Симптоми на наркомания и лечение в клиника MedTiM

Как да разпознаем наркоман

Table of Contents

Повлияни от медиите и стереотипно наложените мнения, хората често смятат, че отговорът на въпроса „как да разпознаем наркоман” всъщност е прост. Например за хероинозависимия мнозина ще кажат, че има мръсен и неугледен външен вид, с разкъсани дрехи и дълга коса. Мнозина биха си помислили, че човек, който злоупотребява с марихуана, има т.нар. дредове и дълга брада. Освен това мнозина ще си помислят, че зависимият от кокаин е по-богат човек, който кара скъпи коли и се облича елегантно.

Ако смятате, че това са симптомите, които характеризират наркомана, тоест ако смятате, че по тези показатели ще разпознаете, че някой употребява наркотици, почти сигурно ще сгрешите.

А именно зависимостта или наркоманията е болест, която не познава дискриминация. Зависимостта може да засегне всеки, независимо от неговия пол, възраст, имотно или социално положение, убеждения и тем подобни. Злоупотребата с наркотици и натрапчивата им употреба със сигурност води до пристрастяване, а това е пътят към унищожаването на индивида и семейството му. От друга страна, съществуват различни видове наркотици, разглеждани от гледна точка на тяхното действие – стимуланти, халюциногени и депресанти. В зависимост от вида на психоактивното вещество, техните вредни ефекти ще се различават и следователно симптомите на наркотична зависимост ще варират.

Какви са симптомите на наркоман и как можете да проверите дали някой употребява наркотици?

Трябва да се отбележи, че колкото и различни да са техните ефекти, консумацията на всеки наркотик води до редица последствия, които са общи за всеки зависим. Ето защо, ако се чудите „как да проверите дали някой приема наркотици“, тоест какви са симптомите на наркоман, знайте, че има определени показатели, които несъмнено показват злоупотреба с наркотици и прекомерна употреба.

Но с каквото и психоактивно вещество да злоупотребяват, общата черта на всички наркозависими е игнорирането и пренебрегването на всички задължения, които са имали до момента на употребата на наркотика. Всички други сфери на живота престават да ги интересуват. За зависимите единствената цел става получаването на нова доза от желания наркотик. Тогава човекът пренебрегва грижата за себе си, както и за близките си хора. Семейството на зависимия не може веднага да знае със сигурност дали той употребява незаконни вещества или не. Може да отнеме относително дълъг период от време (няколко месеца, дори години), за да подозира семейството, че съществува проблем с наркотиците. Ето защо един от по-честите въпроси, които получаваме в клиниката от загрижени членове на семейството, е „как да разпознаем наркоман в къщата„.

Разбира се, малки признаци и симптоми могат да показват наличието на зависимост и употребата на наркотици, но често се случва най-близките хора на зависимия да пренебрегват този факт – съзнателно или несъзнателно. Това, което позволява на зависимия да влоши проблема със зависимостта, е взаимното доверие. Но в един момент, когато се появят очевидни симптоми, игнорирането на наличието на зависимост става практически невъзможно.

Физически симптоми и как да разпознаем наркоман по външен вид

Физическото влошаване е един от основните показатели дали някой злоупотребява с наркотици. С други думи, външният вид издава до голяма степен дали някой е зависим или не. Така че, ако се чудите „как да разпознаете наркоман по външния му вид“, ще изброим някои от често срещаните странични ефекти на наркоманията.

Най-забележителната промяна е в размера на зениците. Ако човек използва стимуланти, тогава има увеличение на зениците, както и чувствителност към светлина. От друга страна, ако човек злоупотребява с депресанти, тогава ефектът е обратен, т.е. зениците се свиват. Червени очи или кървави бели очи, стеснени или разширени зеници, както и ясно изразени тъмни кръгове са поразителни признаци на злоупотреба с много лекарства. Ето защо, ако искате да знаете как да разпознаете наркоман по очите, това са повече от ясни отговори.

