метадона е спирането, което намалява интензивността на тези симптоми и което намалява риска от рецидив. Ето защо най-лесният начин да се освободите от метадона е този, който е и най-безопасният и това е чрез професионална медицинска детоксикация под наблюдението на лекар.

Метадон - Какви са симптомите на метадон спиране?

Метадон спиране или отказване от този наркотик е свързано с изключително неприятни физически и психологически симптоми. Ето защо човек, който иска да се откаже от метадона, определено иска да знае колко дълго продължава метадоновата криза.

Оттеглянето от метадон може да варира драстично от човек на човек. Ключов определящ фактор за това колко дълго ще продължи метадон спиране е степента на зависимост, която човек е развил.

Допълнителни фактори, които влияят върху времевата рамка на метадоновата криза, включват:

Симптомите на метадонова криза обикновено изчезват с времето. Въпреки това метадон спиране в екстремни случаи може да доведе до смърт. Наркотик метадон всъщност е уникално вещество сред опиатите. Той има по-дълъг полуживот (до 55 часа), така че острите симптоми на криза могат да продължат по-дълго от другите опиати. Много пристрастени към метадон съобщават, че симптомите на метадонова абстиненция се чувстват като някакъв вид влошаващ се грип.

Честите симптоми на метадон криза включват:

В някои случаи симптомите на спиране на метадон могат да се появят още 12 часа след последната приета доза. Въпреки това, началото на симптомите обикновено настъпва между 30-48 часа след последната доза. Острите симптоми на криза могат да продължат до 20 дни.

Медицинската детоксикация е най-лесният начин да се освободите от метадона!

Видяхме, че метадон, в случай на отвикване от него, причинява сериозни здравословни усложнения. В редки случаи тези усложнения могат да завършат със смърт. Симптомите на абстиненция са толкова интензивни, че метадон спиране у дома е невъзможна мисия, поради високия риск от рецидив. Ето защо, ако някой се замисли дали е възможно и дали има най-лесен начин да се откаже от метадон, това означава отвикване от метадон с минимални симптоми на криза и без рецидив.

В този смисъл медицинската детоксикация под наблюдението на компетентни лица в оторизирана институция за лечение на зависимости е единственият безопасен и сигурен начин човек да се откаже от този наркотик.

MedTiM“ е модерна болница и специализиран център за лечение на всички форми на зависимости, включително и метадоновата! В нашата клиника работи екип от международно признати лекари с десетилетия опит в лечението на зависимости. Нашите програми за лечение отговарят на всички световни стандарти за лечение на зависимости. Чрез индивидуален подход и доказани методи на лечение ние осигуряваме на всеки пациент максимална медицинска грижа.

"MedTiМ" - Метадоновата зависимост се лекува в рамките на 14 до 21 дни!

Нашите експерти провеждат и прилагат абсолютно безболезнена и безопасна метадонова детоксикация. Точно това ни прави различни от другите! След процедурата за детоксикация, по време на която се елиминират токсичните вещества от тялото на пациента, всички симптоми на абстиненция изчезват! Освен това рискът от рецидив поради физическа криза е сведен до минимум. Ето защо ние предлагаме на всеки пациент най-лесното отказване от метадона!

И не само това, нашият медицински персонал провежда и осигурява съвременна, безопасна и ултра бърза метадонова детоксикацияпроцедурата UROD!

В допълнение към лечението на физическото пристрастяване, „MedTiM“ осигурява и ефективно лечение на психологическо пристрастяване към метадон. Като част от психотерапията, нашите психиатри и психолози ежедневно работят с пациенти за преодоляване на причините, довели до първоначалната зависимост. След ефективна психотерапия пациентът ще развие негативно и отблъскващо отношение към всяка употреба на метадон.

На всеки пациент, преминал през детоксикация, се дава блокер, който неутрализира ефектите на опиатите. След изписване от болницата поддържаме контакт с пациента през следващите 12 месеца, като осигуряваме амбулаторна подкрепа за него и семейството му.

Превърнете метадона в наркотика от миналото си завинаги! Вратата на „MedTiM“ е винаги отворена за вас и ние ще ви позволим да превърнете щастливия живот отново във ваша реалност!

Можете да ни се обадите сега и да уговорите своята безплатна консултация.

Център за лечение на зависимости “MedTiМ”

Работно време:

Работно време и приемане на пациенти
всеки ден в периода 00-24 ч.

Научете всичко за зависимостите
и други психични проблеми