Какво е Ксанакс и как предизвиква зависимост?

Преглед на съдържанието

Ксанакс (Xanax) е силно и мощно лекарство от групата на бензодиазепиновите лекарства. Подобно на Бензедин или Бромазепам, Ксанакс се предписва за лечение на тревожност или генерализирано тревожно разстройство. По същия начин Ксанакс може да се предписва и в други случаи, тоест за лечение на други състояния, като безсъние или панически разстройства.

Лекарството Ксанакс има висок потенциал за пристрастяване, което означава, че Ксанакс може да предизвика зависимост, особено ако се (злоупотребява) дълго време. Поради неговите анксиолитични ефекти, злоупотребата с Ксанакс е за съжаление често срещана и е причина за голямо безпокойство. Лекарството Ксанакс е едно от най-използваните и най-често предписвани лекарства днес, което означава, че това вещество много често се злоупотребява.

Най-честите форми на злоупотреба с Ксанакс включват неспазване на инструкциите на лекаря как да използвате този бензодиазепин. С Ксанакс се злоупотребява чрез приемане на по-големи дози от това лекарство на по-чести интервали от време от предписаните и за по-дълъг период от време от предписания от лекаря.

Човек, който злоупотребява с Ксанакс, бързо развива толерантност към него. Това означава, че човек трябва да приема по-високи дози от лекарството, за да постигне желаните ефекти. Пристрастен към Ксанакс може да приема до 20 или 30 хапчета на ден! Ако човек внезапно и рязко спре приема на Ксанакс, могат да се появят неприятни симптоми на отнемане като тревожност, безпокойство, безсъние и тремор. Появата им е ясен знак, че се е развила физическа зависимост от Ксанакс.

В този текст ще обясним какво е Ксанакс, какъв е ефектът от Ксанакс, какви са (нежеланите) ефекти на Ксанакс и как да спрете да злоупотребявате с това лекарство.

Ксанакс (Xanax) лекарство - какво е това?

За да разберете как действа Ксанакс и какви са неговите ефекти, е необходимо първо да видите какво представлява Ксанакс. Естеството на лекарството Ксанакс определя неговите ефекти и последствия. Както посочихме, Ксанакс е лекарство от семейството на бензодиазепините. Всъщност Ксанакс е само търговска марка за Alprazolam – успокоително лекарство от класа на бензодиазепините, което се получава с рецепта. Бензодиазепините първоначално са били произведени като заместител на барбитуратите. Лекарството Ксанакс, като бензодиазепин, засяга мозъка и централната нервна система (ЦНС). Той засилва ефектите на химикал в мозъка, наречен гама-аминомаслена киселина (GABA). Невротрансмитерът GABA забавя активността на нервните клетки в мозъка, което води до усещане за релаксация, седация и спокойствие. Така че Ксанакс всъщност принадлежи към класа на лекарствата за успокояване. Така че, ако се чудите „какво е Ксанакс„, това е лекарство, което е депресант на централната нервна система. Като се има предвид това, в допълнение към седацията и анксиолитичните ефекти, някои от страничните ефекти на Ксанакс включват неясна реч, загуба на координация и дори тревожност. Ще говорим малко повече за ефектите и последствията по-късно. Лекарството Ксанакс се предписва в различни дози, в зависимост от състоянието на пациента – от 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg и 2 mg. Между другото, лекарството Ксанакс се предлага под формата на Ксанакс таблетки (хапчета), а таблетките се предписват в различни форми и цветове, в зависимост от тяхната сила. Например таблетки от 2 mg могат да бъдат бели, зелени или жълти, с правоъгълна форма. Другите таблетки са с овална форма и бели (Ксанакс 0,25 mg), оранжеви (Ксанакс 0,5 mg) или сини (Ксанакс 1 mg). След прием на Ксанакс ефектите от това лекарство обикновено могат да се почувстват в рамките на един до два часа. Лекарството Ксанакс не е вещество с кратко или дълго действие, а със средно действие. Това означава, че Ксанакс остава в тялото на човек средно от 12 до 15 часа.

Ксанакс или Ксалол - има ли разлика?

Ксанакс и Ксалол – едно и също лекарство ли са? По-конкретно, има ли разлика, когато става дума за Ксанакс или Ксалол? Ксанакс има много други имена и освен Алпразолам, едно от тези имена е Ксалол. Следователно няма разлика между Ксанакс и Ксалол, по отношение на ефектите, активните вещества и причините, поради които се предписват тези лекарства.

Ксанакс или Ксалол са само две различни марки, тоест два различни производителя за едно и също лекарство – Алпразолам. Следователно няма съществена разлика, освен в името на лекарството.