Трябва да обърнете внимание на тена и структурата на кожата. Червената кожа, подуването или бледността може да показват злоупотреба с наркотици и алкохол. Тремор на ръцете, изпотяване и промени в навиците за сън също могат да бъдат индикатори за проблем. В допълнение, много форми на злоупотреба с наркотици се проявяват в малки физически промени в поведението, които често се отхвърлят като „тикове“. Говорим за:

Разбира се, това не са окончателните симптоми на наркоман. Но ако са придружени от отбранителна позиция или потайност, те със сигурност могат да показват, че нещо не е наред.

Дългосрочната злоупотреба с наркотици и алкохол може да доведе до драстични промени във външния вид. Някои наркотици потискат апетита и имат други нежелани ефекти, което означава, че наркоманът може да бъде разпознат по видима промяна в телесното тегло. Следователно рязкото отслабване или напълняване, липсата на интерес към личната хигиена (особено ако отказва да се грижи за нея без обяснение), могат да бъдат индикатори за злоупотреба с психоактивни вещества, както и поводи за безпокойство.

Как да разпознаем наркоман и възможности за лечение в клиника MedTiM

Физическа и психологическа зависимост от бензодиазепини

Бензодиазепините, както всички други лекарства, трябва да се използват само по лекарско предписание. Тоест в дозата и времето, както е посочено. В противен случай, използването извън предписаната терапия, много бързо показва негативния им ефект.

Зависимостта от бензодиазепини проявява първите признаци при редовен прием за повече от 4 седмици. По-точно, прави впечатление, че дозата не е достатъчна, а е необходимо по-голямо количество, за да може лекарството да има същия ефект, както при първото действие. След 3 месеца се развива хронична форма с ясно видими последици, така че е необходимо лечение на зависимостта от бензодиазепини.

Злоупотребата с бензодиазепини често се свързва с други психоактивни вещества, особено алкохолизъм, което води до по-бързо прогресиране на зависимостта.

Клиника за лечение на зависимости и симптоми на наркомания

Как да разпознаем наркоман и промени в поведението

В допълнение към физическите промени има още един фактор, който може да даде отговор на въпроса как да разпознаем наркоман. Тук говорим за поведенческия фактор, тоест видими промени в поведението на зависимите.

А именно, когато злоупотребата с психоактивни вещества стане основна цел на зависимия, тогава се появяват нови житейски приоритети и чувства, които контролират поведението на зависимия. Злоупотребата с наркотици води до бързи и забележими промени от това, което преди се е смятало за „нормално“ за този човек. Пренебрегват се предишни интереси, хобита, ежедневни дейности и рутина. Отношенията със семейството и приятелите стават по-обтегнати. Човек започва да губи чувство за самочувствие и самоконтрол. С други думи, зависимият постепенно започва да се надценява в общуването с другите.

Вследствие на това поведението му започва да бъде дразнещо и провокативно, което води до спорове, словесни, а понякога и физически конфликти. Какъвто и да е изходът от конфликта, зависимият винаги ще вярва, че е прав и че не е направил нищо лошо. По този начин наркоманът на съзнателно или несъзнателно ниво лъже себе си и от тук започва липсата на контакт с реалността.

Сега нека разгледаме някои от промените в поведението, които са общи за наркозависимите.

Борба с ограниченията

Всеки път, когато зависимият приема нова доза наркотици, той има голямо желание да приеме психоактивно вещество в по-висока доза от предишния път. По този начин зависимостта се отразява в неспособността на човек да контролира себе си и поведението си. Дори и да си постави определени граници, за него е почти невъзможно да ги спазва.

Загуба на интерес

Злоупотребата с психоактивни вещества напълно променя системата за възнаграждение в мозъка на зависимия. Както много пъти сме отбелязвали, областите, които някога са интересували зависимия, сега напълно остават на заден план. Зависимият губи воля и мотивация да се занимава с хобита и интереси, които преди са го интересували. Човекът насочва енергията и вниманието си към получаване на нови дози наркотични вещества.

Промени в настроението

Многобройни психоактивни вещества и наркотици, когато се приемат в прекомерни количества, нарушават способността на човек да управлява емоциите си. Силна тревожност, внезапна апатия и депресия, склонност към агресивно поведение, гняв и раздразнителност могат да бъдат симптоми на наркотична зависимост. Ако човек, който при нормални обстоятелства е уравновесен и спокоен, сега изведнъж изглежда маниакален или ако е оптимист, изправен пред внезапни пристъпи на депресия – това може да са част от отговорите на въпроса „как да разпознаем наркоман„.

