Золофт – ефективен антидепресант за лечение на зависимости

Золофт

Table of Contents

Золофт е често срещан антидепресант. Въпреки че като цяло е безопасно и ефективно, хората могат да злоупотребяват или да предозират това лекарство. Пациентите трябва винаги да следват медицинските инструкции, когато приемат Золофт и трябва да го използват само под лекарско наблюдение. Има много възможности за лечение за хора, които се нуждаят от помощ за преодоляване на пристрастяване към Золофт.

За да разберете наистина опита със Золофт, важно е първо да разберете какво представляват антидепресантите.

Антидепресанти са вид лекарства, използвани за лечение на клинична депресия. Те могат да се използват и за лечение на редица други състояния, включително:

Антидепресанти също понякога се използват за лечение на хора с дългосрочна (хронична) болка. Опитът с лекарството Золофт е един от тези, към който пациентите с такава причина реагират положително.

Антидепресанти действат, като повишават нивата на химикали в мозъка, наречени невротрансмитери. Някои невротрансмитери, като серотонин и норадреналин, са свързани с настроението и емоциите.

Невротрансмитерите също могат да повлияят на сигналите за болка, изпращани от нервите, което може да обясни защо някои антидепресанти могат да помогнат за облекчаване на дългосрочна болка.

Докато антидепресантите могат да лекуват симптомите на депресия, те не винаги се справят с причините за нея. Поради това те обикновено се използват заедно с терапия за лечение на по-тежка депресия или други психични състояния.

Изследванията показват, че антидепресантите, като Золофт, могат да бъдат полезни за хора с умерена или тежка депресия.

Антидепресантите са под формата на таблетки. Започва се с най-ниската доза, необходима за подобряване на симптомите.

Антидепресантите трябва да се приемат седмица или две, преди да се почувства полза. Важно е да не спирате да ги приемате, ако получите някои леки нежелани реакции рано, тъй като тези ефекти обикновено изчезват бързо.

Ако сте приемали антидепресант в продължение на четири седмици и не чувствате никаква полза, говорете с Вашия лекар. Лечението обикновено продължава поне шест месеца.

Какви са странични ефекти на антидепресанти?

Най-честите нежелани реакции на антидепресанти обикновено са леки. Странични ефекти трябва да отшумят в рамките на няколко дни или седмици след лечението, тъй като тялото свикне с лекарството.

Говорете с Вашия лекар, преди да спрете приема на антидепресанти. Важно е да не спирате внезапно приема на антидепресанти. Когато сте готови да спрете приема на антидепресанти, Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча постепенно намаляване за няколко седмици – или по-дълго, ако сте ги приемали дълго време. За да предотвратите симптоми на отнемане, които може да изпитате като реакция при спиране на лекарството, е необходимо постепенно намаляване на дозата.

Има няколко различни вида антидепресанти.

SSRI са най-често предписваният тип антидепресант. Те обикновено се предпочитат пред другите антидепресанти, защото причиняват по-малко странични ефекти. Предозирането също е по-малко вероятно.

Флуоксетин е може би най-известният SSRI (продаван под марката Prozac). Други SSRI включват Циталопрам (Cipramil), Есциталопрам (Cipralek), Пароксетин (Seroxat или Zoloft) и Сертралин (Lustral).

SNRI са подобни на SSRI. Те са предназначени да бъдат по-ефективни антидепресанти от SSRI. Някои хора изглежда реагират по-добре на SSRIs, докато други реагират по-добре на SNRIs.

Примери за SNRI включват Дулоксетин (Cymbalta и Ientreve) и Венлафаксин (Effecor).

NASSA могат да бъдат ефективни за някои хора, които не могат да приемат SSRI. Страничните ефекти на NASSA са подобни на тези на SSRI, но се смята, че причиняват по-малко сексуални затруднения. Въпреки това, те също могат да причинят повече сънливост в началото.

Най-често срещаният NASSA е Миртазапин (Zispin).

TCA са по-стар тип антидепресанти. Те обикновено не се препоръчват като първо лечение на депресия, тъй като могат да бъдат по-опасни, ако настъпи предозиране. Те също така причиняват по-неприятни странични ефекти от SSRI и SNRI.

