Как да разпознаем кокаинозависимия?

Преглед на съдържанието

Кокаинът е стимулант с изключително висок потенциал за пристрастяване. Това означава, че дори само една доза, т.е. краткотрайна употреба на кокаин, може да превърне човек в зависим. Този наркотик причинява драматични промени в мозъка и поведението на зависимия. По-точно, кокаинът повишава нивото на невротрансмитерите допамин и норепинефрин за много кратко време, което води до употребяващия да се чувства „надрусан“, тоест да има чувство на еуфория и удовлетворение. Ето защо тук възниква основният въпрос – как да разпознаем кокаинозависимия?

През 80-те и 90-те години на миналия век кокаинът се смяташе за наркотик, употребяван от хора от по-богатите социални класи. Днес това психоактивно вещество, поради своята наличност, продължава да унищожава милиони хора и семейства по света.

Като уличен наркотик кокаинът изглежда като фин бял кристален прах. Уличните търговци често смесват кокаин с други вещества, като царевично нишесте, талк или брашно, за да увеличат печалбите си. Може да се смесва и с други психоактивни вещества, като амфетамини или синтетични опиати, което значително увеличава смъртността поради злоупотреба с кокаин.

Когато човек е на кокаин, той може да използва този наркотик по различни начини. Може да се смърка, да се втрива във венците, докато други разтварят този прах и го инжектират в кръвта. Някои хора употребяват и комбинация от кокаин и хероин – т.нар. speedball.

Как да разпознаем кокаинозависимия и защо това не е лесно?

Както и да се злоупотребява с кокаин и под каквато и да е форма той, злоупотребата с кокаин със сигурност ще доведе до зависимост. Дори еднократната употреба на кокаин, както вече подчертахме, може да се превърне в модел на злоупотреба, което е първата стъпка към кокаинова зависимост. Не е лесно обаче да се отговори на въпроса „как да разпознаем кокаинозависимия„, тоест „как да разпознаем наркоман на кокаин„.

На първо място, признаците и симптомите на зависимостта от кокаин ще варират от човек на човек. А именно кокаин ефекти в повечето случаи са интензивни, но краткотрайни. Например, кокаинът създава илюзията за повишена увереност, енергия, мощ, сила или сигурност. Човек на кокаин смята, че няма пречка, която да го спре в намеренията му.

Именно поради тези ефекти човек иска да изпита отново това високо ниво, което води до многократна употреба и неизбежна зависимост. С течение на времето не само възниква физическа и психологическа зависимост, но човек ще изгради толерантност към кокаина. Това означава, че човек на кокаин ще трябва да приема повече кокаин на по-чести интервали, за да постигне същия ефект както преди.

Ако мислите или подозирате, че някой ваш близък се бори с кокаинова зависимост, много е важно да разпознаете признаците на тази зависимост, за да знаете какво е най-добре да направите в този момент. Зависимостта от кокаин причинява сериозни вредни физически и психологически последици и освен това има отрицателно въздействие върху поведението на човека. С други думи, кокаиновата зависимост унищожава индивида и семейството му, оставяйки хаос във всички области на неговия личен и професионален живот.

Да се освободите от кокаиновата зависимост може да не е лесно, но е възможно! По-точно, човек на кокаин може да се върне към нормален и щастлив живот. Поради тези причини има специално лечение за кокаинова зависимост, което ще бъде обсъдено по-късно.

Как да разпознаем кокаинозависимия? Физически промени

Ако искате да знаете как да разпознаете кокаинозависимия, първите забележими признаци на тази зависимост са физически по природа. По-конкретно, когато човек е на кокаин, той може да види физически промени, които показват пристрастяване към този наркотик.

Човек на кокаин и физически признаци на кокаинова зависимост:

Ако човек злоупотребява с крек кокаин, може да забележите изгаряния по пръстите, ръцете, устните или устата му. В допълнение, дългосрочната злоупотреба с кокаин може да причини значителни увреждания и проблеми с репродуктивната, сърдечно-съдовата, храносмилателната, дихателната и централната нервна система.

