Шизофрения - лечение на психически проблеми

Какво е шизофрения и как се лекува това заболяване?

Преглед на съдържанието

Шизофренията е сериозно умствено или психиатрично заболяване, което засяга мислите, поведението и емоциите на човека, който страда от него. Хората, страдащи от шизофрения, изпитват психотични симптоми, които включват, наред с други неща, халюцинации (виждане или чуване на неща, които всъщност не съществуват) и делюзии (заблуди, вярване в неща, които не са и не могат да бъдат истина).

Когато човек се бори с шизофрения, той губи чувството си за реалност. По същия начин шизофрениците често преживяват социална стигматизация и остракизъм, поради необичайното им поведение, което другите хора възприемат като странно.

Да живееш с шизофрения означава да се бориш с плашещи и често объркващи житейски преживявания. Ето защо често се задава въпросът „как да се държим със шизофрениците„, тоест как да ги лекуваме. Накратко, необходимо е да проявяваме състрадание и разбиране към шизофрениците, но ще обясним това подробно по-долу.

По същия начин в този блог ще ви обясним какво е шизофрения, какви са шизофрения симптоми, тоест какви са първите симптоми на шизофренията. Също така ще видим какви са причините и рисковите фактори за появата на шизофрения, как се лекува шизофренията, както и други неща, свързани с това заболяване.

Много е важно да знаете, че приятелите и семейството могат да се научат как да подкрепят любим човек с това състояние. С правилното лечение хората с шизофрения могат да живеят нормален и пълноценен живот.

Какво е шизофрения?

Психически проблеми и шизофрения - лечение и подкрепа

Проблемите с психичното здраве идват в много различни форми. Днес е много обичайно да се казва, че някой е шизофреник в разговорен израз, докато истинското значение и сериозност на това заболяване е почти напълно пренебрегнато. Ето защо трябва да се зададе въпросът и да се отговори с пълно право – какво е шизофрения?

А именно шизофренията е хронично психично разстройство. Човек, страдащ от шизофрения, не е в състояние да различи реални събития, тоест преживявания, от нереални. Шизофренията не позволява на болния да мисли и вижда нещата рационално и логично, а също така му пречи да има нормални емоционални преживявания към другите хора.

Хората, страдащи от шизофрения, сякаш са загубили връзка с реалността, което води до нарушено социално функциониране на човека. В резултат на това могат да възникнат множество проблеми в отношенията със семейството и приятелите. Шизофренията или шизофреничното разстройство причинява промени в начина, по който функционират определени части на мозъка. Именно затова има „изкривен“ начин на възприемане на нещата, мислене и афективност.

Шизофрения определено е едно от най-известните психични заболявания. Това заболяване напълно променя живота на засегнатия човек. Като причинява пълна дезорганизация на личността на човека, шизофренията нарушава важни психологически функции в човека като когнитивно мислене, емоционално познание и волеви нагони.

Защо шизофренията е опасно психично заболяване?

Хората, страдащи от шизофрения, често имат параноични мисли или чуват гласове, които не съществуват в действителност. Например, има случаи на шизофреници, които вярват, че някой контролира ума им или че някой иска да им навреди. Това са сериозни психотични епизоди, които могат да бъдат ужасяващи и често могат да доведат шизофреника до делюзии и суицидно поведение.

Следователно, шизофрения често се диагностицира, след като човек за първи път изпита някакъв вид психотично разстройство. Когато преживява психотичен епизод, човек изпитва значителни затруднения да вижда или разбира реалността и реалните преживявания. Психозите или психотичните епизоди могат да включват халюцинации, заблуди, делюзии, дезорганизирани мисли или реч. Именно поради това, психотичните епизоди, които всъщност са прелюдия към шизофренията, могат да бъдат много обезпокоителни за човек, особено ако човек ги преживява за първи път. Пациентите, които изпитват тези симптоми за първи път, може да са в състояние да ги скрият за известно време. Това обаче става все по-трудно с течение на времето, когато психотичните процеси напредват и външното поведение на шизофреника започва да отразява неговото вътрешно възприятие.

Шизофрениците могат да изпитат постепенни и прогресивни промени в социалното функциониране, настроението и мислите. С други думи, пълното начало на шизофренията обикновено се предшества от предшестващ период, в който започват да се появяват странни поведения като безпокойство, тревожност и халюцинации – но все още не в разгара си. С течение на времето може да има постепенна загуба на чувството за реалност. Много хора с шизофрения описват появата на необичайни чувства, мисли и възприятия месеци преди някой друг да види видими доказателства за тях.