Понякога се правят изключения за хора с тежка депресия, които не реагират на други лечения. TCA могат да бъдат препоръчани и за други психични състояния, като ОКР и биполярно разстройство.

Известни ТСА са Амитриптилин, Кломипрамин, Дозулепин, Имипрамин, Лофепрамин и Нортриптилин.

SARI обикновено не са първият избор на антидепресанти, но те могат да бъдат предписани, ако други антидепресанти не са подействали или са причинили странични ефекти. Най-известният SARI е Тразодон (Molipaxine).

MAOI са по-стар тип антидепресанти, които рядко се използват днес. Те могат да причинят потенциално сериозни нежелани реакции, така че трябва да се предписват само от лекар специалист.

Примери за MAOI включват Транилципромин, Фенелзин и Изокарбоксазид.

Золофт като антидепресант в лечението на зависимости

Какво е Золофт?

Золофт е един от най-популярните антидепресанти в света. Това е марката на Sertraline, лекарство, което облекчава симптомите на:

В същото време това е и отговорът на въпроса за какво е предназначен Золофт.

Лекарите понякога предписват Золофт не по предназначение за лечение на хранителни разстройства и безсъние. Тези, които приемат Золофт, трябва да го правят според рецептата или рискуват да развият пристрастяване към Золофт.

Золофт е селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина (SSRI), вид лекарство, което стабилизира количеството серотонин в мозъка. Серотонинът е невротрансмитер, който регулира и балансира емоциите, така че много хора, които имат ниски нива на серотонин, страдат от депресия и други психични разстройства. SSRI действат, като блокират мозъчните неврони да абсорбират серотонин. В резултат на това има повече серотонин за улесняване на връзките между невроните. Може да облекчи разстройства, причинени от недостиг на невротрансмитери. Когато човек има здравословни нива на серотонин, той е склонен да изпитва по-добри емоции, да спи по-лесно и да се радва на повече енергия и интерес.

Золофт се предлага с рецепта и може да се намери под формата на хапчета, таблетки или течна форма. В повечето случаи човек, който използва Золофт правилно, ще го приема само веднъж на ден. Золофт като цяло е безопасен и изследванията показват, че може да бъде ефективен източник на лечение. Золофт обаче крие и рискове от злоупотреба, пристрастяване, абстиненция и предозиране.

За какво е Золофт – може да подобри настроението, съня, апетита и нивата на енергия. Може да намали страха, безпокойството, нежеланите мисли и пристъпите на паника. Може също така да намали необходимостта от извършване на повтарящи се задачи (компулсии като миене на ръце, броене и проверка), които пречат на ежедневния живот.

Пристрастяване към Золофт

Обикновено не отнема много време пристрастяване към Золофт. Трябва да приемате Золофт перорално според указанията на Вашия лекар. Обикновено се приема веднъж на ден, сутрин или вечер. Таблетките или течната форма на това лекарство могат да се приемат със или без храна.

Капсулите от 25 милиграма, 50 милиграма и 100 милиграма обикновено се приемат с храна. Капсулите от 150 милиграма и 200 милиграма могат да се приемат със или без храна. Поглъщайте капсулите цели. Не разтрошавайте и не дъвчете капсулите. Ако имате въпроси относно това как да приемате това лекарство под формата на капсули, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Течната форма на това лекарство трябва да се смеси с друга течност преди употреба. Непосредствено преди прием внимателно измерете дозата с помощта на включения капкомер Золофт. Не използвайте лъжица, тъй като може да не получите правилната доза. Смесете дозата с половин чаша (120 милилитра) вода или цитрусов сок. Не използвайте други течности за смесване на това лекарство. Сместа може да изглежда мътна, което е нормално и безвредно. Изпийте цялата смес веднага. Не подготвяйте консумативи предварително.

Лечение на оплаквания със Золофт

Ако приемате това лекарство за предменструални проблеми, Вашият лекар може да Ви инструктира да приемате Золофт всеки ден от месеца или само две седмици преди менструацията, докато не започне менструацията. Имайте предвид и пристрастяване към Золофт през този период.