Ксанакс може да се получи законно само в аптека и по лекарско предписание. Въпреки това, за съжаление, Ксанакс може да се намери и на улицата, което увеличава риска от злоупотреба, опасни ефекти и пристрастяване. По тези линии има и множество улични, жаргонни имена с Ксанакс:

Ксанакс лекарство - Как действа Ксанакс?

Възниква въпросът какво е действието на Ксанакса? Споменатият Алпразолам е основното и активно вещество на Ксанакс. Алпразолам, като бензодиазепин, действа като намалява симптомите на възбуда и тревожност. По същия начин ефектът на Ксанакс се изразява във факта, че ускорява заспиването, а Ксанакс таблетки също намаляват тревожността, възбудата и емоционалния дисбаланс. Следователно действието на Ксанакс е следното:

Тук обаче трябва да се подчертае едно нещо. Лекарството Ксанакс НЕ е предназначено основно за безсъние, т.е. за ускоряване на съня. Казваме това, защото много хора у нас, а и в региона, приемат Ксанакс за лечение на безсъние. Седативният ефект на Ксанакс е негов страничен, вторичен ефект.

Ксанакс е предназначен предимно за лечение на тревожни разстройства, напрежение или други психосоматични заболявания и състояния, свързани с тревожност. Освен това Ксанакс се предписва за лечение на пристъпи на паника със или без агорафобия (страх от публични, открити пространства). Лекарството Ксанакс може да се предписва само когато пациентът има тези състояния, които практически го забраняват да функционира нормално и причиняват силно безпокойство и възбуда.

Лекарството Ксанакс и ефектът му върху мозъка - Как действа Ксанакс?

Лекарството Ксанакс, както всички лекарства от групата на бензодиазепините, стимулира невроните в мозъка, които освобождават или имат рецептори за гореспоменатия невротрансмитер GABA. GABA е основният инхибиторен невротрансмитер в централната нервна система и невроните на гама-аминомаслената киселина преобладават в мозъчната кора.

Този инхибиторен невротрансмитер намалява активността на други видове невротрансмитери в мозъка, когато се освободи. По този начин Ксанакс действа като депресант на централната нервна система поради агонистичния си ефект върху GABA невроните в мозъка. Приемът на Ксанакс води до намаляване на възбудимостта на други неврони в мозъка, а това води до намаляване на тревожността, както и до повишено чувство за релаксация и спокойствие.

Американската агенция за борба с наркотиците класифицира Ксанакс като лекарство от списък IV. В чисто формален план това означава, че Ксанакс има малък потенциал за злоупотреба и пристрастяване. На практика обаче се оказа, че нещата не стоят съвсем така. Всъщност опитът на пациентите с Ксанакс казва точно обратното. Поради тежките и много неприятни симптоми на криза, които се появяват, когато човек внезапно спре да приема Ксанакс, се счита, че лекарството Ксанакс има изключително висок потенциал за злоупотреба и пристрастяване.

На практика се е случвало хората да се пристрастят към Ксанакс, дори когато са използвали това лекарство по начина и според предписанието на лекаря. Това говори много за високия потенциал на пристрастяване към Алпразолам.

Какви са страничните ефекти на Ксанакс?

Ксанакс, както всяко лекарство, има определени странични ефекти, т.е. противопоказания. Неблагоприятните ефекти на Ксанакс могат да възникнат, когато човек приема редовна терапевтична доза, но също и при злоупотреба с това лекарство.

Преди да разберем какви са страничните ефекти на Ксанакс, е необходимо да кажем кой не трябва да приема това лекарство. Лекарството Ксанакс не трябва да се приема в следните случаи:

Ксанакс лекарство - странични ефекти при редовна употреба

Както всяко друго лекарство, лекарството Ксанакс може да предизвика определени нежелани реакции, дори ако се използва по начина и в терапевтичните дози, предписани от лекаря.

Наред с други, Ксанакс може да причини следните странични ефекти:

Злоупотреба с Ксанакс и странични ефекти

Като бензодиазепин Ксанакс се предписва за употреба само за кратък период от време – от две до шест седмици – за предотвратяване на пристрастяване. Въпреки това, дори хора, които приемат Ксанакс точно както е предписано от техния лекар, могат да се пристрастят към него, тъй като толерантността към Ксанакс се развива много бързо. С други думи, хората много лесно могат да се „закачат” за успокояващото и седативно действие на Ксанакс, поради което в никакъв случай не се препоръчва да се приема продължително време.

Злоупотребата с Ксанакс и пристрастяването са опасни и разрушителни модели на поведение, защото могат да имат сериозни и трайни ефекти върху всяка част от живота на зависимия. Най-общо казано, човек, който злоупотребява с Ксанакс, ще изглежда изключително уморен.

Ще им липсва обичайната им енергия и мотивация да общуват с приятели и семейство. Хората, които злоупотребяват с Ксанакс, също могат да загубят интерес към нормалните ежедневни дейности.