Какво е шизофрения и разликата от дисоциативното разстройство на личността

Има много погрешни схващания за шизофренията, поради което е важно да изясним какво е шизофрения. Едно от най-често срещаните погрешни схващания е, че хората често бъркат шизофренията с биполярно разстройство, както и с дисоциативно личностно разстройство (ДЛР) или множествено личностно разстройство. С други думи, често се чува, че шизофрениците са хора с раздвоение на личността. Всяко от тези разстройства (шизофрения и ДЛР) е различно и се характеризира с различни симптоми.

А именно, когато човек страда от дисоциативно личностно разстройство (ДЛР), вместо да изпитва делюзии или халюцинации, той се чувства „отделен“ от света около него. Това е изключително рядко състояние, характеризиращо се с две или повече личностни състояния в рамките на един човек. Например, човек, страдащ от ДЛР, може в един момент да бъде невероятно организиран и да контролира ситуацията си. От друга страна, човек, страдащ от шизофрения, изпитва объркване – той може да вярва, чува или вижда неща, които не съществуват или които изобщо не контролира.

Поведението на шизофреник е социално необичайно, той често се изолира от другите и си говори сам. Шизофренията също засяга факта, че човек може да се взира в други хора, да плаче внезапно и да се смее неестествено.

По-доброто разбиране на шизофренията и разпознаването на признаците и симптомите на това заболяване е от решаващо значение при лечението на това заболяване.

Статистика и честота на шизофренията

Шизофрения не е толкова често или често срещано заболяване. Но когато се появи, това може да бъде много сериозно и хронично психично заболяване. Смята се, че около 1% от световното население страда от това заболяване.

Следователно приблизително 1% от хората ще развият шизофрения през живота си. Шизофрения може да се появи на всяка възраст, тоест може да засегне всеки, независимо от възрастта. По-скорошни случаи на шизофрения обаче предполагат, че шизофренията се проявява по-често в ранна зряла възраст. Сравнително рядко децата и възрастните хора страдат от шизофрения, но има и такива случаи.

Честотата, тоест степента на диагностициране на нови случаи на шизофрения, нараства по-често в тийнейджърския период, достигайки своя пик на възраст между 16 и 25 години. Мъжете и жените показват различни модели на податливост към развитие на симптоми на шизофрения. А именно мъжете са изложени на най-висок риск от развитие на шизофрения на възраст между 18 и 25 години. Обратно, жените имат двоен риск от развитие на заболяването – първо между 25 и 30 години, а след това отново около 40 години.

Така при мъжете рискът от развитие на шизофрения намалява след 25-годишна възраст, докато при жените става по-висок.

Защо се появява шизофренията? Рискови фактори и причини

Що се отнася до шизофрения, няма единна и обща причина за това заболяване. Напротив, броят на факторите, които играят роля за появата на шизофрения, е голям. Някои от най-важните рискови фактори включват фамилна анамнеза и биологични фактори.

Фамилна анамнеза за заболяването

Шизофренията е заболяване, което най-често има генетична предразположеност. Разбира се, това не означава, че всички членове на едно семейство ще страдат от шизофрения, ако един член на семейството е диагностициран с това заболяване. И това не означава, че шизофренията е задължително наследена. Това просто означава, че шизофренията в много случаи има генетичен компонент.

А именно, ако единият от родителите е страдал от шизофрения, има вероятност 10 до 15 процента от потомството да развие шизофрения, докато 30 до 40 процента от тях ще покажат някаква характеристика на шизоидно разстройство на личността. Освен това, ако и двамата родители страдат от шизофрения, 40 до 50 процента от потомството ще развие същото заболяване.

Интересно е, че процентът на риска ще остане същият, дори ако децата, чийто един или и двамата биологични родители страдат от шизофрения, са отгледани от приемни родители/настойници (т.е. ако децата са осиновени). Следователно фамилната анамнеза за заболяването означава, че членовете на семейството са по-податливи на риска от развитието му.

Социални фактори

Средата на човек може силно да повлияе дали ще развие шизофрения. Хората, които живеят в бедност или са изложени на високи или хронични нива на стрес, или са пристрастени към психоактивни вещества, са изложени на риск от развитие на шизофрения. Много е важно да се вземат предвид тези социални фактори при диагностицирането на шизофренията.