Дозировката на Золофт се основава на Вашето медицинско състояние и отговор на терапията. За да намалите риска от нежелани реакции, Вашият лекар може да Ви инструктира да започнете с ниска доза и постепенно да увеличавате дозата. Следвайте внимателно инструкциите на Вашия лекар. Приемайте това лекарство редовно, за да извлечете максимална полза от него. За да ви помогне да запомните, приемайте го по едно и също време всеки ден.

Продължете да приемате това лекарство, дори ако се чувствате добре. Не спирайте приема на това лекарство, без да се консултирате с Вашия лекар. Някои състояния могат да се влошат при внезапно спиране. Може също да изпитате симптоми като промени в настроението, главоболие, умора и промени в навиците за сън. За да предотвратите тези симптоми, докато спирате лечението, Вашият лекар може постепенно да намали дозата.

Какви са Золофт странични ефекти?

Золофт странични ефекти са многобройни, но никога не спирайте приема на лекарството Золофт без съвет от лекар.

Золофт странични ефекти карат хората с депресия или психични заболявания да имат суицидни мисли. Някои млади хора може да имат силни суицидни мисли, когато за първи път започнат да приемат Золофт за лечение на депресия. Незабавно се свържете с лекар.

Потърсете медицинска помощ, ако имате симптоми на серотонинов синдром, като: възбуда, халюцинации, треска, изпотяване, треперене, ускорен пулс, мускулна скованост, потрепвания, загуба на координация, гадене, повръщане или диария.

Не трябва да използвате Золофт, ако сте алергични към сертралин или ако приемате също пимозид. Не използвайте Золофт перорален разтвор, ако приемате дисулфирам (Antabuse).

Не използвайте Золофт, ако сте използвали MAOI през последните 14 дни. Могат да възникнат опасни лекарствени взаимодействия и Золофт странични ефекти могат да се влошат. Изчакайте поне 14 дни след спиране на MAOI, преди да приемете Золофт.

Уведомете Вашия лекар, ако приемате стимулиращи лекарства, опиоидни лекарства, билкови продукти или лекарства за депресия, психични заболявания, болест на Паркинсон, мигренозни главоболия, сериозни инфекции или за предотвратяване на гадене и повръщане. Взаимодействието със сертралин може да причини сериозно състояние, наречено серотонинов синдром, което е друг страничен ефект на Золофт.

За да сте сигурни, че Золофт е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако някога сте имали:

Золофт е одобрен за употреба при деца на възраст най-малко 6 години, само за лечение на обсесивно-компулсивно разстройство, но не и на депресия.

Золофт опити - Какви са Золофт странични ефекти?

Золофт опити са различни, за някои това лекарство ще подхожда и ще му помогне, а за някои ще се наложи промяна на терапията.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако имате кожен обрив или копривна треска (със или без треска или болки в ставите); трудно дишане; подуване на лицето, устните, езика или гърлото. Всичко това са признаци на алергична реакция.

Золофт опити предполагат, че трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако имате симптоми на серотонинов синдром, като: възбуда, халюцинации, треска, изпотяване, треперене, ускорен пулс, мускулна скованост, потрепвания, загуба на координация, гадене, повръщане или диария.

Золофт може да повлияе на растежа при деца. Височината и теглото на вашето дете трябва да се проверяват често.

Съобщете на Вашия лекар за нови или влошаващи се симптоми. Внимавайте за: промени в настроението или поведението, тревожност, пристъпи на паника, проблеми със съня или ако се чувствате импулсивни, раздразнителни, възбудени, враждебни, агресивни, неспокойни, хиперактивни (психически или физически), по-депресирани или имате мисли за самоубийство или самонараняване.

Чести Золофт нежелани реакции, които са наблюдавани са:

Золофт опити показват, че е необходимо да се реагира и да се потърси лекар веднага след появата на симптомите.
Золофт – ефективен антидепресант за лечение на зависимости

Сероксат или Золофт

Сероксат или золофт са антидепресанти. Всяка таблетка Сероксат съдържа пароксетин хидрохлорид.