Има много начини, по които може да се злоупотребява с лекарството Ксанакс. Приемането на повече от предписаната доза или използването на Ксанакс без рецепта се счита за злоупотреба с наркотици. Въпреки това, както посочихме, дори тези, които следват съветите на своя лекар как да използват Ксанакс, могат да станат жертва на зависимост и злоупотреба.

С лекарството Ксанакс може да се злоупотребява по няколко начина, включително:

Лекарството Ксанакс обикновено се злоупотребява заради усещането за спокойствие и релаксация, което предизвиква у човека. Някои хора злоупотребяват с Ксанакс, като го приемат в по-високи дози или го комбинират с други лекарства, за да постигнат желания максимум.

Освен това, човек, който злоупотребява с Ксанакс, често комбинира това лекарство с опиати или алкохол, което може да доведе до фатални последици за здравето, като спиране на дишането, кома и дори смърт!

Злоупотребата с Ксанакс може да доведе, между другото, до следните нежелани реакции:

Етапи на злоупотреба с Ксанакс и развитие на зависимост

Има няколко етапа на развитие на злоупотребата и пристрастяването към Ксанакс:

1) Начален етап

Хората, които злоупотребяват с лекарството Ксанакс, дори не са предполагали в началото на употребата на това лекарство, че изобщо ще злоупотребят с него и ще станат зависими от него. Освен това те твърдо вярваха, че това не може да им се случи. В този смисъл първият етап на злоупотребата всъщност не е никаква злоупотреба, а началото на употребата на лекарството по лекарско предписание.

От друга страна, случва се хората да се запознаят с Ксанакс за първи път и да го консумират в нощен клуб, на купон, защото приятели им дават да пробват.

2) Експериментиране

След (неправилна) употреба на Ксанакс няколко пъти, някои хора може да опитат да приемат лекарството отново при различни обстоятелства или по различно време. Те могат също да увеличат дозата, за да изпитат нови и по-силни ефекти.

3) Редовна злоупотреба

На този етап лицето може да не приема Ксанакс ежедневно, но по време на този етап започва да се развива модел на редовна употреба. Хората приемат Ксанакс в определено време на деня, в определен ден от седмицата или в отговор на негативни емоции.

4) Ксанакс, толерантност и зависимост

В тази фаза човекът често увеличава дозата на лекарството или използва Ксанакс на по-чести интервали, тъй като организмът е развил толерантност към първоначалните дози. Когато толерантността е достатъчно висока, хората могат да развият пристрастяване към Ксанакс. Някои хора ще се нуждаят от по-малко време и по-малка доза, за да станат пристрастени. Процесът на развитие на зависимост от Ксанакс е различен за всеки човек.

5) Пълно разстройство при употреба на Ксанакс

По време на тази фаза всеки опит да се спре приемът на Ксанакс изглежда като непоносимо предизвикателство. Хората често на този етап осъзнават, че са зависими от Ксанакс, но не могат да спрат да приемат лекарството поради тежки симптоми на криза. Наред с други, симптомите на абстинентна криза на Ксанакс включват конвулсии, гърчове, главоболие, депресия, сърцебиене (тахикардия), диария, гадене, мускулни болки и крампи, тремор, раздразнителност, параноя, страх, напрежение…

Тези симптоми могат да бъдат с различна интензивност и да варират в зависимост от различни фактори. Тези фактори включват например приетата доза, честотата на употреба на Ксанакс, периодът от време на приема на Ксанакс, общото здравословно състояние на лицето и други. В този момент медицинската намеса, рехабилитацията и лечението с Ксанакс са най-безопасният метод за някой, който се опитва да преодолее своята зависимост.

Лекарството Ксанакс и неговите ужасни опасности

Лекарството Ксанакс или Ксанакс ефекти могат да бъдат много опасни, когато това вещество се приема в големи дози и/или в комбинация Ксанакс и алкохол или други психоактивни вещества. Когато се смеси с алкохол, дори малка доза Ксанакс може да бъде фатална поради потенциала за дихателна недостатъчност, сериозни злополуки, наранявания и кома, причинени от комбинацията от тези два депресанта на централната нервна система.

Тъй като лекарството Ксанакс има седативен ефект, съществува риск от пътнотранспортни произшествия, ако Ксанакс се приема непосредствено преди или по време на шофиране. Ако човек вземе голяма доза Ксанакс, тогава може да настъпи много силна и интензивна седация, която може да продължи до няколко дни.

Продължителната и хронична употреба на Ксанакс може да причини сериозни странични ефекти, някои от които могат да бъдат постоянни. Опасните странични ефекти включват:

Как да разпознаем зависимия от Ксанакс?

