Тест за наркотици – какво представлява, как се прави и колко надежден е?

Преглед на съдържанието

Какво е тест за наркотици и как работи?

Тестът за наркотици е обобщен метод за тестване, т.е. определяне на наличието на наркотици в системата на зависимия. Има няколко начина да се направи тест за наркотици. От друга страна, в зависимост от начина на тестваме и вида на психоактивното вещество, времето на задържане на психоактивното вещество в организма на човек е различно.

Наркотиците са всички видове психоактивни вещества, които могат да причинят пристрастяване. Най-често употребяваните наркотици са марихуана, кокаин, хероин, както и други опиати. От друга страна, въпреки че алкохолните напитки са легализирани за употреба, алкохолът е психоактивно вещество, което след продължителна злоупотреба за относително дълъг период от време причинява зависимост, т.е. алкохолизъм. Следователно, може спокойно да се каже, че алкохолът също принадлежи към вида наркотици.

Зависимостта от наркотици в повечето случаи започва като експериментална или развлекателна употреба в юношеския период. Младите хора са най-податливи на употреба на наркотици в този период от живота. Несигурност, търсене на собствена идентичност, натиск от връстници, склонност към себедоказване…

Всички тези фактори влияят на тийнейджърите да опитат или да започнат да употребяват наркотици. Изследванията показват, че повечето млади хора влизат в контакт с марихуана за първи път на възраст между 15 и 16 години. Докато хероинът и другите опиати започват малко по-късно, около 19-годишна възраст. Въпреки многобройните призиви у нас, но и по света, за вредата от употребата на наркотици, за съжаление консумацията на наркотици, особено сред младите хора, не намалява.

Има много начини за разпознаване на наркоман, но това, което наистина е важно, е да се открие зависимостта в ранните стадии на заболяването, защото тогава има най-голям шанс да се излекува. Ако подозирате, че вашето дете или друг член на семейството или близък човек злоупотребява с наркотици, тестът за наркотици е един от начините да разрешите това съмнение.

Как се прави тест за наркотици?

Ако се чудите „как се прави тест за наркотици„, тоест по какви начини може да се направи тест за наркотици, знайте, че има няколко метода.

В зависимост от целта на теста, тест за наркотици може да се направи чрез кръв, урина, слюнка и коса. Тест за наркотици урина е най-разпространеният вид тест за наркотици, тъй като е прост, достъпен и дава бързи резултати. Също така, тест за наркотици урина може да покаже наличието на психоактивни вещества през предходните няколко дни на употреба на наркотици.

Времето на действие на наркотика не трябва да се отъждествява с времето, през което наркотикът остава в системата!

Действието на наркотик, в зависимост от вида на психоактивното вещество, може да спре сравнително бързо след консумацията му. Това обаче не означава, че същото количество наркотик остава в системата. Понякога наркотикът може да остане в тялото на употребяващия в продължение на дни, дори няколко месеца, от деня, в който ефектът престане. Например „high“ ефект на кокаина може да продължи от 15 до 30 минути. Наличието на този наркотик обаче може да се установи в рамките на 3 месеца от деня на приема му, ако се направи наркотест на косата. Или, ако се направи кръвен тест за наркотици, наличието на този стимулант може да се определи в рамките на 24 часа след консумацията му.

- Кръвен тест за наркотици

Кръвните изследвания, т.е. кръвен тест за наркотици, определено са подходящ вид тестване, ако подозирате, че човек употребява наркотици или алкохол. Тъй като наркотиците се метаболизират бързо и се елиминират от тялото, кръвен тест за наркотици предлага много „кратък прозорец“ за откриване на тяхното присъствие. Чрез кръвта наличието на наркотици може да се определи в рамките на една минута до няколко часа, в зависимост от вида на лекарството и дозировката.

Най-общо казано, когато става въпрос за този вид изследване, има се предвид лабораторен тест за наркотици. По-точно кръвен тест за наркотици се прави в лаборатории. Следователно няма единна, универсална и единна цена за кръвен тест за наркотици, тъй като тази цена ще варира. Разбира се кръвен тест за наркотици може да се направи и в специализирана клиника за лечение на зависимости.

Между другото, кръвта може да бъде изследвана за наличието на следните наркотици:

ЗАБЕЛЕЖКА: Клиника „MedTiM“ не прави тестове за наркотици, блогът е написан с информационна цел.