По същия начин, тъй като всички сме различни, някои хора са по-уязвими, т.е. по-чувствителни към външни влияния и стимули. Именно поради този фактор на уязвимост, те могат да преживеят някои неща много по-емоционално и интензивно. Последицата от тази чувствителност (уязвимост) е намален имунитет към конфликти, стрес и много други социални тежести.

Ако нивото на стрес или напрежение достигне високо, критично ниво, тогава човекът може да изпита нервен срив, когато могат да се появят първите симптоми на шизофрения.

Предишна история на психични проблеми

Не е необичайно човек, страдащ от шизофрения, да страда и от други психологически проблеми, като депресия, тревожност или злоупотреба с психоактивни вещества. Следователно всеки, който страда от определено психично разстройство, е изложен на висок риск от развитие на шизофрения в сравнение с останалата част от населението.

Шизофрения и структура на мозъка

Хората, които страдат от шизофрения, се различават по начина, по който невроните в мозъка им комуникират чрез невротрансмитери. Например разликите в размера на определени мозъчни структури могат да допринесат за развитието на шизофренично състояние.

Има много промени в структурата на мозъка, които настъпват по време на пубертета на човек, включително проблеми с допамина, „хормона на щастието“, който мозъкът произвежда. Тези промени могат да предизвикат психотични епизоди при лица, които вече са изложени на риск от тези епизоди, поради генетично предразположение и социални рискови фактори.

Какви са симптомите на шизофрения?

Един от ключовите въпроси, свързани с това психиатрично заболяване е – как да разпознаем шизофреник? Какви са симптомите на шизофрения и как се проявяват? Преди да ви покажем подробните симптоми, ще се опитаме да ви представим обща симптоматична картина на шизофрениците.

За да бъде поставена диагноза шизофрения, е необходимо да има съответните симптоми на психоза, като абнормално мислене, амбивалентност в поведението и мислите, промени в зрението, слуха или обонянието. Също така, за да се потвърди шизофренията, като диагноза, е необходимо всички симптоми да продължават непрекъснато поне 6 месеца.

Шизофрениците често преживяват себе си и света по напълно изкривен, т.е. изкривен начин. Шизофрениците много често се изолират, разговарят сами, отдръпвайки се почти напълно от реалния свят. От една страна, шизофреникът може да бъде напълно безразличен към случващото се във външния свят. От друга страна, той може да има подозрения и/или твърдо да вярва, че другите го следват, преследват или наблюдават.

Интересно е също, че интелигентността на шизофрениците може да бъде дори над средната. Клиничните проучвания показват, че хората с шизофрения понякога не могат да отговорят на много лесни въпроси. Те обаче са в състояние да дадат точни отговори и на трудни и сложни въпроси.
Човек, страдащ от шизофрения, често е хигиенично занемарен и неподходящо облечен и много често нарушава социалните норми. Често пациентите с шизофрения включват бездомни хора, както и престъпници.
Шизофрения - лечение на психически проблеми

Симптоми на шизофрения - 4 категории

В много случаи симптоми на шизофрения се появяват в ранна зряла възраст. Вероятно по-фините признаци и симптоми на шизофренията се появяват по-рано, но често могат да бъдат пренебрегнати. Някои от по-пренебрегваните ранни симптоми (първи симптоми на шизофрения) включват лош успех в училище, намалена мотивация и проблеми с личните взаимоотношения.

Както вече посочихме, при мъжете първи симптоми на шизофрения обикновено се появяват в края на юношеството и началото на тридесетте години. От друга страна, при жените първите симптоми на шизофрения се появяват през двадесетте и началото на тридесетте години.

Често психотичните епизоди (брой и интензитет) намаляват с възрастта на хората. Въпреки това употребата на психоактивни вещества, консумация на алкохол и неприемането на предписани лекарства могат да влошат симптомите.
Най-общо казано, хората с шизофрения имат четири категории симптоми на това заболяване – първи симптоми на шизофрения, положителни, дезорганизирани (когнитивни) и негативни симптоми.

Положителните, когнитивните и отрицателните симптоми на шизофрения са напреднали признаци на това заболяване. Термините „положително“ и „отрицателно“ имат различни конотации тук. Положителните симптоми се отнасят до мисли или действия, които са типични за човек с шизофрения. Негативните симптоми на шизофренията са точно обратното – липса на типично шизофренно поведение.