Понякога разстройството на употреба и зависимостта от Ксанакс не е лесно да се разпознаят и идентифицират не само в другите, но и у вас самите. Има определени критерии, които определят дали човек е пристрастен към Ксанакс. Ако вие или ваш близък сте изпитали 2 или повече от следните критерии през последните 12 месеца, тогава трябва незабавно да потърсите професионална помощ за лечение на пристрастяване към Ксанакс.

Ксанакс преживявания

Сега ще ви представим индивидуалните преживявания на Ксанакс, т.е. опити на хора, които злоупотребяват с това лекарство.

„Казват, че лекарствата могат да запълнят емоционална празнота. Първият път, когато взех Ксанакс, беше първият път, когато почувствах облекчение от тревожното си разстройство. Имаше нещо странно утешително в Ксанакс, в начина, по който се появяваше в толкова много форми и цветове. С удоволствие гледах хапчетата. Моята злоупотреба с Ксанакс стигна толкова далеч, че се почувствах щастлив да видя това лекарство в ръцете си. Въпреки че Ксанакс временно спря моята агония, скоро злоупотребата с Ксанакс ме въведе в нов вид агония – зависимост."

„Не можех да си представя ден без Ксанакс. Първото нещо, за което се сещах, когато се събуждах сутрин, беше Ксанакс. Дори не можех да заспя без 5 хапчета! Приятелите се разтревожиха сериозно, въпреки че отказвах да призная, че има проблем. Но един ден припаднах и се озовах в Спешен център. След това разбрах, че съм сериозно пристрастен. Не си играйте с Ксанакс, хора, и никога не го приемайте сами."

„Ксанакс беше любимото ми лекарство, особено когато го смесвах с алкохол. Дори не опитвайте това, защото е смъртоносна комбинация. Това лекарство е успокоително и отпуска мускулите и поради това е много "пристрастяващо", лесно човек става зависим от него. Взимате едно хапче и когато започне да действа, половин час не усещате нищо. След това взимате две или три хапчета и сте напълно припаднали и не си спомняте нищо, когато се събудите на следващата сутрин в собственото си повръщане... Ужас, никога не се опитвайте да експериментирате с това лекарство!“

Как да се откажете от Ксанакс?

Можем да видим, че лекарството Ксанакс, т.е. активното вещество Алпразолам, е силно пристрастяващо лекарство. Седативният и успокояващ ефект на Ксанакс са основната причина за продължаващата злоупотреба, толерантност и последващо пристрастяване към това лекарство.

Човек да дойде сам до Ксанакс спиране е предизвикателство, заради което хората, които се опитват да го направят, почти винаги се провалят. Симптомите на абстиненция от Ксанакс са толкова интензивни и неприятни, че човек отново посяга към това лекарство, за да облекчи ефекта им или да предотврати появата им.

В тези на пръв поглед безнадеждни и безизходни ситуации единственото реално и надеждно решение е професионалното лечение на зависимостта от Ксанакс под лекарско наблюдение и контрол. И точно това прави специализираната клиника за лечение на зависимости „MedTiM„.

В модерната болница „MedTiM“ работят световноизвестни и награждавани специалисти с десетилетен опит в лечението на всички форми на зависимости, включително и бензодиазепинова. Прилагайки доказани и надеждни методи на лечение, както и персонализирана медицинска грижа, ние осигуряваме максимално внимание и грижа на всички пациенти.

Лекувайте се от Ксанакс в клиника "MedTiM" само за 21 дни!

Медицинската програма за лечение на зависимост и злоупотреба с Ксанакс в болница „MedTiM“ е с продължителност само 21 дни, без заместителна терапия в края на лечението! Лечението с Ксанакс се провежда чрез намаляване на дозата на тези лекарства, като едновременно с това се приема антиабстинентна терапия, която не е от групата на бензодиазепините.

Извършваме и напълно безболезнена и безопасна детоксикация от Ксанакс. Намаляваме дозите на това лекарство по схемата, която правим според дозата, с която пациентът е дошъл и е започнал лечението. Същевременно на пациента даваме лекарства, които не са от групата на бензодиазепините (антиконвулсанти за профилактика на пристъпи, невростабилизатори, бета-блокери, спазмолитични лекарства, аналгетици…).

След пълна детоксикация провеждаме и подходяща психотерапия, която е насочена към лечение на психологическа зависимост към Ксанакс. След като пациентът приключи стационарно лечение, ние поддържаме контакт с него и семейството му през следващите 12 месеца, за да осигурим подходящо амбулаторно лечение.

Ако вие или ваш близък се борите със зависимостта от Ксанакс, време е за доказаните методи на лечение на клиника "MedTiM", които дават резултати!

Център за лечение на зависимости “MedTiМ”

Работно време:

Работно време и приемане на пациенти
всеки ден в периода 00-24 ч.

Научете всичко за зависимостите
и други психични проблеми