- Тест за наркотици урина

Тест за наркотици урина, както посочихме, е един от най-разпространените тестове, които се правят за откриване на наличието на наркотични вещества в организма. Тест за наркотици урина е бърз, икономичен и абсолютно безболезнен. Ето защо често можете да чуете, че този тест се нарича още бърз тест за наркотици. Човек може да предостави проба от урина, след което пробата се анализира в лаборатория или оторизирана клиника. От друга страна, този тест може да се закупи в аптеките, така че тестването може да се направи и у дома. В този случай цената на домашния тест за наркотици ще зависи на производителя.

Тест за наркотици урина може да определи наличието на наркотик в самата урина, метаболит на наркотик или други биомаркери, които показват употреба или злоупотреба с наркотици. Биомаркер на наркотик е всяко измеримо вещество, което присъства след консумация на наркотик. Метаболитът също е вид биомаркер, който остава в тялото, докато тялото обработва и разгражда наркотика.

Важно е да се каже, че тест за наркотици урина определя наличието на лекарството по време на предишна непосредствена употреба или скорошна употреба. С други думи, този тест най-често не може да служи като доказателство или индикатор за откриване на зависимост или интоксикация. Чрез урината наличието на наркотик може да се установи в рамките на няколко дни от деня на последната консумация. Зависи от няколко фактора. Тези фактори включват количеството и честотата на злоупотреба с наркотичното или друго психоактивно вещество, както и скоростта, с която то се метаболизира и елиминира от тялото. Чрез урината може да се определи наличието на следните наркотики:
ЗАБЕЛЕЖКА: Клиника „MedTiM“ не прави тестове за наркотици, блогът е написан с информационна цел.

- Тест за наркотици коса

Тест за наркотици коса може да покаже наличието на наркотици или алкохол вътре или извън космения фоликул. За разлика от тест за наркотици урина, който може да разкрие дали дадено лице е употребявало наркотици през последните няколко дни, тест за наркотици коса може да открие наличието на психоактивни вещества за по-дълъг период от време от деня, в който веществото е било последно прието. Именно това е най-голямото предимство на този тест. Тоест този тест предлага най-широкия „прозорец“ за установяване наличието на психоактивни вещества.

В зависимост от пробата и дължината на косата може да се установи наличието на наркотични вещества и алкохол в периода от 7 до 90 дни след последната консумация.

Тест за наркотици коса е един от най-ефективните начини за тестване за откриване на постоянна или повтаряща се злоупотреба с наркотици. Ако човек злоупотреби с наркотик веднъж, по-малко вероятно е резултатът да бъде положителен при тестване на косата. Освен това този тест е прецизен и ефективен, когато човек иска да разбере кога и колко дълго е бил употребяван наркотикът, но и да установи дали е спряна консумацията на психоактивни вещества.

Тъй като този тест се прави и в лаборатория или център за лечение на зависимости, цената на тест за наркотици коса ще зависи от учреждението, където се прави. В сравнение с други тестове, тест за наркотици коса е малко по-скъп.

Обикновено този тест се използва за определяне на наличието на следните наркотици:

ЗАБЕЛЕЖКА: Клиника „MedTiM“ не прави тестове за наркотици, блогът е написан с информационна цел.

- Тест за наркотици слюнка

Тест за наркотици слюнка е т.нар. скрининг тест за наркотици, който открива следи от психоактивни вещества в слюнката на човек. По този начин може да се установи наличието на наркотици или алкохол в тяхната система. Други имена за тест за наркотици слюнка са тест за наркотици с тампон, орален тест за наркотици или тест за наркотици с памучен тампон.

Това е най-малко инвазивният тест за наркотици, тъй като не е необходимо да се забожда игла за вземане на кръв.

Чрез този тест може да се определи наличието на следните наркотични вещества:
ЗАБЕЛЕЖКА: Клиника „MedTiM“ не прави тестове за наркотици, блогът е написан с информационна цел.

Тест за наркотици - Колко време остават наркотици в кръвта?

Има много фактори, които определят колко дълго наркотикът или алкохолът остават в кръвта след консумация.

  1.  Вид на използвания наркотик;
  2.  Дозата на използвания наркотик;
  3. Честота на злоупотреба;
  4. Нивото на хидратация и телесното тегло на лицето;
  5. Колко физически активен е човекът;
  6. Степен на толеранцията към веществото;
  7. Медицински състояния, които влияят на елиминирането на наркотика от тялото;
  8. Наличие на други наркотици или алкохол.

 

Сега ще посочим колко дълго психоактивните вещества остават в тялото на човек, в зависимост от вида на наркотика.

Тест за марихуана и колко време остава марихуаната в кръвта?

Колко време остава хероинът в кръвта?

Колко дълго остава метадонът в кръвта?