С други думи, увреждането на органната система поради хронична зависимост от кокаин може да причини безплодие, недохранване, двигателни нарушения, сексуална дисфункция, множество видове инфекции и неврологични проблеми.

Как да разпознаем кокаинозависимия? Психологически промени

В допълнение към физическите промени, човек на кокаин може да бъде разпознат и по определени психологически промени. Ето защо, ако се чудите „как да разпознаете човек на кокаин“, обърнете внимание на следните психологически признаци на кокаинова зависимост.

Човек на кокаин и физически признаци на кокаинова зависимост:

Как кокаинът влияе върху поведението?

Същественият въпрос, който възниква е – как кокаинът влияе върху поведението на зависимите? Трябва да се подчертае, че кокаинът силно променя поведението на зависимите. Поведението при кокаин е специфично, тъй като човекът, тоест зависимият, наистина не прилича на себе си. Неговото или нейното поведение се отклонява във всеки смисъл от обичайния начин или модел на поведение до този момент.

Поведението е странно, нехарактерно и нетипично за човек на кокаин.

Промени в поведението на кокаинозависимия:

Как да разпознаем кокаинозависимия и кокаин ефекти?

Въз основа на всичко по-горе може да се заключи, че има множество психологически, физически и поведенчески промени при зависимите от кокаин. Ако подозирате, че някой ваш близък има проблем с кокаина и искате да знаете как да разпознаете зависимия от кокаин, трябва да имате предвид, че консумацията на този наркотик има определени краткосрочни и дългосрочни ефекти.

Най-голямата причина за консумацията на кокаин е чувството на еуфория, което предизвиква!

Видяхме, че както еднократната, така и постоянната употреба на кокаин води до много неприятни състояния. В допълнение към всичко изброено по-горе, човек може да изпита сърдечни и сърдечно-съдови, дихателни, стомашни и неврологични проблеми.

Освен всичко друго, кокаинът води до сърдечни заболявания, нарушения на сърдечния ритъм, учестено дишане, треска, спазми, болки в стомаха и гърдите и дори замъглено зрение. Консумацията на кокаин с алкохол също е често срещана и човек прави това, за да намали стимулиращия ефект на кокаина. Трябва да се отбележи, че смесата от кокаин и алкохол е фатална комбинация, тоест може да доведе до смърт на кокаинозависим.

Когато кокаинът се смърка, той може да доведе до кървене от носа, загуба на обоняние, затруднено преглъщане и хронично възпаление на носната лигавица. Ако кокаинът се приема през устата, една от последиците може да бъде чревна гангрена.

По-малко известен е фактът, че консумацията на кокаин, поради множеството добавени съставки в него, може да причини алергия, която може да доведе до смърт!

Как да разпознаем кокаинозависимия и краткосрочните ефекти на този наркотик:

Когато човек е на кокаин, краткотрайните ефекти се появяват веднага след употребата на този наркотик. Те могат да продължат няколко минути, но и няколко часа.

Някои от краткосрочните психологически ефекти от употребата на кокаин включват еуфория, чувство на повишена бдителност и енергия, приказливост, безсъние и намалено желание за сън, халюцинации, повишена чувствителност към шум или допир…

Някои от краткосрочните физически ефекти от употребата на кокаин включват повишена телесна температура, хипертония, тахикардия (учестен пулс), сърдечен арест, усещане за изтръпване на кожата, разширени зеници и други подобни.

Как да разпознаем кокаинозависимия и дългосрочните ефекти на този наркотик:

Хроничната, компулсивна и продължителна употреба на кокаин със сигурност води до определени промени в мозъка. Всички тези промени, които се случват в мозъка, са свързани със силния потенциал за пристрастяване, който кокаинът причинява.