Сероксат е антидепресант. Той действа, като облекчава симптомите на депресия и всяка свързана с нея тревожност. Тези хапчета не водят до пристрастяване. Сероксат или Золофт – една от основните разлики е, че Золофт може да предизвика пристрастяване, за разлика от Сероксат. Сероксат или Золофт, и двете лекарства действат, като възстановяват нивата на серотонин в мозъка до нормални.

Повечето хора установяват, че Сероксат не засяга нормалния им ежедневен живот. Но, както при много лекарства, трябва да сте особено внимателни, когато шофирате или работите с машини.

Сероксат може да повлияе: други антидепресанти, лекарства, съдържащи триптофан, лекарства, използвани за предотвратяване на гърчове (антиконвулсанти); лекарства, използвани за разреждане на кръвта (антикоагуланти) и лекарства, използвани за лечение на други психиатрични състояния.

Не трябва да приемате Сероксат или Золофт, ако приемате инхибитори на моноаминооксидазата (МАОI) или ако сте ги приемали през последните две седмици. Ако приемате други лекарства, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Сероксат.

Ако внезапно спрете приема на тези таблетки, Сероксат или Золофт, почувствате замаяност, треперене, възбуда, обърканост или изтръпване. Може да има и затруднено заспиване. Тези симптоми обикновено изчезват след няколко дни. Всички нежелани реакции обикновено са леки и изчезват след първите няколко седмици от лечението.

Най-вероятната нежелана реакция, която Сероксат причинява е, че се чувствате леко зле. Понякога могат да се появят симптоми като стомашни проблеми, обриви или сухота в устата.

Золофт - Пристрастяване

Тъй като Золофт е дългосрочно лекарство, няма присъща опасност от приемането му в продължение на месеци или дори години. Въпреки това, тъй като Золофт е лекарство, променящо ума, може да предизвика пристрастяване. Когато човек престане да се чувства нормално или не може да прекара деня, без да приема Золофт, той се смята за пристрастен към лекарството. Хората, които спрат приема на Золофт, могат да получат симптоми на отнемане.

За да избегнат симптомите на отнемане, някои хора може да продължат да използват Золофт, въпреки че смятат, че вече не се нуждаят от него. В някои случаи те биха могли да предпишат повече рецепти за Золофт или да купят лекарството незаконно, всичко това, за да предотвратят симптомите на отнемане. Този цикъл на абстиненция и рецидив е характерен за разстройство, свързано с пристрастяване.

За щастие, пристрастяване към всяко лекарство, отпускано с рецепта, може да бъде лекувано с детоксикация и терапия под медицинско наблюдение в рехабилитационно заведение като „MedTiM“.

Золофт симптоми на отнемане

Отнема кратко време, за да се пристрастите към Золофт, но хората могат да се уплашат и да спрат да го използват. Ето защо трябва да се консултирате с лекар. Също така трябва да знаете за какво е предназначено лекарството Золофт, преди да започнете терапията.

По същия начин спиране на Золофт е форма на синдром на отнемане от SSRI. Това състояние ще засегне около 20 процента от хората, които използват SSRI. Тъй като Золофт има кратък полуживот (продължителността на времето, през което лекарството остава в кръвния поток, преди да напусне тялото), когато някой реши да спре приема на Золофт, неговите ефекти бързо изчезват. Това означава, че ако човек внезапно спре приема на Золофт, нивата на серотонин ще спаднат рязко. Ето защо здравните специалисти често отказват пациентите си от лекарствата, като постепенно намаляват количеството, което приемат, докато спрат напълно. Това е метод, понякога наричан „стратегия за стесняване“.

Мозъкът ще свикне с нивата на серотонин след Золофт, но докато това не стане, тялото може да реагира отрицателно на по-ниските количества серотонин в нервната система. Симптомите на синдрома на отнемане на SSRI обикновено продължават една до три седмици. Тежестта на симптомите на отнемане ще варира в зависимост от това колко дълго човек е приемал Золофт. В много случаи хората ще изпитат ребаунд депресия или тревожност, когато спрат да приемат лекарството.