Кръвен тест за кокаин - Колко дълго остава кокаинът в кръвта?

Колко дълго остава метамфетаминът в кръвта?

Колко дълго остава екстазито в кръвта?

Колко дълго остава алкохолът в кръвта?

Цена на тест за наркотици - надеждни ли са и колко тези тестове?

Често може да се чуе въпросът дали е и колко надежден тест за наркотици? Може ли да покаже и фалшив положителен резултат? За съжаление хора, за които подозирате, че употребяват наркотици и за които бихте искали да се тестват, не виждат вашите искрени и добри намерения. Вместо да осъзнаят, че искате да им помогнете и да спасите живота им, хората често се опитват да „измамят“ тези тестове.

Когато родителите искат да тестват детето си, в много случаи те обявяват на децата, че ще го направят. Те правят това от незнание, че наркотикът не остава дълго в тялото на зависимия, особено ако се изследва чрез кръв или по-често урина.

Ако човек не злоупотребява с наркотици само няколко дни, тестът ще бъде отрицателен. Или ако човек разрежда урината си, като консумира голямо количество течност преди теста или като долива вода, тестът ще бъде фалшиво отрицателен. Разбира се, тест за наркотици може да бъде отрицателен, ако определени химикали са добавени към урината, поради което трябва да обърнете внимание на цвета и външния вид на урината. В същото време този тест може да бъде отрицателен, ако е засадена урина на някой друг.

Поради тази причина е важно родителите да наблюдават децата си, за да не се случват тези тестове за „измама“.

Трябва също да се отбележи, че цената на теста за наркотици зависи от метода на тестване, производителя на тестовете, институцията или центъра, където се извършва тестът и други подобни. Това важи и ако искате да получите тест за наркотици от аптека. А именно, цената на тест за наркотици в аптека ще варира от аптека до аптека, вид тест, производител и т.н. Ето защо е добре да се поинтересувате за ценовия диапазон, преди да закупите тест за наркотици в аптеките, както и какви видове наркотици открива тестът.

Какво да се прави ако резултатът от теста за наркотици е положителен?

Ако резултатът от теста за наркотици е положителен, това е голяма тревога, тъй като потвърждава наличието на наркотици в тялото на употребяващия. Тогава е необходимо спешно да говорите с този човек, да му помогнете и да се опитате да предотвратите по-нататъшна злоупотреба с наркотици. В случай на продължителна употреба на наркотици и алкохол, ще има многобройни странични ефекти. В допълнение към развитието на пристрастяването, някои от вредните ефекти от употребата на дрога, които могат да съвпаднат с пристрастяването, са:

Както посочихме, ако тест за наркотици е положителен, тогава е необходимо да се предприемат незабавни стъпки за предотвратяване на по-нататъшна консумация и прогресиране на зависимостта.

ЗАБЕЛЕЖКА: Клиника „MedTiM“ не прави тестове за наркотици, блогът е написан с информационна цел.

MedTiM - За живот без наркотици!

Психиатрична болница „MedTiM“ е специализирана болница за лечение на зависимости, в която работят световно признати лекари с десетилетен опит в лечението на всяка форма на зависимост. Благодарение на професионален медицински персонал, уникална и иновативна програма за лечение, ние лекуваме физическа и психологическа зависимост с най-висок процент на успех.

В подкрепа на това говорят много хиляди лекувани пациенти от цял свят! В случай на положителен тест винаги можете да се свържете с нас, защото ние знаем как да предотвратим по-нататъшната употреба на лекарства, но и да пречистим напълно тялото от вредни вещества (детоксикация).

При постъпване на пациента и въз основа на преглед от интернист, ние извършваме диагностични изследвания, които включват, между другото, анализ на кръв и урина. Въз основа на това определяме степента на наличие на наркотични вещества и тяхното количество, след което пристъпваме към напълно безболезнена и безопасна детоксикация на организма. Прилагането на съвременни методи на лечение и индивидуалният подход гарантират пълна и качествена грижа за всеки пациент. Независимо от степента и интензитета на зависимостта, ние се отнасяме с максимално внимание към всеки пациент, за да го освободим завинаги от зависимостта, като животозастрашаваща болест!

Чувствайте се свободни да се свържете с нас по всяко време! Ние сме на Ваше разположение 24/7.

Клиника "MedTiM" - За живота, който заслужавате.

Център за лечение на зависимости “MedTiМ”

Работно време:

Работно време и приемане на пациенти
всеки ден в периода 00-24 ч.

Научете всичко за зависимостите
и други психични проблеми