Тайно поведение

Когато човек употребява наркотици, поведението му е изолиращо, тоест започва да се затваря в себе си. Зависимият често изпитва чувство на страх или срам от социалната стигма, което кара поведението на зависимия да бъде потайно и мистериозно. Ако се чудите „как да разпознаете наркоман в къщата„, тогава можете да обърнете внимание на следните признаци:

Отбранително поведение

Враждебното отношение и отбранителното поведение, когато се появят теми, които са неудобни за зависимия, може да показват наличието на наркотична зависимост. С други думи, зависимият често се характеризира с обида, която семейството и приятелите му не могат да разберат. Лъже себе си, той си мисли, че хората не го харесват, не му вярват, не го разбират или го обиждат. Човек, който се опитва да скрие зависимостта си, може да реагира с агресивни промени в настроението. Въпреки добронамерените съвети, човек често мисли, че семейството и приятелите го потискат.

Грешна самооценка и поведение на наркозависимия в криза

Вече подчертахме, че човек, който злоупотребява с наркотици, губи способността за самопознание и самооценка. В зависимост от вида на психоактивното вещество, което употребява, чувството му на „high“ може да бъде придружено от еуфория, параноя, чувство за превъзходство или неуязвимост. Именно тези усещания могат да доведат зависимия в безразсъдни или опасни ситуации. В тази връзка особено симптоматично е поведението на наркозависимите в криза (състояние, при което зависимият внезапно спира да употребява наркотици).

Абстинентната криза включва физически, психологически и емоционален стрес, който води до насилствено, ирационално и безразсъдно поведение. Тогава зависимият не подбира начини и средства да задоволи жаждата си за упойващи вещества, които го изпълват. Поради това може да се случи наркоманът да влезе в конфликт със закона.

Последствията от злоупотребата с наркотици могат да бъдат и психологически проблеми, като тревожност и депресия. Човек може да употребява психоактивни вещества, смятайки, че това ще „разреши“ тези психични разстройства, но ефектът със сигурност е обратен, тоест симптомите на тревожност и/или депресия само се засилват.

Промени в навиците за сън

Компулсивната и хронична злоупотреба с наркотици води до промени в навиците на съня на употребяващия. Както стимулантите, така и депресантите променят активността на хормоните, отговорни за регулирането на умората и бдителността. Следователно, ако човек, извън обичайния си режим, спи по-дълго от обикновено или стои до късно, особено в абстинентна криза, това може да означава проблем с наркотична зависимост.

Как да разпознаем наркоман по вида на наркотиците, които приема?

Изброихме някои общи характеристики, т.е. признаци, по които могат да бъдат разпознати наркозависимите. Въпреки това, в зависимост от психоактивното вещество, което консумират, някои симптоми могат да се различават. Ето защо сега ще ви представим някои от симптомите, които характеризират зависимите от кокаин, хероин, марихуана и скорост (производни на амфетамин).

Лечение на зависимости в клиника MedTiM

Как да разпознаем кокаинозависимия?

Кокаинът, като стимулант, прави човек по-еуфоричен и бодър. Ако се чудите как да разпознаете кокаинозависимия, ето някои от симптомите:

Ако имате някакви съмнения по тази тема, тоест ако не сте сигурни как да разпознаете кокаиновата зависимост, можете да ни се обадите за безплатен съвет по всяко време.

Как да разпознаем зависимия от марихуана?

Марихуаната е халюциногенна и един от най-използваните наркотици днес. Ако искате да знаете как да разпознаете зависимия от марихуана, ето някои общи признаци:

Как да разпознаем зависимия от хероин?

Хероинът, без съмнение, е най-пристрастяващата дрога. За много кратко време и само след няколко приема води до пристрастяване, а когато човек внезапно спре да приема този наркотик, настъпва хероинова криза. Ако искате да знаете как да разпознаете зависимия от хероин, ето някои от често срещаните признаци за употреба на хероин:

Краткосрочни странични ефекти

Дългосрочни странични ефекти

Как да разпознаем зависимия от скорост?