Други възможни симптоми на отнемане са:

За какво е предназначен Золофт – основно за лечение на депресия и съответно винаги трябва да бъде под наблюдението на лекар.

Клиника за лечение на зависимости и надеждно лечение на депресия и тревожност в Сърбия

Лекарство Золофт е много ефективно лекарство при лечението на гореспоменатите състояния, но не е единственото решение. При лечение на депресия е необходима помощта и подкрепата на лекари и професионален медицински персонал.

Също така, ако има развита зависимост към Золофт, е необходимо да се започне лечение възможно най-скоро и да се направи детоксикация на тялото. Това лечение е особено полезно, ако е възникнало явление, известно като предозиране със Золофт.

В клиниката „MedTiM“, която се намира близо до Белград, ние много успешно, надеждно и конфиденциално помагаме на пациенти, които имат проблеми с депресия, тревожни разстройства или зависимости.

При постъпване на пациент в клиниката „MedTiM“ първо се диагностицира състоянието му. След това, ако има наркотична зависимост, тялото се детоксикира със съвременно и ефективно лечение.

Лечение на психологически проблеми и психологическа зависимост се извършва преди всичко чрез разговор. Първият преглед става чрез разговор с психиатър, при който се снема лична и фамилна анамнеза. След това се извършват лабораторни анализи. Веднага след постъпване в болницата се правят кръвни изследвания – ККС, биохимични изследвания, ХИВ и хепатитни вируси, както и разширени изследвания, ако има нужда. Освен лабораторни кръвни изследвания се правят и изследвания на урина. При необходимост се извършват специализирани прегледи и диагностични процедури. Всички прегледи се извършват съгласувано с пациента и семейството му, като ходът на изследването зависи от цялостното състояние на организма на пациента.

Една от важните стъпки в оценката е психодиагностиката. Това е психологическо тестване, което включва прилагането на тестове за оценка на когнитивните функции, оценка на личността чрез структурирани психологически тестове, както и проективни техники. С помощта на психолог и специален педагог се прави оценка на психологичния статус на пациента. След това се създава цялостна терапия, която се създава от професионален медицински персонал за всеки пациент индивидуално. Освен това лечението в клиниката „MedTiM“ продължава само две-три седмици!

Терапия и лечение в клиника "MedTiM" - Лечение на психологически проблеми и психологическа зависимост

Психотерапевтичната работа с психолози и специални педагози представлява психотерапия. Нашата работа е насочена към промяна на мнението и отношението на пациента към болестта. Въз основа на тези мнения и нагласи чрез работа се осъществяват промени в поведението, което е от решаващо значение в рехабилитационния период за поддържане на стабилно психологическо състояние.

Развиват се различни възгледи за живота след лечението, както и поглед върху миналото от различна гледна точка.

Лечението включва комбинация от фармакотерапия и психотерапия, съобразени със състоянието на пациента.

Когнитивно-поведенческата терапия се използва за лечение на тревожни разстройства. Обучаваме пациента на техники за самопомощ, дихателни упражнения и водена медитация. Чрез работата ние намираме начини да научим пациентите как да контролират страховете си без лекарства.

Волевите механизми се укрепват чрез работа с психотерапевт. Процедурите включват психотерапия с помощта на фармакотерапия. Това е комбинация от психотерапевтична сесия с интравенозна инфузия на трансмитер, което позволява да се увеличи потенциалът на психотерапията до максимално ниво. Включва се и психотерапия, чрез която психолог или специален педагог въздейства сугестивно върху подсъзнанието с помощта на медицина.

По време на работа ние обучаваме и семейството на пациента и помагаме както на пациента, така и на близките му, независимо дали става въпрос за проблем с депресия или Золофт.

Обадете ни се днес. Консултациите в клиника „MedTiM“ са напълно безплатни и сме винаги на Ваше разположение. Нашият екип е винаги тук за вас.

Център за лечение на зависимости “MedTiМ”

Работно време:

Работно време и приемане на пациенти
всеки ден в периода 00-24 ч.

Научете всичко за зависимостите
и други психични проблеми