Също така е важно да се отбележи, че много симптоми на шизофрения могат да идват и да си отиват. Подобно на други медицински състояния и проблеми с психичното здраве, тежестта и интензивността на шизофренията може да варира от човек на човек. Опитът на всеки пациент е различен и честотата на психотичните епизоди варира от човек на човек.

1) Първите симптоми на шизофрения

Първите симптоми на шизофрения всъщност са най-ранните симптоми на това заболяване. Както посочихме, понякога те могат да бъдат пренебрегнати. Това е така, защото не може да се каже със сигурност, че човек има шизофрения, ако проявява тези симптоми и те често отразяват определено „типично“ поведение на юноша. Ранните или първите симптоми на шизофрения обикновено се появяват в тийнейджърските години и началото на 20-те години.

Първите симптоми на шизофрения могат да включват:

2) Положителни симптоми на шизофрения

Положителните симптоми на шизофренията са симптоми, които присъстват в дадено лице, но не трябва да бъдат, като налудни идеи, халюцинации, параноя и делюзии (странни делюзии). С други думи, тези симптоми не са характерни за хора, които не страдат от шизофрения или друго психично заболяване.

3) Дезорганизирани (когнитивни) симптоми на шизофрения

Хората с шизофрения могат да изпитат нарушен или дезорганизиран модел на мислене. Наред с други неща, те включват проблеми с паметта, концентрацията и постоянното внимание. Може да е трудно за някой да проследи какво мисли или казва човек със шизофрения. По същия начин, един шизофреник може да премине „от мисъл към мисъл“ без никаква връзка или рационализация.

Също така могат да се развият симптоми, свързани с двигателните умения, които принадлежат към категорията на когнитивните симптоми. Например, човек може да има необичайни движения, водещи до привидно странно поведение.

Следователно когнитивни симптоми на шизофрения включват, наред с другото:

4) Отрицателни симптоми на шизофрения

Хората с шизофрения често имат и споменатите негативни симптоми. Негативните симптоми на шизофрения пречат на обичайните емоции, поведение или мисли на човека. Някои от по-честите негативни симптоми на шизофрения включват:
Негативните симптоми могат да попречат на ежедневните дейности на човек. Следването на разговори, ученето и запомнянето на нови неща може да бъде изискващо и трудно. Те включват:

Физически симптоми на шизофрения

Проучвания и клинични изпитвания показват, че шизофрениците, най-общо казано, имат определени физически симптоми, тоест конституционални характеристики. Например, почти половината от шизофрениците имат астенично телосложение – тесен гръден кош, непропорционално дълги крайници, малка мускулна маса, тесни рамене, дълъг врат, птиче лице…

Техният челен лоб е намален, а аномалиите в темпоралния лоб са свързани с халюцинации. В допълнение, шизофрениците често са интровертен тип личност, склонни към самонаблюдение, студени и слаби социални отношения. Те също са чувствителни хора, които имат склонност да фантазират, да мечтаят и фантазират.

По отношение на образованието и академичните среди, шизофрениците могат да постигнат напредък, но често не са социално гъвкави. Отличават се с ексцентричност, която присъства още от детството. Въпреки това, поради раздразнителност и чувствителност, шизофренията може да накара човек постоянно да варира между голяма агресивност, от една страна, и максимално подчинение на влиянието на други хора, от друга страна.

Как да се държим със шизофреници?

Сега, когато видяхме как се държат шизофрениците, как мислят и, по общо, какви са симптомите на шизофрения, възниква много важен въпрос – как да се държим със шизофрениците? С прости думи, как трябва да се поведем спрямо тях и как да комуникираме с тях? За съжаление, поради странното и чудновато поведение, хората с шизофрения често са социално изолирани и стигматизирани, често оставени сами на себе си.

Въпреки това, добрата новина е, че съществуват съвсем ясни и открити начини за комуникация с шизофрениците. По-точно, правилната комуникация с човек, страдащ от шизофрения, и подкрепата са от решаващо значение за поддържането на силни и здрави отношения с шизофреника. Тъй като шизофренията е хронично и сериозно психическо заболяване, комуникацията с човек, страдащ от шизофрения, може да бъде изключително предизвикателна.

Понякога е много трудно да се видят или разберат нещата от гледната точка на болната личност, което може да създаде проблеми в ежедневната комуникация. Разбирането на тяхното психическо състояние и знанието за това, какво трябва и какво не трябва да се каже на болния човек, е от жизненоважно значение за правилната комуникация и укрепването на отношенията с него.