Освен всичко друго, тези промени в мозъка са причината човек да има намалена способност за вземане на решения, което затруднява социализацията, което го прави по-податлив на стрес и раздразнителност, както и на неприятни настроения.

Един от ключовите отговори на въпроса „как да разпознаем кокаинозависимия“ се крие в толерантността на зависимия. Както посочихме, необходимостта на зависимия е да приема по-голяма доза на по-чести периоди от време, за да достигне същото ниво на еуфория и удовлетворение, както преди.

Дългосрочни отрицателни кокаин ефекти върху дихателната система:

Дългосрочни отрицателни кокаин ефекти върху сърцето и сърдечно-съдовата система:

Дългосрочни отрицателни кокаин ефекти върху храносмилателната система:

Дългосрочни отрицателни кокаин ефекти върху имунната система:

Дългосрочни отрицателни кокаин ефекти върху нервната система:

Има решение за кокаиновата зависимост!

Добрата новина е, че кокаиновата зависимост е абсолютно лечимо заболяване. Има специално разработени и специални програми за лечение на кокаинова зависимост, благодарение на които този не толкова малък проблем може да бъде решен веднъж завинаги.

Лечението на кокаиновата зависимост е най-добре да се провежда в най-ранните етапи на приема на този наркотик, тъй като тогава шансът за възстановяване е най-голям! Следователно, ако разпознаете първите признаци или симптоми, че член на вашето семейство или друг близък човек приема това незаконно вещество, можете да му направите тест за наркотици.

Веднага обаче трябва да се подчертае, че този тест не винаги е надеждно решение, тъй като зависимите с множество манипулативни методи знаят как да измамят резултатите от него. Ако искате да сте сигурни, че човек е кокаинозависим, тогава трябва да се свържете с професионалистите от клиникаMedTiM„.

MedTiM„, като една от най-модерните болници за лечение на зависимости в Европа, прилага доказани, иновативни и надеждни методи за лечение на кокаинова зависимост! Нашият екип се състои от международно признати лекари и други експерти с десетилетия опит в лечението на зависимости и други психологически проблеми.

Успяхме да насочим хиляди пациенти по света към правилния път в живота – ще успеем да го направим и с близкия Ви човек!

Независимо от тежестта или интензитета на кокаиновата зависимост, ние имаме индивидуален подход към всеки пациент и се отнасяме към него с най-висока степен на внимание и медицинска грижа. Това, което ни отличава от другите е, че осигуряваме безболезнена и безопасна детоксикация на организма на пациента от токсични вещества и субстанции.

Регенеративни процедури и инжекция за намаляване на желанието към вещества:

Една от терапиите, която се оказа особено успешна при лечението на кокаинозависими в нашата клиника, са революционните регенеративни процедури, които възстановяват цялостно организма на човека. Тези процедури включват:

Освен физическата, ние лекуваме и психологическата зависимост към кокаин с висок процент на успеваемост, благодарение на психотерапията и прилагането на други съвременни и международно признати психологични процедури.

В края на лечението на кокаинова зависимост, пациент, който е преминал лечение за психологическа зависимост, получава инжекция за намаляване на желанието към вещества под формата на течен имплант. Ефектът от инжекцията продължава 28 дни, след което пациентът получава същата доза през следващите 28 дни. Тази инжекция е отличен умствен блок срещу бъдещи, възможни психологически кризи, които могат да доведат до рецидив. Заедно с инжекцията на пациента се предписва подходяща фармакотерапия и се препоръчва да продължи психотерапията.

С вашето доверие, както и с нашите знания, опит и професионализъм, ние ще направим така, че кокаиновата зависимост да изчезне завинаги!

„MedTiM“ – Винаги в служба на вашия щастлив и здравословен живот!

Център за лечение на зависимости “MedTiМ”

Работно време:

Работно време и приемане на пациенти
всеки ден в периода 00-24 ч.

Научете всичко за зависимостите
и други психични проблеми