Скорост (speed) е наркотик, който включва широк спектър от психоактивни вещества от семейството на метамфетамините. По-конкретно скорост се отнася до различни производни на амфетамини (синтетични амфетамини, наречени метамфетамини). Ефектите на амфетамините и метамфетамина са подобни, с изключение на това, че те са много по-силни в случая на метамфетамина, тоест скорост. Ако имате съмнения „как да разпознаете зависимия от скорост„, ви представяме някои от често срещаните симптоми при употребата на това вещество.

Наркомания сред младите хора

Що се отнася до зависимостта, един от най-належащите и нарастващи проблеми днес на световно ниво е наркоманията сред младите хора. Възниква въпросът – как да забележим, че един млад човек има проблеми с наркотиците, тоест със зависимостите?

А именно, млад човек, който употребява незаконни вещества, има впечатлението, че е намерил източник на удоволствие, който му помага да разбере света около себе си по-добре от приятелите или семейството си. Ето защо един млад мъж, тийнейджър, който се бори със зависимост, смята, че хората около него не го разбират и не го разбират. В първите етапи на компулсивна употреба на наркотици младият човек е склонен да лъже за всяка консумация. Тогава тя прави всичко възможно да скрие проблема и лошите навици. Въпреки това, с нарастването на степента на пристрастяване, младият мъж спира да харчи енергия за лъжа на семейството и приятелите. Вече не го интересува какво мислят другите за него. Дори и да иска да скрие някакви намеци за пристрастяване, той го прави по неубедителен начин.

Млад мъж, страдащ от зависимост, също смята, че членовете на семейството му дължат нещо и че той няма задължение да върне същото. Колкото повече семейството му отстъпва, толкова по-проблемна става ситуацията. Това е така, защото тийнейджърите заемат отбранителна позиция, с бурни реакции и често негодувание. Както посочихме по-рано, в подобни и подобни конфликтни ситуации младият човек смята, че е единственият прав и се смята за неразбран (грешна самооценка). Егоистичните действия, фокусирани само върху себе си, като същевременно пренебрегват съветите на най-близките хора, могат да бъдат индикатор, че млад човек е развил проблем със зависимостта от наркотици. Освен това се случва и най-добронамереният съвет да се възприема лично и като посегателство срещу неговата личност.

Ако подозирате, че детето ви има проблем със зависимостта, обърнете внимание къде излиза вечер, колко време остава навън, с кого излиза и как това се отразява на представянето му в училище.

Ако все още не сте сигурни как да разпознаете наркоман, свържете се с експертите от MedTiM

Надяваме се, че ако имате съмнения, че ваш близък човек е наркозависим, сме ви улеснили в разпознаването на признаците, симптомите и поведението на зависимия. Реалността е, че вие, сами и у дома, никога не можете да знаете със 100% сигурност, че даден човек е зависим. Ето защо, ако все още не сте сигурни дали вашето дете или друг близък човек има проблеми със зависимостите, не се колебайте да се свържете с нас по всяко време!

Клиниката за зависимости „MedTiM“ е модерна болница за лечение на зависимости и психологически проблеми. Разполагаме с екип от отговорни и всеотдайни лекари, експерти и друг немедицински персонал, които имат дългогодишен опит в разпознаването на симптомите и лечението на зависимостите. Прилагайки съвременни, иновативни и надеждни техники, т.е. методи за лечение, с индивидуален подход към всеки пациент, успяхме да поведем по правилния път и да излекуваме хиляди пациенти от цял свят.

Веднага след като пациентът постъпи в болницата, ние извършваме диагностични процедури, за да установим симптомите и да оценим степента на пристрастяване. Благодарение на това ние определяме показанията и противопоказанията за по-нататъшно лечение. Независимо от интензитета, тежестта или формата на зависимостта, ние предоставяме и даваме възможност за максимално медицинско обслужване и грижа за всеки пациент. Също така сме на разположение на семейството на пациента по всяко време за всякакъв вид съвет.

MedTiM - Вашето право на по-добър, по-здравословен и по-красив живот!

Център за лечение на зависимости “MedTiМ”

Работно време:

Работно време и приемане на пациенти
всеки ден в периода 00-24 ч.

Научете всичко за зависимостите
и други психични проблеми