Затова сега ще ви обясним как да се държите към шизофреници, или с други думи, по какъв начин (не) трябва да комуникирате с тях.

Шизофрения и как да се държим с човек, страдащ от това заболяване

Емпатията, подкрепата и заемането на неосъждаща позиция са ключови, когато общувате с член на семейството или приятел, живеещ с шизофрения. Необходимо е да им покажем състрадание, разбиране и търпение. Ето някои насоки:

Шизофрения и как да не говорим с шизофреници

Има определени неща, които могат да направят общуването с човек с шизофрения предизвикателство и трудно. Въпреки това, ако избягвате негативния и осъдителен тон на разговор, е по-вероятно шизофреникът да се отвори пред вас. Ето някои насоки:
В края на краищата, ако вашият близък човек преживява психотичен епизод, най-добре е да не го „натоварвате“ с инструкции или молби как да се държи.

Как се лекува шизофрения?

Ако не се лекува, шизофренията може да доведе до значително влошаване на качеството на живот на лицето, страдащо от това състояние, а оттам и на близките му хора. Добрата новина е, че шизофренията може да се лекува, тоест симптомите на това психиатрично заболяване могат да се държат под контрол с адекватна професионална и медицинска помощ.

Много е важно незабавно да потърсите професионална медицинска помощ, ако някой ваш близък проявява симптоми на шизофрения.

Медикаментозната терапия за лечение на шизофрения обикновено включва подходящо фармакологично лечение (лекарства – антипсихотици) и психотерапия.

Антипсихотиците са специален вид лекарства, предназначени за пациенти с диагностицирана шизофрения, които много успешно облекчават или напълно премахват симптомите на това заболяване. Много е важно пациентите да не спират антипсихотичната терапия, тъй като спирането на тези лекарства може да причини опасни странични ефекти и рецидив. С други думи, шизофренията и нейните симптоми могат да се влошат значително, ако предписаната терапия бъде спряна внезапно.

Клиника „MedTiM“, като специализирана болница за лечение на зависимости и психични разстройства, лекува с висок процент успеваемост пациенти, страдащи от шизофрения и други психични проблеми. Успяхме да изкараме в правия път хиляди пациенти по света – ще помогнем и на Ваш близък да преодолее това тежко и хронично заболяване!

Как се лекува шизофрения?

Международно признатите методи за лечение на шизофрения, както и екип от световноизвестни специалисти в клиниката „MedTiM“ ще помогнат на вашия близък да облекчи симптоми на шизофрения и да продължи нормален живот. Използвайки комбинация от антипсихотици и доказана психотерапевтична програма, ние помагаме на пациентите да намалят броя и интензитета на психотичните епизоди.

След постъпване в болница се извършва подробен преглед на пациента и вземане на анамнеза (история). Следва подробна диагностика, която включва физикален преглед, лабораторни изследвания, анализ на кръв и урина, преглед при специалист, психиатрична оценка и други методи, благодарение на които можем да оценим цялостното психофизическо състояние на пациента. При необходимост ще извършим допълнителни диагностични процедури с цел определяне на най-прецизната и ефективна терапия.

В допълнение към определянето на подходящото фармакологично лечение (антипсихотична терапия), психотерапия и ежедневните разговори с нашия психиатър и психолози помагат на пациентите по-бързо и лесно да се изправят пред и да преодолеят симптоми на шизофрения и психотични епизоди. Психотерапията в процеса на лечение на шизофрения в клиниката „MedTiM“ включва групова терапия, системна семейна терапия и когнитивно-поведенческа терапия.

Психотерапия в клиника „MedTiM“, заедно с фармакологичното лечение, помагат на пациента да нормализира начина си на мислене, да се справя по-добре със симптомите и ежедневните предизвикателства. Тук е особено важна семейната терапия, която с подходящо обучение помага на членовете на семейството да се научат как да се държат с шизофрениците и как да им оказват пълна подкрепа.

Нашият медицински персонал е на разположение 24/7. Не се колебайте да се свържете с нас сега, защото ние сме тук, за да помогнем на вас и вашите близки по всяко време.

Ефективно лечение на шизофрения и психически проблеми
„MedTiM“ – За нормален, щастлив и пълноценен живот!

Център за лечение на зависимости “MedTiМ”

Работно време:

Работно време и приемане на пациенти
всеки ден в периода 00-24 ч.

Научете всичко за зависимостите
и други психични проблеми